Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Право для екзаменной запары.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
162.71 Кб
Скачать

1.Держава:поняття та ознаки

Держава – це особлива політична організація публічної влади, яка виражає інтереси окремої соц. групи, має свою територію, суверенітет, видає закони, стягує податки і виступає як суб’єкт міжнародних відносин. ЦЕ суверенне незалежне політично адміністративне утворення з наявною територією,закріпленою за нею населення,здатне приймати закони,стягувати податки.

ОЗНАКИ ДЕРЖАВИ:

Наявність публічного механізму ради (в державі існує система органів управління які реалізують функції держави).Державний механізм поділяється на органи управління та примусу.Державний апарат реалізує волю не всього населення а лише панівного класу.

Наявність законодавства.

Фінансової та податкової систем.Кожна держава має свою грошову одиницю,систему обліку та обігу коштів,та має право сплачувати податки з фізичних та юридичних осіб,для утримання державного апарату.

Територіальність.(Наявність території та закріплене за нею населення). Влада держави поширюється на певну територію, означену її кордонами включає в себе суходіл,водний і повітряний простір) , при цьому, на даній території може існувати тільки одна держава;

Суверенітет, (держава є незалежною від інших держав та міжнародних організацій та приймає самостійно питання які стосуються її внутрішньої та зовнішньої політики)

Існує три різновиди суверенітету:

національний суверенітет, тобто реальна можливість нації створювати незалежну державу;

народний суверенітет, тобто реальна участь народу у здісненні влади;

державний суверенітет, тобто політико-правова властивість державної влади, що виражається в її незалежності від іншої влади в середині країни

Компонентами державного суверенітету, що характеризують його зміст є:

верховенство влади, тобто можливість існування лише однієї державної влади незалежність, тобто можливість вирішувати будь-яке питання зовнішнього чи внутрішнього характеру без втручання інших держав

–– універсальність. Діяльність держави охоплює всі сфери суспільно-політичного життя, які вимагають державно-правового регулювання,

централізованість.Тобто органи на місцях підпорядковуються органам у центрі, які, у свою чергу, підпорядковуються вищим органам державної влади і управління;

2.Характеристика форм державного правління

Форма держави – це така її складна характеристика, яка містить у собі три взаємозалежних елементи: форму державного правління, форму державного устрою і форму державного режиму.

За формами правління держави поділяються на монархії та республіки.

Монархія – це така форма правління, за якої верховна влада здійснюється одноособово і, як правило, переходить у спадщину.Основними ознаками класичної монархічної держави є:

- існування одноосібного глави держави, (цар, король, імператор, шах)

- спадковість верховної влади

Монархія поділяється на абсолютну та конституційну.

Абсолютна (необмежена) монархія – форма правління, за якої верховна державна влада за законом цілком належить одній особі. Юридично необмежена влада монарха, наявність у його безпосередньому підпорядкуванні та розпорядженні постійної армії.

Конституційна (обмежена) монархія – це така форма правління, за якої влада монарха значно обмежена представницьким органом. Влада монарха обмежується конституцією або діяльністю парламента.

Конституційна монархія буває парламентською та дуалістичною.

Парламентська монархія має такі ознаки:

- уряд формується з представників партії (чи партій), що отримали більшість голосів на виборах у парламент

- лідер партії, що володіє найбільшим числом депутатських місць, стає главою уряду

- законодавчі акти приймаються парламентом і формально підписуються монархом

За дуалістичної монархії державна влада носить подвійний характер: юридично і фактично розділена між урядом, який формує монарх, та парламентом.

Республіка – це така форма правління, за якої верховна влада здійснюється органами, обраними населенням на певний строк.

Загальними ознаками республіканської форми правління є:

- виборність на певний строк глави держави та інших верховних органів державної влади

- здійснення державної влади не за власною волею, а за дорученням народу

Республіки поділяються на парламентські, президентські та змішані.

Парламентська республіка – різновид сучасної форми державного правління, за якої верховна роль в організації державного життя належить парламенту.

У такій республіці уряд формується парламентським шляхом з кола депутатів, що належать до партій, які володіють більшістю голосів у парламенті. Уряд несе колективну відповідальність перед парламентом за свою діяльність. ФРН, Австрію, Швейцарію,

Президентська республіка – один з різновидів сучасної форми державного правління, за якої повноваження глави держави і глави уряду поєднуються у руках президента.

Найбільш характерні риси президентської республіки:

-відповідальність уряду виключно перед президентом

-ширші, ніж у парламентарній республіці, повноваження глави держави

Президентськими республіками є США, Російська Федерація. Президент має право розпуску парламенту, є верховним головнокомандувачем.

Змішаною республікою є держава, у якій поєднуються риси президентської та парламентської республіки.