Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_Mobil_wifi.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Лабораторна робота №6 «Організація та налаштування WiFi з’єднань та мереж» к курсу «Системи та мережі зв’язку з рухомими об’єктами»

Мета роботи: – організація та налаштування WiFi з’єднань;

– організація та налаштування WiFi мереж.

Обладнання: WiFi роутери, ПК, персональні пристрої з WiFi адаптерами (стільникові телефони, смартфони, та ін.)

Вступ

Загальні відомості про технологію Wi-Fi

Склалося так, що стандартизацією технологій бездротових локальних мереж займається група IEEE 802.11x. Ці мережі називають по-різному. Наприклад, часто зустрічається скорочення від Wireless Local Area Network, тобто WLAN, або - бездротова локальна мережа. Так як WLAN-мережі і Ethernet-мережі мають схожі принципи роботи (зокрема - метод доступу до середовища передачі даних), перші іноді називають RadioEthernet-мережі. Однак ця назва застаріла і використовується дуже рідко. Найпопулярнішим назвою мереж без дротів стало Wi-Fi - від Wireless Fidelity, що перекладається як "Бездротова відповідність".

Існує кілька стандартів (IEEE 802.11a, b, g і інші), в яких працюють Wi-Fi мережі. Зокрема, стандарти розрізняються швидкістю передачі даних і вартістю пристроїв. Ціна різниться не дуже сильно, тому, створюючи бездротову мережу, є сенс орієнтуватися на найшвидше з доступного обладнання. Якщо ви хочете заощадити - цілком можливо, що вам підійдуть і більш повільні його модифікації.

Стандарт 802.11b підтримує швидкість з'єднання до 11 Мбіт/с. Треба зазначити, що корисні дані передаються зі швидкістю як мінімум в два рази меншою заявленої, так як частина пропускної здатності каналу займають службові дані. Цього цілком вистачить для зручної роботи в Інтернеті, передачі по мережі невеликих файлів. 802.11b-адаптерами часто комплектують КПК. Стандарти IEEE 802.11a і IEEE 802.11g підтримують швидкість зв'язку до 54 Мбіт/c.

Сьогодні найбільш актуальний стандарт IEEE 802.11g - він сумісний з найбільш поширеним в недалекому минулому IEEE 802.11b, працює в тому ж частотному діапазоні.

Дамо коротку характеристику найбільш значущих стандартів групи IEEE 802.11:

1. 802.11 - перший стандарт групи, підтримує швидкості зв'язку 1 і 2 Мбіт/с.

2. 802.11a - підтримує передачу даних на швидкостях до 54 Мбіт/с, використовує радіоканал в діапазоні 5 Ггц.

3. 802.11b - підтримує передачу даних на швидкостях до 11 Мбіт/с, використовує радіоканал в діапазоні 2,4 Ггц. Це - найбільш популярний стандарт минулих років, який актуальний і зараз.

4. 802.11f - описує порядок зв'язку між рівнозначними точками доступу.

5. 802.11g - підтримує передачу даних на швидкості до 54 Мбіт/с з використанням частоти 2,4 Ггц - найбільш актуальне сьогодні.

6. 802.11i - новий стандарт безпеки бездротових мереж.

7. 802.11n - стандарт був затверджений 11 вересня 2009, теоретично 802.11n здатний забезпечити швидкість передачі даних до 480 Мбіт/с. Пристрої 802.11n працюють в діапазонах 2,4 - 2,5 або 5,0 ГГц.

Часто Wi-Fi-адаптерами оснащують ноутбуки і КПК, а так само деякі настільні ПК. Тому, замислюючись про бездротової домашньої мережі, перевірте ваші пристрою на предмет наявності в них вищевказаних адаптерів.

Вибір обладнання

Давайте поговоримо про те, що вам знадобиться для створення Wi-Fi мережі. Якщо ви збираєтеся будувати невелику мережу, кількість пристроїв в якій обмежено десятьма, для створення мережі вам знадобляться лише мережеві адаптери. Така архітектура Wi-Fi мережі називається Ad Hoc (або Independent Basic Service Set - IBSS).

Вибір обладнання та налаштування Wi-Fi-мереж на ПК

Рік від року бездротові технології зв'язку поширюються всі сильніше. Зокрема, мова йде про групу стандартів IEEE 802.11x, які використовуються для побудови бездротових локальних мереж. Вартість обладнання для створення таких мереж наближається до ціни провідних рішень, швидкість передачі даних поки трохи відстає, але це нікого не лякає. Перед користувачем, охочим створити локальну мережу, в повний зріст постає питання: використовувати для передачі даних проводу або "повітря". Спробуємо вирішити це питання разом - а для цього дізнаємося подробиці про бездротових локальних мережах.

Wi-Fi-адаптер з інтерфейсом USB

Рис. 1. Wi-Fi-адаптер з інтерфейсом USB

Мережа виходить досить дешевою - її вартість дорівнює ціні мережевих адаптерів - у середньому - $ 20-40 за адаптер. Переваги такої мережі - в простоті настройки і у виключній мобільності - скажімо, ви легко можете зв'язати по Wi-Fi пару-трійку ноутбуків де-небудь в парку на лавці. Але є в мережі і недоліки. Зокрема - обмежена кількість комп'ютерів, яке може входити в мережу, обмежене відстань між комп'ютерами, обмежені можливості зв'язку з дротяними сегментами мережі. Звичайно, можна спорудити маршрутизатор з якого-небудь ПК, оснащеного дротових і бездротових інтерфейсами, але навіщо створювати зайву навантаження на систему, якщо є спосіб краще (хоча - дорожче) - скористатися так званою точкою доступу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]