Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_Excel-12.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
685.57 Кб
Скачать

Практичні завдання

Завдання 1. Побудувати на проміжку [-1; 2] з кроком h = 0.5 таблицю значень функції

Хід роботи

  • об’єднати комірки А1, В2 і ввести тест “Табулювання функції”;

  • в клітинку А2 ввести значення h = 0.5;

Завдання 2. В 10 дорослих чоловіків були виміряні ріст X (в см) та вага Y( в кг)

Знайти коефіцієнт кореляції.

Хід роботи

  • введіть в діапазон А1:А10 значення X;

  • введіть в діапазон B1:B10 значення Y;

  • в клітинці C1 задайте функцію = коррел(A1:A10; B1:10);

  • натисніть Enter.

Завдання 2. В досліді по відгодівлі 15 овець добовий приріст був таким

234

277

214

201

174

167

184

157

196

173

190

191

141

150

191

Обчисліть основні статистичні показники вибірки (середнє арифметичне, дисперсію, середнє квадратичне відхилення, коефіцієнт варіації).

Хід роботи

  • введіть масив чисел, наприклад, в клітинки А1:А15;

  • в клітинку В1 ввести формулу =срзнач(A1:A15);

  • в клітинку В2 ввести формулу =дисп(A1:A15);

  • в клітинку В3 ввести формулу =сроткл(A1:A15);

  • натисніть Enter.

Тема 4. Microsoft Excel. Побудова діаграм, графіків Лабораторна робота №15

План

1. Створити вбудовану діаграму.

2. Створити діаграму на окремому листі.

3. Відформатувати діаграму.

4. Побудувати графік.

5. Побудувати гістограму.

6. Зберегти і відкрити діаграму, графік, гістограму.

Методичні вказівки

Крім текстової, числової інформації в таблиці Excel можна вставити більш складні об’єкти: картинки, фотографії, діаграми тощо.

Діаграми призначені для графічного відображення числових даних. Для відображення числових даних, введених в комірки робочої таблиці, як правило, використовуються лінії, смуги, стовпці, сектори і інші типи маркерів. Діаграми поділяються на стандартні та нестандартні. Стандартні діаграми бувають кругові, точкові, стовпчикові тощо (всього 14 типів).

Кругова діаграма відображає один відокремлений рядок чи стовпець числових даних з таблиці у вигляді круга з секторами. Вона демонструє співвідношення частин і цілого , де ціле відповідає 100%.

Точкова діаграма (Х-У діаграма) призначена для побудови тради­ційних математичних графіків і використовується для представлення за­лежностей між двома або декількома величинами. Перший виділений стовпець у таблиці інтерпретується як вісь Х, інші як значення функції Y.

Гістограма (стовпцева діаграма) показує числові дані з відокремлених стовпців таблиці у вигляді прямокутних стовпчиків. Її найчастіше використовують для ілюстрації змін у часі чи просторі.

Всі діаграми (окрім кругової) мають дві осі: горизонтальну-вісь категорій, вертикальну – вісь значень. Об`ємні діаграми мають третю вісь –вісь рядів.

Часто діаграма містить такі елементи, як сітка, заголовки і легенда. Лінії сітки є ніби продовженням засічок, відкладених по вісі Y. Заголовки використовуються для пояснення окремих елементів діаграми і характеристики зображуваних на ній даних (їх можна розмістити в будь якому місці робочого листа). Легенда допомагає розрізняти ряди даних, які зображаються на діаграмі. Легенда – це спеціальне вікно, що містить назву кожного ряду та його ключ. Вона розташована справа від області побудови діаграми. В якості легенди можна використовувати назви стовпців або рядків.

Добавити діаграму в Excel можна двома способами: вбудувати їх в поточний робочий лист і створити окремий лист діаграми. Якщо необхідно на екран чи друк вивести діаграму разом з вихідними даними, то краще використати вбудовану діаграму, а якщо нас цікавить тільки сама діаграма, то краще її розмістити на окремому листку діаграм. Значення на діаграмі будуть обновлятися автоматично при довільній зміні вихідних даних.

1. Вбудовані діаграми вставляються у створений робочий лист, тому можна одночасно переглянути діаграму і дані, на основі яких вона була створена. Для того, щоб розмістити діаграму на тому ж листі, що і дані, необхідно виконати такі дії:

1. На робочому листі виділити комірки, які містять дані, що будуть зображені у вигляді діаграм. Виділити також мітки, які будуть використовуватись для легенди діаграми;

2. Клацнути по кнопці Мастер диаграмм на стандартній панелі інструментів. Переходимо у перше вікно майстра діаграм;

3. На активній вкладинці Стандартная у першому вікні майстра діаграм вибираємо із списку тип діаграми, її вигляд, зображений в правій частині вікна ( Вид). Натискаємо кнопку Далее і переходимо у друге вікно майстра діаграм.

4.У другому вікні майстра діаграм “Исходные данные” перевіряємо правильність визначення діапазонів даних. Натискаємо кнопку Далее і переходимо у третє вікно майстра діаграм.

5. У третьому вікні майстра діаграми потрібно ввести заголовок діаграми, вказати місце розміщення легенди (за замовчуванням вона справа), і якщо потрібно, задати на діаграмі підписи даних. Для задання підписів натискуємо праву клавішу мишки і обираємо команду Формат рядов данных, вкладинку Подписи данных, на якій задаємо тип підпису (наприклад, категория и доля). Натискаємо кнопку Далее і переходимо у четверте вікно майстра діаграм.

6. У четвертому вікні вибираємо місце розташування діаграми: на окремо­му листі, чи на листі таблиці даних. Натискаємо Готово. На екран виводиться створена діаграма.

7. Для визначення місця розташування діаграми на листі потрібно клацнути мишкою на діаграмі (активізувати об`єкт) і мишкою перенести її в потрібне місце листа.

2. Для того, щоб розташувати діаграму на окремому листі, потрібно виконати кроки 1 - 5 попереднього пункту. На шостому кроці потрібно вказати місце розташування – на окремому листі. Крок 7 в цьому випадку виконувати не потрібно.

3. Готова діаграма складається із ряду елементів, які можна вибирати і змінювати. Вибраний елемент помічається маркерами.

Клацнувши на маркері правою кнопкою мишки і вибравши в контекстному меню пункт Формат, можна змінити зміст або оформлення елемента діаграми за допомогою діалогового вікна “Формат”. Наприклад:

1. Для того щоб відформатувати заголовок потрібно встановити курсор на заголовку, викликати контекстне меню заголовка через праву клавішу мишки. Виконати команду Формат заголовка диаграммы. Переходимо в діалогове вікно, в якому задаємо потрібний фон, шрифт, вирівнювання і т.п. для заголовка діаграми.

  1. Для форматування області діаграми потрібно на ній встановити курсор мишки, активізувати контекстне меню області діаграми і виконати команду Формат области диаграммы. Переходимо в діалогове вікно, в якому задаємо на вкладинці Вид рамку і фон.

4. Для побудови графіка функції (функцій) потрібно заповнити таблицю значень функції (функцій) та виконати наступні дії:

  1. Виділити потрібний діапазон значень функції (функцій), для якого буде будуватись графік.

  2. Викликати Мастера диаграмм і у першому вікні майстра діаграм задати тип діаграми Точечная диаграмма або График і натиснути кнопку Далее.

  3. У другому діалоговому вікні майстра діаграм натиснути кнопку Далее для переходу у наступне вікно.

  4. У третьому діалоговому вікні задати параметри графіка: заголовок, підписи осей: Х, У, відображення ліній сітки та легенди. Натиснути кнопку Далее.

  5. В останньому діалоговому вікні вказати місце розташування графіка: на окремому листі чи листі таблиці і натиснути кнопку Готово.

6. Для визначення місця розташування графіка на листі потрібно клацнути мишкою на об`єкті і мишкою перенести його в потрібне місце листа.

5. Алгоритм побудови гістограм аналогічний алгоритму побудови графіків з тією відмінністю, що на другому кроці замість типу Точечная диаграмма або График необхідно задати тип Гистограмма.

6. Всі діаграми, графіки, гістограми зберігаються в робочій книзі. Для їх збереження потрібно виконати команду Сохранить із меню Файл або закрити вікно програми із підтвердженням збереження даних.

Для відкриття робочої книги необхідно виконати команду Открыть із меню Файл і у діалоговому вікні вибрати потрібне ім`я файла. Зауважимо, що ім`я робочої книги можна прочитати у верхньому рядку назви вікна, а список ярликів листів робочої книги – у нижньому статус рядку. Щоб активізувати потрібний лист необхідно клацнути мишкою на його ярлику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]