Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обл_кова пол_тика 2006.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

2.7.1 Виробнича собівартість продукції, робіт, послуг.

До виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включати:

  • прямі матеріальні витрати;

  • прямі витрати на оплату праці;

  • інші прямі витрати;

  • змінні загальновиробничі та постійні розподілені загальновиробничі витрати.

Прямі та загальновиробничі витрати класифікувати згідно П(С)БО 16 "Витрати", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 1.12.99 р. № 318, зі змінами і доповненнями.

Облік прямих витрат здійснювати на рахунку № 23 “Виробництво” за видами виробництв на окремих субрахунках відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку Товариства. Прямі матеріальні витрати зменшуються на вартість зворотних відходів, отриманих у процесі виробництва, які оцінюються у порядку, викладеному в пункті 11 цього Положення (стандарту).

Облік загальновиробничих витрат здійснювати на рахунку № 91 “Загальновиробничі витрати” за видами витрат згідно Плану рахунків.

Розподіл загальновиробничих витрат здійснювати наприкінці кожного місяця.

Базою для розподілу постійних загальновиробничих витрат для Товариства і структурних одиниць є заробітна плата при нормальній потужності. Нормальною потужністю для Товариства та структурних одиниць вважати середній обсяг діяльності досягнутий за період 2003 – 2005 р.р.

Виробнича собівартість продукції зменшується на справедливу вартість супутньої продукції, яка реалізується, та вартість супутньої продукції в оцінці можливого її використання, що використовується на самому підприємстві.

Вартість фактичної виробничої собівартості завершеної виробництвом електричної енергії тепловим електростанціям здійснювати щомісячно бухгалтерським проведенням Дт-26 Кт-23. Вартість випущеної електроенергії передавати Товариству щомісячно бухгалтерським проведенням Дт-683 Кт-26.

“Галременерго” та “Львівенергоспецремонту” передавати структурним одиницям Товариства витрати на проведення ремонтів по фактичній собівартості на підставі актів виконаних робіт.

“Львівенергоавтотрансу” передавати структурним одиницям Товариства витрати за надані послуги по фактичній собівартості у розрізі статтей витрат.

З огляду на те, що у податковому обліку не визнаються валовими витратами витрати на поліпшення основних фондів понад встановлений ліміт 10 %, амортизація основних фондів не співпадає з сумою амортизації у бухгалтерському обліку, не включається до валових витрат нараховане забезпечення на виплату відпусток тощо, “Галременерго”, “Львівенергоспецремонту”, “Львівенергоавтотрансу” при формуванні авізо вказувати окремою стрічкою величину витрат, що не приймають участі у податковому обліку. Витрати за кожною статтею визначати пропорційно до загальних витрат виходячи з коефіцієнта питомої ваги вартості виконаних робіт(наданих послуг), що передаються іншим структурним підрозділам, у собівартості виробництва(у загальних витратах).

2.10.2 Витрати діяльності.

Для узагальнення інформації про витрати операційної, інвестиційної, фінансової діяльності та витрати на запобігання надзвичайним подіям і ліквідацію їх наслідків здійснювати на рахунках класу 9 з використанням субрахунків у розрізі статей, передбачених планом рахунків Товариства.

Передачу витрат Товариству структурним одиницям здійснювати щоквартально бухгалтерським проведенням Дт-683 Кт-90, 92, 93, 94, 95, 97, 99. Списання витрат Товариством здійснювати щоквартально бухгалтерським проведенням Дт-79 “Фінансові результати” Кт-90, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99.