Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Suchasni_napryamki_elektroniki_metodichka_2011.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
3.47 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Київський національний університет технологій та дизайну сучасні напрямки електроніки

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для виконання лабораторних робіт та

самостійної підготовки

для бакалаврів напряму 6.050802 «Електронні пристрої та системи»

денної форми навчання

КИЇВ КНУТД 2011

Cучасні напрямки електроніки: Методичні вказівки для виконання лабораторних робіт та самостійної підготовки для студентів спеціальності 6.050802 «Електронні пристрої та системи» /Упор. В.Б. Дроменко, О.І. Лядська, В.А. Полонський. К.: КНУТД – 2011. – 48 с.

Упорядники: в.Б.Дроменко, к.Т.Н.

О.І.Лядська

В.А.Полонський

Відповідальний за випуск: В.В. Каплун, д.т.н., доц.

Затверджено на засіданні кафедри електроніки та електротехніки

Протокол № 15 від 17.05.2011р.

Загальні положення

Методичні вказівки призначені для студентів напряму підготовки 6.050802 - «Електронні пристрої та системи», які виконують на 1 курсі циклу лабораторних робіт з предмету «Сучасні напрямки електроніки».

Обсяг кожної лабораторної роботи розрахований на 4 години роботи в аудиторії, а також на самостійну роботу студента.

Під час самостійної роботи студенти повинні дізнатися про мету лабораторної роботи, засвоїти порядок підготовки до неї та порядок її виконання, вивчити відповідний теоретичний матеріал, а також підготовити протокол лабораторної роботи.

В аудиторії студенти повинні отримати у викладача допуск до виконання лабораторної роботи, провести передбачені цими вказівками експерименти, провести обробку й аналіз їх результатів та завершити оформлення протоколу.

Мета виконання лабораторних робіт: надати студентам навички виконання лабораторних експериментів, ознайомити з правилами користування лабораторною вимірювальною технікою, надати студентам інформацію про організацію лабораторних робіт в університеті. Крім того, під час лабораторних робіт студенти почнуть вивчення роботи деяких електронних приладів та специфічної професійної термінології.

Перед виконанням лабораторних робіт необхідно уважно ознайомитися з лабораторними стендами, розібратися з призначенням перемикачів та регуляторів, визначити, які вимірювальні прилади використовуються в лабораторних роботах. Також студентам слід вивчити правила безпеки праці в лабораторії.

Техніка безпеки і охорона праці в нашій країні – один з основних принципів, покладених в основу організації праці. Студенти, працівники в лабораторії електротехніки і безпосередньо ті, що мають справу з електричною напругою, повинні суворо дотримуватись правил техніки безпеки.

Перед початком виконання лабораторних робіт всі студенти повинні пройти інструктаж з техніки безпеки і розписатися в журналі інструктажу.

Робочі напруги на стенді УДЛС-1, якими студент оперує при виконанні лабораторних робіт, невисокі. Однак, враховуючи, що стенд живиться від джерела трифазної напруги 380/220 В, а корпус стенду металевий, при деяких обставинах (наприклад, пробій ізоляції в стенді на корпус столу) або при невмілому поводженні з струмопровідними частинами і т. д. ця напруга може виявитись небезпечною. Тому корпус стенду, а також всі його металеві не струмопровідні частини, в тому числі і металеві корпуси вимірювальних приладів повинні бути надійно заземлені (приєднанні до загального конура заземлення).

В процесі роботи забороняється торкатися до оголених струмопровідних частин схеми, що знаходяться під напругою (затискачів, неізольованих частин проводів і т. п.).

Студентам забороняється самостійно проводити будь-які вмикання на головному розподільному щиті.

Забороняється проводити будь-які перемикання в схемі, що знаходиться під напругою.

По закінченню роботи на стенді слід зняти напругу з окремих блоків, а потім і з усього стенду.

При роботі на стенді категорично забороняється торкатися до труб водопроводу і отоплюючих систем.

Забороняється: залишати без нагляду стенд, що знаходиться під напругою; захаращувати стенд зайвими предметами (сумками, портфелями, одягом і т. п.); самостійно ремонтувати прилади, обладнання, запобіжники; виймати блоки.

В усіх випадках виявлення несправного стану електрообладнання, вимірювальних приладів, блоків стенду, навантажувальних елементів, з’єднувальних проводів, перегорання запобіжників і т. п. студент зобов’язаний без зволікань відключити напругу на стенді і повідомити про те, що сталося, викладача.

При збірці схеми не допускати сильно натягнутого стану проводів, змотування проводів в мотки.

Вимірювальні прилади потрібно розташовувати так, щоб було зручно вести нагляд і знімати покази.

У випадку враження струмом студенти повинні без зволікань відключити напругу на стенді, надати першу допомогу постраждалому і повідомити про це викладача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]