Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Право для екзаменной запары.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
162.71 Кб
Скачать

69.Відпустки:поняття та види.

Стаття 76. Щорічні додаткові відпустки та їх тривалість Щорічні додаткові відпустки надаються працівникам: 1) за роботу із шкідливими і важкими умовами праці; 2) за особливий характер праці; 3) в інших випадках, передбачених законодавством. Тривалість щорічних додаткових відпусток, умови та порядок їх надання встановлюються нормативно-правовими актами України.

Стаття 77. Творча відпустка Творча відпустка надається працівникам для закінчення дисертаційних робіт, написання підручників та в інших випадках, передбачених законодавством.

Відпустка - це час відпочинку, який обчислюється в календарних днях і надається працівникам із збереженням місця роботи і заробітної плати.

Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Установлюються такі види відпусток:

  1. щорічні відпустки:

    1. основна відпустка

    2. додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці

  2. додаткові відпустки у зв’язку з навчанням

  3. творча відпустка

  4. соціальні відпустки:

    1. відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами

    2. відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Загальна тривалість щорічної основної відпустки не менша, ніж 24 календарних дні.

Право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві.

Працівникам, які здобувають загальну середню освіту в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, надається додаткова оплачувана відпустка на період складання:

  1. випускних іспитів в основній школі – тривалістю 10 календарних днів

  2. випускних іспитів у старшій школі – тривалістю 23 календарних дні

На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю:

  1. до пологів – 70 календарних днів

  2. після пологів – 56 календарних днів

Крім того, можуть бути надані відпустки за свій рахунок, тобто без збереження заробітної плати за заявою працівника.

Всі відпустки повинні, як правило, використовуватись підряд або частинами, якщо це можливо.

70.Поняття трудової дисципліни. Дисциплінарна відповідальність, види дисциплінарних стягнень. Порядок їх застосування.

Трудова дисципліна - це встановлений нормами права поря­док взаємовідносин учасників труд.процесу, що визначає точне і неухильне виконання ними своїх труд.функцій.

можуть накладатися такі види дисциплінарних стягнень:

1) усне зауваження;

2) зауваження;

3) догана;

4) сувора догана;

5) попередження про неповну посадову відповідність;

6) звільнення з посади;

7) пониження в спеціальному званні на один ступінь;

8) звільнення з органів внутрішніх справ.

Догана – це офіційно виражена негативна оцінка ставлення до роботи, результатів праці окремих осіб. Звільнення – це припинення дії труд.договору за ініціативою працівника, власника або уповноваженого ним органу, або за ініціативи третіх осіб, які не є учасниками труд.правовідносин.

Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку.

І. Коментованою статтею передбачено, що до застосування дисциплінарного стягнення власник повинен зажадати від праців¬ника письмові пояснення. Якщо працівник відмовився від цього, власник повинен скласти акт про відмову віддачі пояснень і про¬вести дисциплінарне розслідування порушення трудової дисцип¬ліни.

2. Власник підприємства за кожний проступок може застосу¬вати лише одне дисциплінарне стягнення.

3. Власник або уповноважений ним орган при обранні відпо¬відного виду стягнення повинен врахувати ступінь тяжкості вчи¬неного проступку, обставини, за яких його було вчинено, а та¬кож відповідність дисциплінарного стягнення тяжкості вчине¬ного проступку.

4. Власник підприємства зобов'язаний, застосовуючи певний вид дисциплінарного стягнення, видати наказ (розпорядження), в якому в обов'язковому порядку вказуються мотиви застосуван¬ня стягнення.

Дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення.

Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

Ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення (ст. 61 Конституції України).