Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LAB_RAB_2006_END.DOC
Скачиваний:
27
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать
  1. Опис лабораторного макету

Виходячи із вище розглянутих структурних схем виявників диктофонів (рис.1 та 2) була обрана наступна електрична принципова схема широкосмугового підсилювача, яка зображена на рис.4.

Рис.4. Принципова електрична схема широкосмугового підсилювача.

Даний підсилювач представляє собою каскадний підсилювач з динамічною колекторним навантаженням. Для узгодження вихідного опору антени з малим вхідним опором використано емітерний повторювач. В якості антени використовується рамкова антена. Вона представляє виток проводу діаметром 60 см, який проходить через феритове кільце. Малий діаметр рамки дозволяє зменшити вплив навколишніх предметів. Для кращої електричної симетрії рамка виготовлена з екранованого кабелю, екран якого має розріз. Принципова схема активного фільтра, кінцева схема ФНЧ з рівнем пульсацій 0,5 дБ зображена на рис.5.

Рис.5. Принципова схема активного фільтра, кінцева схема ФВЧ з рівнем пульсацій 0,5 дБ.

Структурна схема досліджуваного макету зображена на рис.6.

Рис.6.Структурна схема досліджуваного макету

4. Порядок виконання роботи

  1. Ознайомитися та вивчити інструкцію до пристрою.

  2. Ввімкнути прилад і дати прогрітися.

  3. Дослідження аналогового магнітофона:

а) зняти спектральні характеристики з підключеним ГСП;

б) зняти спектральні характеристики з відключеним ГСП;

в) зняти спектральні характеристики при роботі із акумулятором;

г) дослідити спектральні характеристики з відключеним стрічкопротяжним механізмом;

д) дослідити спектральні характеристики з включеним стрічкопротяжним механізмом.

  1. Дослідження спектральних характеристик цифрового магнітофона.

  2. Отримані спектральні характеристики у п.3 і 4 обов’язково замалювати в лабораторний зошит.

  3. Зробити порівняння отриманих спектрів.

5. Контрольні питання

  1. Які існують групи виявників аудіозаписуючих пристроїв?

  2. Що собою являє “цифровий” диктофон?

  3. Що являється джерелом випромінювання в “цифрових” диктофонах?

  • На чому заснований принцип виявлення аудіозаписуючих пристроїв?

  • Назвіть пристрої захисту від несанкціонованого запису мовної інформації.

  • Зобразіть структурну схему диктофонів на основі широкосмугового порогового детектора?

  • Які шляхи підвищення ефективності диктофонів на основі широкосмугового порогового детектора?

  • Як відбувається розподіл зони виявлення і зони не виявлення в просторі, відносно розміщення магнітних антен?

  • Принцип побудови і дії широкосмугового підсилювача?

  • Які вимоги пред’являються до виявників аудіозаписуючих пристроїв?

    Лабораторна робота №4 радіомоніторинг та дослідження сигналів в “arcon expert”

    Мета: ознайомлення з конструкцією та вивчення принципів роботи автоматизованого комплексу пошуку радіомікрофонів. Пошук радіомікрофонів в заданому приміщенні та зняття їх спектральних характеристик.

    1. Теоретичні відомості

    Радіозакладки займають ведуче місце серед засобів технічного шпигунства. Вони бувають різних конструкцій, від найпростіших до дуже складних (мають дистанційне керування, закритий канал, систему накопичення сигналів, систему передачі сигналів в стиснутому виді короткими серіями). Для підвищення скритності роботи потужність передавача радіозакладки робиться невеликою, але достатньої для перехоплення високочутливим приймачем з невеликої відстані (від 20÷30 м до 300÷400 м). Робочу частоту для підвищення скритності нерідко вибирають поблизу несучої частоти потужної радіостанції. Мікрофони роблять як вбудованими, так і виносними. Вони бувають двох типів: акустичними (тобто чутливими до голосів людей) або вібраційними (перетворюючими в електричні сигнали коливання, що виникають від людської мови в різноманітних жорстких конструкціях). Радіозакладки частіше за все працюють на високих частотах (понад 300 кГц). Проте є і такі пристрої, які працюють в низькочастотному діапазоні (50÷300 кГц). Як канал зв’язку вони зазвичай використовують мережі електропроводки або телефонні лінії. Ці радіозакладки практично не випромінюють сигнали в оточуючий простір, тобто володіють підвищеною скритністю. Якщо їх вмонтувати в настільну лампу, розетку, трійник, будь-який електроприлад, що працює від мережі змінного струму, то вони, живляться від мережі, довгий час передаватимуть по ній інформацію в будь-яку точку будівлі і навіть за його межі.

    Для виявлення радіозакладок застосовують спеціальні вимірювальні прилади і пристрої, за допомогою яких здійснюється пошук і фіксація робочих частот радіозакладок, а також визначається їх місцезнаходження. Ця процедура достатньо складна, вона вимагає відповідних теоретичних знань, практичних навиків роботи з різноманітною і вельми складною вимірювальною апаратурою. Якщо радіозакладки вимкнені у момент пошуку і не випромінюють сигнали, по яких їх можна знайти радіоприймальною апаратурою, то для їх пошуку (а також для пошуку мікрофонів підслуховуючих пристроїв і диктофонів) застосовують спеціальну рентгенівську апаратуру і нелінійні локатори з вбудованими генераторами мікрохвильових коливань низького рівня. Такі коливання проникають крізь стіни, стелі, підлоги, меблі, портфелі - в будь-яке місце, де може бути захована радіозакладка, мікрофон, диктофон. Коли мікрохвильовий промінь потрапляє на транзистор, діод або мікросхему (є в кожному радіоелектронному пристрої), відбувається перевипромінювання на частотах в 2 і 3 рази вище. В тих випадках, коли немає приладів для пошуку радіозакладок, або немає часу на пошук, можна користуватися генераторами перешкод для придушення приймачів або пригнічувачами мікрофонів. Вони достатньо прості, дуже надійні і повністю вичерпують інформацію з радіозакладок в широкому діапазоні частот.

    Таблиця 1

    ЗАСОБИ ПІДСЛУХОВУВАННЯ

    ЗАСОБИ ВИЯВЛЕННЯ

    ЗАСОБИ ЗАХИСТУ

    Радіомікрофони (FM, кварцовані, із закритим каналом (ШПС, Дельта-модуляція), СВЧ-діапазон, радіостетоскопи, мобільні телефони)

    Детектори поля, частотоміри, скануючі приймачі з програмно-апаратним комплексом, нелінійний локатор, спектроаналізатор

    Генератори шуму

    Захисне екранування, подавляч мікрофонів

    Телефонні передавачі, перехоплювачі факсів

    Індикатори підключення

    Скремблери, факс-скремблери генератори шуму

    Лазерний стетоскоп

    Всеспектральний корелятор

    Генератори акустошуму

    Дротяні мікрофони

    Нелінійний локатор, зонд-монітор

    Генератори шуму, фільтри, подавляч мікрофонів

    Інфрачервоний мікрофон

    ІЧ-зонд

    Генератори шуму

    Диктофони

    Детектори диктофонів, нелінійний локатор

    Пригнічувач диктофонів, генератори шуму, подавляч мікрофонів

    СВЧ- накачування

    Детектори поля, частотомір

    Фільтри

    Телефонний реєстратор

    Індикатор підключення

    Скремблер, захисний модуль, генератор шуму

    Для проведення атестації і перевірки приміщення на наявність каналів просочування інформації необхідно застосувати велику кількість різних засобів виявлення з достатньо високою вірогідністю гарантії знаходження всіх каналів просочування інформації.

    Існує багато компетентних фірм, що є фахівцями по пошукових роботах і в області ТЗІ (Технічному Захисту Інформації). Фахівці по пошуку заставних пристроїв і контррозвідки не вказані в телефонних довідниках, і рідко рекламують свої послуги. Організації, які надають послуги з ТЗІ повинні мати відповідні ліцензії від Департаменту спеціальних телекомунікаційних систем і захисту інформації СБУ. І пам’ятайте завжди, що чищення від закладок є чисто технічна послуга і що до цього Ваші місцеві органи правопорядку не мають а ні найменшого відношення. Підрозділи охорони не виконують подібних послуг. У них просто немає необхідного устаткування і компетентних фахівців.

    Перевірка кімнат - дороге заняття, що займає багато часу. Багато компаній, що займаються пошуком і “знешкодженням” підслуховуючих пристроїв, ніколи не дадуть вам реальну вартість пошуку. В звичайній кімнаті так багато місць, де можуть бути встановлені підслуховуючі пристрої і так багато різних типів таких пристроїв, що справжній пошук займе значний період часу, і буде дуже дорого коштувати. При дійсно ретельному пошуку меблі повинні просвічуватися переносним рентгеном, а стіни перевірені дюйм за дюймом (така апаратура є у Служби охорони урядових осіб). Використовуючи нелінійний локатор, який подає сигнал при виявленні в стіні електронних компонентів мікрофону, компетентний фахівець може знайти більшість підслуховуючих пристроїв. Кожний дріт в кімнаті повинен бути перевірений технічним фахівцем за допомогою комплекту перевірочного устаткування для того, щоб перевірити чи несе він голосовий сигнал чи ні. Ви ніколи не можете бути абсолютно впевнені у відсутності “жучків”, хоча приміщення і буде чистим. Усвідомлюючи, що більшість клієнтів не платитиме такі гроші, які потрібні для ретельного огляду, несумлінні фірми проводять часто тільки поверхневий огляд, а потім повідомляють, що все нормально. А якщо підслуховуюче пристрій буде знайдене при подальшій перевірці, вони пошлються на те, що воно було встановлено в період між перевірками.

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]