Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
640 Кб
Скачать

46. Організація торгівлі цп-ми на біржовому ринку.

Професійну діяльність на фондовому ринку можна поділити на такі види:

• перерозподіл грош-х ресурсів і фін посере­д­ництво (ді­яль-ть з організації торгівлі ЦП-ми, посередницька діяльність з випуску ЦП-в, то­р­гівля ЦП-ми або діяльність з обігу ЦП-в);

• організаційно-технічне обслуговування опе­ра­цій з ЦП-ми (депозитарна, розрахунково-клі­рингова, реєстраторська, кон­сультаційна, інформаційна діяльності).

Діяльність з організації торгівлі на ринку ЦП-в, що полягає в сприянні укладенню угод з ЦП-ми між проф -ми учасниками рин­ку на регулярній та впорядкованій основі, на біржовому ринку зді­й­снюють біржі, а на по­за­біржовому ринку — різного типу торгове­ль­но-інфо­р­ма­ційні системи.

Торгівля цінними паперами — це здійснен­ня угод з ЦП-ми, які передбачають оплату ЦП-в проти їх постав­ки новому власнику на основі договорів доручення чи комісії за ра­ху­нок своїх клієнтів (брокерська діяльність) або від свого імені та за свій рахунок з метою перепродажу третім особам (дилерська діяль­ність). Торгівлю ЦП-ми та посередницьку ді­я­ль­ність з випуску ЦП-в (андерайтинг), а також діяльність з управ­ління ЦП-ми на фон­до­вому ринку України здійснюють фін посе­ре­дники — торговці цінними паперами.

Діяльністю з випуску та обігу ЦП-в визнаєть­ся згідно із законодавством України посеред­ни­цька діяль-сть з випуску та обігу ЦП-в, що здійснюється на основі відповідного дозво­лу комерц-ми банками та юр особами, для яких опе­рації з цінними паперами є виключним видом діяльності (торговці ЦП-ми). Основними видами діяль­ності, що можуть здійснювати торговці цінними паперами, є:

• діяльність з випуску цінних паперів;

• комісійна діяльність щодо цінних паперів;

• комерційна діяльність щодо цінних паперів.

Діяльність з випуску цінних паперіввико­на­ння тор­говцем ЦП-ми за дорученням, від іме­ні і за рахунок емі­тента обов'язків з орга­ні­зації передплати на ЦП-ри або їх ре­алізації іншим способом. При цьому торговець ЦП-ми за домовленістю з емітентом може брати на себе зобов'язання у разі неповного розмі­ще­н­ня ЦП-в викупити в емітента нереалі­зо­ва­ні ЦП-ри. Комісійна діяльність - купів­ля-продаж ЦП-в, що здійснюється торговцем ЦП-ми від свого імені, за дорученням і за ра­ху­нок іншої особи. Комерційна діяльністьку­півлю-продаж цінних паперів, яку прова­дить торговець ЦП-ми від свого імені та за свій рахунок.

Торговці ЦП-ми можуть також нада­вати ко­н­сульта­ці­й­ні послуги власникам ЦП-в, управ­ляти активами ін­ве­стиційних фондів та ЦП-ми інших учас­ників ринку.

Юр особи, що прагнуть отримати доз­віл на здійснення посе­редницької діяльності з випу­ску та обігу ЦП-в, мають бути засновані у фор­мі АТ, статутний капітал якого спормо­вано за рахунок виключно іменних акцій, то­вариства з обмеженою, з додатковою відпові­даль­ністю, повного або командитного то­в-ва.

Дозвіл на здійснення діяльності з випуску та обігу ЦП-в як виключної, видається Держ комісією з ЦП-в та фондового ринку. Дозвіл на здійснення всіх або ок­ре­мих (крім комі­сійної) видів діяльності може бути ви­дано торговцям ЦП-ми, які мають статутний капітал у розмірі не менш як 1000 неопо­датковуваних мініму­мів доходів громадян, а на здійс-ня комісій­ної діяль­ності щодо цінних паперів — не менш як 200 неопода­т­ко­вуваних мінімумів доходів громадян. Дозвіл має бути виданий не пізніше 30-денного терміну з моме­н­ту отримання заяви з додаван­ням потрібних докумен­тів за встановленою формою.

Дозвіл на здійснення будь-якого виду діяльності з ви­пуску та обігу цінних паперів не може отримати тор­говець цінними паперами, який безпосередньо або по­бічно володіє майном іншого торговця ЦП-ми вартіс­тю понад 10% статутного капіталу, в тому числі без­посередньо вартістю понад 5% статутного капіталу іншого торговця.

Якщо частка юридичної особи, що не має дозволу на здійснення діяльності з обігу цінних паперів, або гро­мадянина в статутному ка­піталі кількох торговців цін­ними паперами перевищує 5% по кож­ному торговцю, то ці торговці не можуть здійснювати торгівлю цінни­ми паперами один з одним.

Торговець цінними паперами не може здійснювати торгівлю цінни­ми паперами власного випуску та акціями того емітента, в якого він безпосередньо або побічно володіє майном у розмірі більше 5% ста­тутного капіталу.

Частка побічного володіння майном у статутному капіталі тор­говця цінними паперами розраховується як добуток часток участі в статутних капіталах споріднених осіб.

Вартість угод, укладених торговцем ЦП-ми з іншими торговцями ЦП-ми, але не виконаних у даний момент (відкриті позиції), не може перевищувати 5-крат­но­го розміру власного статутного капіталу торговця ЦП.

При здійсненні діяльності з випуску цінних паперів, що проводить­ся одночасно з комерційною або комісі­й­ною діяльністю з ЦП, вартість угод, укладених тор­го­в­цем ЦП з іншими торговцями ЦП, але не викона­них на даний момент, не може перевищувати 10-крат­ного розміру власного стат капіталу торговця ЦП.

Продажна або номінальна ціна цінних паперів, що є у власності торговця ЦП, який здійснює діяльність з ви­пуску ЦП або комерційну діяльність з ЦП, а також вар­тість відкритих позицій, разом узятих, одночасно не можуть перевищувати 15-кратного розміру його статутного капіталу

Якщо після отримання дозволу на здійснення діяльно­сті з випуску та обігу ЦП в установчих документах чи господарській діяль-ті торговця відбулися зміни, він зобов'язаний у 30-денний термін з моменту виникнен­ня змін надіслати до Державної комісії з ЦП та ФР в письмовій формі відомості про ці зміни.

При виявленні порушень з боку торговців ЦП Держ ко­­мі­сія з ЦП та ФР може самостійно або за поданням податкових органів та Антимонопольного комітету накладати санкції згідно з чинним законодавством. Санкції накладаються у випадках:

• неподання відомостей або подання недостовірної інформації у відомостях, які торговець цінними паперами повинен подавати протягом дії дозволу;

• виявлення фактів здійснення інших видів діяльності, не повязаних з обігом цінних паперів; • порушення порядку емісії ЦП; • порушення правил торгівлі ЦП; • здійснення торговцями цінними паперами торгівлі ЦП іноземних емітентів без індивідуальної ліцензії НБУ;

• порушення чинного законодавства України.

У разі виявлення повторних порушень з боку торговців ЦП ДКЦПФР може анулювати дозвіл на здійснення діяльності з випуску та обігу цінних паперів як виключної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]