Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
640 Кб
Скачать

33. Страхові послуги: суть та класифікація

Страх комп — це фін пос-ки, які здійсн виплати своїм клієнтам при настанні певних подій, обум в дог страх-ня (страх. полісі).

Страх. поліс є контрактом, згд з яким власник поліса спл премії страх ком-нії в обмін на зоб-ня компанії спл обумов суми в майб при настанні певних подій. Поліс є активом влас-ка і зоб-ням страх компанії.

Страх премія (страх платіж, страх внесок) є платою за страх-ня, яку власник полісу (страхувальник) вносить страх компанії (страховику) відп до дог-ру страх-ня. Премія може спл-тись одноразово або у вигляді послідовності період платежів. У випадку, коли власник поліса не спл премії, договір страх-ня розривається.

Укл-чи договори страх-ня, страх комп прийм на себе ризики власників полісів, а отримуючи страх внески, вони отримують плату за прийняті на себе ризики.

Існує два типи страх комп:

комп зі страх-ня життя (Life company, або LC), що спеціал-ся на продажу полісів, які забезп виплату доходу в разі смерті особи, втрати працезд-ті через хворобу або звільнення з роботи;

комп зі страх-ня майна та від нещ випадків (Property and Casuality company, або Р&С), які випл компенсацію власникам полісів при втраті майна чи при настанні нещ випадків і які ще називають компаніями, що здійснюють ризикове або захисне страх-ня

Комп зі страх-ня життя при реалізації частини своїх страх продуктів у разі смерті застрах особи випл власнику страх полісу певну суму, але більша частина їх діяльності пов'язана із забезпеченням визначеним доходом людей пенс віку.

Розрізняють такі типи полісів компаній зі страхування життя.

  1. Страх-ня життя на вип смерті або тимч страх-ня, при як. в разі смерті застрах особи власнику страх поліса виплачують обумовл договором страх-ня суму.

Існують два основних види полісів зі страх-ня життя: безпер страх-ня життя (довічне страхування) та строкове (на дожиття) — на певний період часу.

2. Страх-ня життя та інвест складова. Страх комп обумовл два терміни: для страх-ня життя та для інвестицій. Власник полісу має в цьому випадку поліс, в якому обумов умови страх-ня життя та умови інвест-ня коштів (термін інвестицій і % ставка за інвестиціями).

3. Рентне страх-ня поляг у виплаті власнику поліса протягом визнач періоду часу рег платежів (анюїтету) і орієнтовано переважно на пенсійні програми.

4. Інвест орієнт програми поляг в інвест-ні коштів клієнта страх комп на визн умовах під визн %. За одноразову премію страх компанія бере на себе зоб-ня сплачувати обумовл % ставку , а всю суму повернути по закінченні періоду інвестування.

Комп із захисного страх-ня страх людей від шир кола випадків і орган-ся у вигляді акціон тов-в та взаємних компаній.

Об'єктами страхування в У. можуть бути майн інтереси, пов'язані з:

• життям, здоров'ям, працезд-тю та дод пенсією страхув-ка або застрах особи (особ страх-ня);

• володінням, корист-ням і розпор-ням майном (майн страх-ня);

• відшкод-ням страхув-ком запод ним шкоди особі або її майну, а також шкоди, запод юр особі (страх-ня відп-ті).

Страх-ня може бути добров або обов'язк. Добр страх-ня здійсн-ся на осн договору між страхув-ком і страх-ком. Обов'яз страх-ня встановлюється законами України.

В Україні здійснюються такі види обов'язкового страхування:

  1. медичне страхування;

  1. страхування спортсменів вищих категорій;

  2. страхування життя і здоров'я спеціалістів ветеринарної медицини;

  3. авіаційне страхування цивільної авіації;

  4. страхування засобів водного транспорту тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]