Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
640 Кб
Скачать

11. Теорії ринкових поцентних ставок

Існує три загальноприйнятих теорії, які пояснюють форму кривої тимчасової структури процентних ставок, а саме – теоріячистих очікувань, теорія премії за ліквідність (теорія переваги ліквідності), теорія сегментації ринку.

Теорія чистих очікувань та теорія переваги ліквідності в якості свого головного елемента розглядають форвардні ставки. У відповідності з теорією чистих очікувань сьогоднішня форвардна ставка в середньому рівна очікуваній майбутній ставці спот для того ж періоду, тобто для періоду для якого розрахована форвардна ставка. Теорія передбачає що на ринку присутня велика кількість інвесторів , які прагнуть отримати найбільший рівень доходності та не мають переваг відносно вибору облігацій з якимось визначеним терміном до погашення в рамках певного інвестиційного горизонту. Тому ріст дохідності облігації з яким небудь строком до погашення порівняно з іншими облігаціями приверне увагу до них з боку інвесторів. В результаті активної купівлі даних облігацій ціна їх зросте і відповідно знизиться їх дохідність. Оскільки вкладники одночасно будуть продавати інші облігіції, щоб купити більш дохідні облігації, то ціна їх впаде, а дохідністьзросте. В наслідок таких дій через певний час на ринку встановиться рівновага, і інвстор буде байдужий до того яку облігіцію купити, оскільки будь-яка стратегія в такій ситуації принесе йому однакову дохідність. Якщо знову відбудеться відхилення в доходності паперів від стану рівноваги, то знову розпочнеться активна торгівля, і черезпевний час рівновага відновиться. Таким чиом відповідно до теорії чистих очікувань на ринку встановлюється рівновага відносно доходу який може отримати інвестор, переслідуючи ту чи іншу стратегію. Щоб така ситуація дійсно відбулась, форвардна ставка повина дорівнювати очікуванній майбутній ставці спот.

Теорія переваги ліквідності Дана теорія стверджує що інвестори не байдужі до строків погашення облігацій, як це спостерігається в теорії чистих очікувань, а віддають перевагу короткостроковим паперам перед довгостроковими, оскільки вони менш ризикові. Короткострокові облігації є більш привабливими для вкладників, тому вони готовіплатити за них додаткову суму грошей, яка називається перемією за ліквідність. В результаті даного факту дохідність короткострокових паперів буде нижчою від довгострокових. В свою чергу довгострокові облігації повині пропонувати вкладникам більшу дохідність, щоб вони погодились їх придбати. Це означає що інвестор отримає вищий дохід, якщо придбає довгостроковий папір замість послідовного придбання короткострокових паперів на протязі тогож періоду часу. Така ситуаціябуде спостерігатись, коли форвардна ставка буде більше майбутньої очікуваної ставки спот для цього ж періоду. Різниця між ними рівна премії за ліквідність.

Теорія сегментації ринку Головним положенням теорії являється теза про те що ринок облігацій поділений на сегменти, в яких діють певні учасники. Кожний сегмент представляє собою нішу для кожного учасника в силу обєктивних економічних причин або законодавчих обмежень. На ринку облігації переважають крупні інституційні інвестори, які мають свої вподобання. Так комерційні банки інвестують скої кошти в більшій мірі в короткострокові папери, щоб тримати кошти в найбільш ліквідній формі, для обслуговування вимог по вкладам; страхові організації які страхують від несчасних випадків концентрують свою увагу на середньострокових паперах, організації які страхують життя віддають перевагу довгостроковим паперам. У звязку з цим на ставку відсотка впливає попит і пропозиція фінансових ресурсів в рамках кожного сегмента, а не ринку в цілому. Не має прямої взаємозалежності між рівнем коротко- , середньо- , довгострокових ставок. Але це не означає що інвестор не може вийти за рамки своєї ніші. У випадку більш вигідної ситуації на сусідньому сегменті вкладник скоріше всього розширить межі своєї ніші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]