Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sut_i_funkciji_finansiv.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
229.38 Кб
Скачать

39

Суть і функції фінансів

курсова робота з фінансів

ЗМІСТ

Суть і функції фінансів 2

Вступ 4

Розділ 1. Суть фінансів, їх специфічні ознаки 6

1.1. Фінанси як економічна категорія 6

1.2. Відмінні ознаки фінансів 12

Розділ 2. Функції фінансів 17

2.1. Розподільна функція фінансів 17

2.2. Суть контрольної функції фінансів 22

Розділ 3. Роль фінансів в умовах переходу до ринкової економіки 28

Висновки 36

Література 38

Вступ

Актуальність теми. Виникнення та розвиток фінансів зумовлювалися зростанням продуктивних сил у суспільстві, насамперед товарно-грошових відносин як необхідної форми економічного життя для досягнення певного рівня суспільного добробуту. Своїй досконалості й завершеності фінанси зобов'язані також появою та прогресом різних видів державних утворень. Тому є підстави стверджувати, що фінанси – це продукт розвитку товарно-грошових відносин і держави. Фінанси можуть успішно функціонувати, активно сприяти економічному та соціальному прогресу лише за активного втручання у ці процеси держави. Найвищого розквіту фінанси досягли у XX столітті, коли функції держави набагато розширилися і вдосконалилися, а товарно-грошові відносини посіли головне місце в економічних системах. Фінанси перетворилися на універсальний і надзвичайно активний елемент економічного життя, розвинулися методи і форми мобілізації коштів та їх розподіл у державі з метою задоволення потреб населення, удосконалення виробничих та соціальних процесів.

Фінансам належить провідна роль в економічній системі. Це зумовлено тим, що їх функціонування визначає кількісні й якісні параметри будь-якого економічного явища чи процесу. а також кінцеві результати діяльності.

Фінанси є однією з найбільш важливих і складних економічних категорій. Вони мають як видиму, так і приховану форму прояву. Видима сторона фінансів проявляється у грошових потоках, які рухаються між суб'єктами фінансових відносин. Ці потоки – їх характер і форми, спрямованість і обсяги – виступають предметом практичної фінансової діяльності. Прихована сторона фінансів пов'язана з тим, що відображають ті чи інші грошові потоки, а саме – рух вартості створеного у суспільстві валового внутрішнього продукту, тобто обмінні й розподільні відносини. Від налагодженості цих відносин залежить ефективність економічної системи і розвиток суспільства. Ці відносини характеризують внутрішню сутність фінансів і є предметом фінансової науки.

Зміст цієї категорії детальніше виявляється у функціях, які виконують фінанси. Як відомо, функції – це прояв суті кожної економічної категорії. Все сказане вище і зумовлює актуальність теми дослідження даної курсової роботи.

Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження даної курсової роботи є фінанси як економічна категорія та галузь теоретичного пізнання.

Предмет дослідження. Предметом дослідження даної курсової роботи є проблема сутності і функцій фінансів.

Мета дослідження. Мета дослідження полягає в теоретичному дослідженні суті і функцій фінансів.

Мета роботи передбачає виконання таких завдань:

  • розглянути суть категорії фінансів;

  • дослідити функції фінансів;

  • охарактеризувати роль фінансів в умовах переходу до ринкової економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]