Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Право 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
79.36 Кб
Скачать

1.Поняття,суб'єкт,об'єкт та зміст цивільно-правових зобов'язань.

Зобов'язальне право є найбільш великої підгалузь цивільного законодавства. Норми зобов'язального права регулюють широке коло суспільних відносин, пов'язаних з переміщенням матеріальних благ як у виробничій, так і в споживчій сфері. Купівля-продаж, дарування, оренда, підряд, перевезення, кредитування, страхування - ось далеко не повний перелік зобов'язань, що регламентуються цивільним правом.Зобов'язання - це правова форма економічного обороту, які викликають динаміку цивільних прав та обов'язків.

Структуру зобов'язання, які будь-якого громадянського правовідносини, утворює сукупність трьох елементів: суб'єкти, об'єкт, зміст.

Суб'єкти цивільних правовідносин виступають в якості боржників і кредиторів. Кредитором є суб'єкт права вимоги; йому протистоїть боржник - носій обов'язки, що кореспондуються праву кредитора. На відміну від речових правовідносин, зобов'язання характеризуються чітко визначеним суб'єктним складом, тобто є відносними правовідносинами.

Зміст цивільно-правового зобов'язання утворюють права і обов'язки його суб'єктів. Право кредитора іменується правом вимоги, обов'язок боржника - боргом. Переважна більшість цивільно-правових зобов'язань, які викликають майновий оборот, з точки зору змісту, є взаємними, освіченими системної взаємозв'язком ряду елементарних ланцюжків «право вимоги - борг». У таких зобов'язаннях кожна зі сторін одночасно є і боржником і кредитором. Так. в договорі купівлі-продажу продавець є боржником щодо обов'язку передати покупцеві товар і одночасно кредитором щодо права вимоги його оплати; покупець вправі вимагати передачі йому товару і зобов'язаний сплатити і прийняти його. У зобов'язанні ж з договору позики присутня проста, однобічна правовий зв'язок: позикодавець має право вимоги повернення грошової суми і не несе ніяких обов'язків, на позичальнику, відповідно, лежить кореспондуються цього права обов'язок.

Об'єктом зобов'язання є поведінка зобов'язаного особи-боржника. Найчастіше це дія, пов'язана з передачею речей (купівля-продаж, підряд) або наданням послуг, але може бути і бездіяльність - утримання від певних дій. У літературі виділяється чотири властивості, які повинен мати об'єкт зобов'язання: корисність, визначеність, фактична і юридична можливість. Поряд з об'єктом зобов'язання виділяють також предмет зобов'язання, під яким розуміється те благо, з приводу якого кредитор набуває право на чужі дії, тобто предмет - це той об'єкт права, стосовно якого має відбуватися дія, що становить зміст обов'язку боржника. Так, об'єктом зобов'язання з договору позики є дії позичальника з повернення суми позики та сплати відсотків, а предметом зобов'язання - відповідну кількість грошових знаків. Предметом зобов'язання можуть бути як індивідуально визначені речі, так і речі, визначені родовими ознаками, а також майнові права (наприклад, безготівкові грошові кошти).

Види зобов'язань. Необхідною умовою пізнання є систематизація явищ, які вивчаються. У науковій літературі можна виявити різні підходи до систематизації зобов'язань: від спроб охопити єдиної класифікацією всю сукупність зобов'язань до практично пішого відмови від системного підходу і зведення її до набору приватних класифікацій за різними критеріями.

Класифікації зобов'язань. Так, виділяють зобов'язання основні і додаткові (акцесорні). Додаткове зобов'язання припускає існування основного, по відношенню до якого воно носить службовий, допоміжний характер. Так, кредитне зобов'язання є основним; заставу, забезпечує повернення кредиту - додатковим. Акцесорних зобов'язаннями є способи забезпечення виконання зобов'язань: порука, неустойка, застава. Відомою самостійністю відрізняється лише банківська гарантія. Головна особливість правового режиму акцесорних зобов'язань обумовлена їх залежним, службовим характером і виражається в наступному: акцесорні зобов'язання наслідує долю основного. Припинення основного зобов'язання або його недійсність відповідно тягнуть припинення або недійсність додаткового. В окремих випадках можна виявити і зворотний зв'язок, коли доля додаткового зобов'язання може впливати на основне. Наприклад, припинення застави у разі загибелі закладеної речі дає право вірителя вимагати від позичальника дострокового виконання зобов'язань за договором позики (ст. 813 ГК РФ).

Зобов'язання зі складним суб'єктним складом можуть бути часткової та солідарними. Якщо у зобов'язанні кілька боржників множинність називають пасивною, якщо кілька кредиторів - активної; якщо множинність є як на має повноваження, так і належної стороні, вона іменується змішаною. Прикладом зобов'язання з множинністю осіб є договір купівлі-продажу квартири, що знаходиться в спільно сумісної власності подружжя.

У солідарних зобов'язаннях кожен боржник зобов'язаний, а кожен кредитор вправі вимагати виконання обов'язки в повному обсязі. Солідарність зобов'язання може бути викликана неподільність предмета зобов'язання або обумовлюватися підставою його виникнення. Так, спільне заподіяння шкоди породжує солідарне зобов'язання по його відшкодуванню, бо шкоду в даному випадку є неподільним результатом загальною дії кількох правопорушників. У пайових зобов'язання кожен боржник зобов'язаний, а кожен кредитор вправі вимагати виконання в певній частці. Зобов'язання з множинністю осіб уважається, пайовою, за винятком зобов'язань, пов'язаних з підприємницькою діяльністю, щодо яких діє презумпція солідарності.