Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
640 Кб
Скачать

21. Фондові індекси як індикатори фондового ринку

ФІ призначені для відображення поточної кон'юнктури ринку, стану ділової активності та оцінки тенденцій ринку. Виступають як узагальнюючі характеристики макроекономічної ситуації та інвестиційного клімату в кожній конкретній країні, відображають ринкову вартість певного портфеля ЦП, ринкову вартість якоїсь усередненої акції або ринкову капіталізацію певної групи корпорацій. Поряд з іншими економічними показниками ФІ входять до системи економічного моніторингу стану національної економіки діагностична функція). Вони є ефективним інструментом аналізу та прогнозування коротко- та довгострокових змін на ринку ЦП, слугують орієнтиром при оцінюванні ефективності управління портфелем ЦП (індикативну функція). ФІ є орієнтиром для вибору стратегій великими інституційними інвесторами. ФІ можуть виступати основою для інструментів хеджування на фондовому ринку при використанні їх як базові активи ф’ючерсних та опціонних контрактів.основний недолік ФІ – вони відображають лише кількісні зміни в ринкових цінах акцій, а не причини, які викликали ці зміни. Зміни в ринкових цінах акцій, які фіксуються індексами, дуже приблизно відображають інтенсивність торгівлі акціями на ринку.

ФІ бувають: інтернаціональні (характеризують стан світового ринку, або його певні географічні сектори – Європу, Пн. Америку, Далекий Схід тощо); національні показують активність національного ринку; секторні відображають стан певного внутрішнього ринку ( на певні біржі, наприклад); субсекторні характеризують активність у певній галузі економіки. Важливе значення мають індекси “блакитних фішок”, що являють собою показники змін цін на акції невеликої кількості найбільших компаній. Основні характеристики ФІ: базисне значення – значення індексу на початок розрахунку, тобто на початок базисного періоду; база індексу – вибірка підприємств-емітентів, ринкові вартості акцій яких використовуються для розрахунку індексу. Ці підприємства мають визначати розвиток галузі чи економіки і цілому та відрізнятись надійністю та стійкістю. Зважування може проводитись за ринковою вартістю акцій або за ринковою капіталізацією корпорацій, що входять до бази індексу. Для усереднення використовують середнє арифметичне та середнє геометричне вибраних значень. Найбільш поширені типи ФІ – цінові середні, зважені за ринковою вартістю акцій чи за обсягом ринкової капіталізації певної групи корпорацій. 1.Цінові середні розраховують на основі сер.арифм. або сер.геометр. як суму цін або сер. ціну певної групи акцій. За методом сер.арифм. розраховують індекси Dow Jones&Company (США), Nikkei (Японія) та ін. Недоліки середніх ФІ: вплив на величину індексів чинників, не пов’язаних, наприклад, із зростанням вартості компаній. Використовуються коригуючі коефіцієнти. 2.Середні, зважені за розмірами ринкової капіталізації. Розраховуються за обсягами базового або поточного періоду (індекси Ласпейреса, Пааше).

1997 р. – поява українських ФІ.

1.Індекс Wood-15 обчислюється компанією “Wood&Company Ukraine”. База індексу включає 15 компаній, що посідають провідне місце на укр.фондовому ринку за величиною ринкової капіталізації. База оновлюється щомісяця.

2.Індекс SBPU-30 розраховують за методикою,ю розробленою фахівцями АТ “Софія-Цінні папери”. Він характеризує курс на певну дату середньостатистичної акції 30 найвідоміших підприємств, які котируються на укр.фондовому ринку.

3.Іедекс InekoDex є першим галузевим укр.фондовим індексом, що відображає поточну ситуацію на ринку енергетичних компаній. Даний індекс уникає недолік, пов’язаний з різним номіналом акцій, оскільки такі акції однаково впливають на величину індексу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]