Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LAB_RAB_2006_END.DOC
Скачиваний:
27
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

3.5. Методика контролю чи хисту мовної інформації від витоку віброакустичими каналами

3.5.1. Зібрати вимірювальну схему згідно рис. 6

Рис. 6. Структурна схема дослідження витоку мовної інформації віброакустичними каналами

Джерело акустичного сигналу розміщується на відстані 1 м від контрольованої точки приміщення під прямим кутом до поверхні.

Мікрофон шумовимірювача встановити в контрольованій точці та зорієнтувати на джерело акустичного сигналу.

Між мікрофоном та джерелом акустичного сигналу не повинні знаходитись предмети та люди, щоб не спотворювати акустичне поле.

Відстань між мікрофоном та оператором повинна бути не менше 0,5м.

До поверхні стіни ззовні приміщення прикріпити вібродатчик.

Контрольована точка вибирається на жорстких елементах поверхонь, по можливості в геометричному центрі стіни, стелі чи підлоги.

Якщо з будь-яких причин вібродатчик неможливо прикріпити до стіни ззовні приміщення, він закріплюється на внутрішній поверхні контрольованої точки приміщення.

При контролі систем комунікацій (труби та батареї опалення, системи вентиляції тощо) вібродатчик закріпити на елементах комунікацій на межі контрольованої зони, або в місці можливого встановлення апаратури розвідки. При неможливості доступу вібродатчик закріплюється на елементі комунікації усередині приміщення.

3.5.2 Шумовимірювачем визначити найменший рівень акустичного шуму в виділеному приміщенні, цей рівень враховувати при розрахунках захищеності виділених приміщень.

Шум вимірюється в найбільш сприятливих умовах (за відсутності шумів транспорту, устаткування, оргтехніки тощо).

Звуковим генератором (або підсилювачем потужності) встановити рекомендований рівень акустичного сигналу, контрольований шумовимірювачем, в кожній октавній смузі згідно, при цьому рівень сигналу на кожній з частот не повинен відрізнятися більше ніж на ± 1 дБ та не менше ніж на 10 дБ перевищувати рівень фону в приміщенні на цій частоті в смузі аналізу.

Якщо рівень акустичного сигналу перевищуватиме рівень фону менше ніж на 10 дБ, рівень акустичного сигналу треба пропорційно збільшити, а потім врахувати це у розрахунках.

В подальшому рівень акустичного сигналу на всіх частотах октавної смуги повинен залишатися незмінним і контролюватися шумовимірювачем. На шумовимірювачі повинна бути встановлена характеристика S (повільно, лінійно).

Якщо показання шумовимірювача коливаються в межах 5 дБ, то слід враховувати середнє значення рівня. Показання шумовимірювача необхідно обчислити в інтервалі не менше 10 с, реєструючи сталий показник або середнє значення показання приладу.

3.5.3 Виміряти співвідношення "сигнал/завада":

а) для " 1 " рівня захисту вимірювання проводяться на частоті 1000 Гц, при цьому смуга аналізу повинна бути не більше 57 Гц.

б) для "4", "3", "2" рівнів, вимірювання приводяться в октавних смугах на частотах та смугах аналізу, згідно значень 40, 30 і 20 дБ.

в) кількість вимірювань при усередненні повинно бути не менше 10.

3.5.4 Розрахунок співвідношення "сигнал/завада"

Обчислення співвідношення "сигнал/завада" проводити шляхом ділення максимального значення тонального сигналу Lci зі смугою аналізу на значення завади за відсутністю сигналу Lзi. Якщо виміряний рівень завади перевищує значення п.2.2.3, то для розрахунків приймається рівень завади визначений цим пунктом, отже у і-й октавній смузі частот ΔLci/зі обчислюється за формулою:

(1)

де: Q=Δfa/Δfi - виграш за рахунок звуження смуги аналізу, де Δfa - смуга аналізу;

n - кількість контрольованих точок в межах октавної смуги (рекомендовано n = 5);

Δfi - смуга і-ї октави;

Ucij, Uзij - усереднені середньоквадратичні значення напруги сигналів та завади на контрольованих частотах аналізу в межах і-ої октавної смуги;

ΔLci - різниця між встановленим рівнем мовного сигналу(дБ) та рекомендованим значенням, приведеним в таблиці 2 для і-ої октавної смуги.

Розраховані значення ΔLci/зі, порівняти з нормою Ні, повинно виконуватись співвідношення:

(2)

3.5.5. За результатами вимірювань визначити відповідність результатів розрахунків нормі захисту та скласти протокол.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]