Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_Excel-12.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
685.57 Кб
Скачать

19

Тема 4. Microsoft Excel. Створення електронних таблиць Лабораторна робота №6 План

1. Запустити та завершити роботу Excel.

2. Відкрити робочу книгу.

3. Створити і відредагувати таблицю.

4. Вставити формули в таблицю.

5. Створити заголовок таблиці.

6. Зберегти таблицю.

Методичні вказівки ms Exel – це програма для роботи з великими таблицями даних, що забезпечує широкий аналіз даних та автоматизацію обчислень за допомогою формул..

1. Excel запускається точно так само, як і будь-яка інша програма Windows. Для цього необхідно вибрати із меню ПУСК ПРОГРАММЫ пункт MS Excel. На екрані з`явиться вікно програми з відкритим порожнім документом . Вікно додатка MS Exel має стандартну структуру додатків, що працюють під Windows , елементи вікна зображені на рис. 2.

Для того, щоб завершити сеанс роботи з електронною таблицею Excel можна виконати команду Выход із меню Файл або клацнути по кнопці закриття вікна Excel.

2. Основний документ Excel (файл з розширенням .xls) називається робочою книгою. Кожна робоча книга може містити до 255 окремих листів робочих таблиць. Кожний лист може складатися із 16384 рядків та 256 стовпців. Кожному стовпчику таблиці призначається буква латинського алфавіту, а кожному рядку число. Перетин рядка і стовпця називається коміркою, яка позначається координатами (наприклад А1 – це комірка у верхньому лівому куті таблиці). Імена комірок часто називають адресами комірок.

Вказівник миші на таблиці заміняється хрестоподібним вказівником(рис.2). Для того , щоб виокремити клітинку необхідно клацнути по цій клітинці клавішею миші, або скористатися клавішами зі стрілками на клавіатурі.

Крім листів робочих таблиць робоча книга може містити листи діаграм, листи модулів та інші.

Після запуску Excel відкривається нова робоча книга, яка містить три листи. Якщо в процесі роботи необхідно створити іншу робочу книгу, то потрібно виконати команду Создать із меню Файл.

Для відкриття існуючої робочої книги потрібно виконати команду Открыть із меню Файл.

3. У комірки користувач вводить дані чотирьох основних типів: числа, дати, тексти, формули. За замовчуванням, будь-яким даним встановлюється общий тип. Це означає, що якщо в комірку буде введена текстова інформація, то вона обробляється як текстові дані, якщо введені числа, то як числові дані. Щоб ввести в комірку дані чи виконати з нею якісь дії, її потрібно вибрати (за допомогою миші або клавіш переміщення курсору).

Поточною може бути тільки одна комірка. Поточна комірка має рамку з маркером, який розташований у правому нижньому куті.

Дані можна вводити тільки в активну комірку безпосередньо в ній або в рядку формул, який розташований над таблицею. Після закінчення введення необхідно натиснути клавішу <Enter>. Рядок формул завжди містить фактичне значення поточної комірки. Замітимо, що Exel автоматично розпізнає тип даних і за замовчуванням вирівнює числові значення по правому краю клітинки, а текст по лівому.

При введенні даних можна задавати свій тип даних. Для цього необхідно вибрати команду Ячейка із меню Формат і вкладинку Число. Далі переходимо у вікно «Формат ячеек», в якому у полі Числовые форматы вибираємо потрібний тип формату, наприклад дата, час, процентний, експоненціальний.

Для того, щоб відредагувати дані в комірці, необхідно активізувати її і двічі клацнути на ній мишкою або натиснути на клавішу <F2>. Можна також активізувати клітинку і виправлення зробити в рядку формул. Відображення вмістимого залежить від формату його зображення. В MS Exel можна використовувати числові формати для зміни зовнішнього вигляду чисел, наприклад число 0,08 можна відобразити як 8%.

Для вилучення даних з комірки потрібно її активізувати і натиснути клавішу <Delete>.

4. В довільну комірку робочої таблиці можна ввести як значення, так і формулу. Формули призначені для виконання дій над вмістом комірок (над даними) згідно з умовою конкретної задачі.

Формулою називається математичне співвідношення, яке обчисляє нове значення на основі уже введених значень. В склад формул можуть входити числа, математичні оператори, посилання на комірки та вбудовані вирази, що називаються функціями. Запис формули починається символом “=“ на початку, наприклад =В3*С1(ця формула перемножує вмістиме клітинок В3 і С1) і закінчується натискуванням клавіші Enter. Зауважимо, що адреса клітинок можна вводити безпосередньо з клавіатури або указувати мишею в таблиці. Після введення формули у комірці негайно отримують результат, а формулу можна побачити лише після активізації клітинки у рядку формул.

Формули редагують так само як і вміст комірок. Необхідно вибрати комірку, клацнути на рядку формул і виконати в ньому редагування або двічі клацнути по комірці і редагувати формулу безпосередньо в комірці.

Зауваження. При побудові таблиць необхідно виділити для кожної змінної окрему клітинку, а потім при введенні формул використовувати тільки адресу цієї клітинки, тоді при зміні значення цієї змінної відбудеться автоматичний перерахунок усієї таблиці.

В Excel є спеціальні вбудовані функції, які можна використати у формулах. Наведемо деякі з них:

  • функція СРЗНЧ() ­– обчислення середнього арифметичного декількох значень. Наприклад, =СРЗНЧ(B10:B15) – обчислює середнє значення для чисел, які зберігаються в комірках від B10 до B15. Позначення B10:B15 задає діапазон клітинок.

  • функції МАКС() і МИН() визначають максимальне і мінімальне значення для вказаного діапазону або списку вмісту комірок.

  • функція СУММ() обчислює суму числових значень, які містяться у вказаному діапазоні комірок.

Список всіх вбудованих функцій (їх більше 400) Excel можна переглянути за допомогою майстра функцій, який допомагає вводити будь-яку функцію у формулу. Для цього необхідно виконати команду Функция із меню Вставка. Появиться діалогове вікно майстра функцій, в якому із списку Категория вибираємо потрібну категорію функції. Після цього в списку Функция вибираємо потрібну функцію, яку ми хочемо помістити у формулу і клацаємо по кнопці Далее. В залежності від типу вибраної функції з`явиться наступне діалогове вікно. Для аргументів функції вводимо потрібні значення або діапазони комірок. Клацаємо по кнопці Готово, щоб добавити функцію у формулу.

5 . Для створення заголовка виділяють область для заголовка, клацаємо правою клавішею мишки, вибираємо команду Формат ячеек і вкладинку Выравнивание, ставимо прапорець на ознаці Объединение ячеек або користуються кнопкою Объединить и помес­тить в центре на панелі інструментів

6. Щоб зберегти таблицю, потрібно виконати команду Сохранить как із меню Файл, присвоївши файлу зрозуміле ім’я, або закрити вікно Excel з підтвердженням в діалоговому вікні збереження даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]