Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Право для екзаменной запары.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
162.71 Кб
Скачать

23.Юридична відповідальність: поняття, мета і принципи.

ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ — це передбачене законом і застосоване органами держави примусове обмеження або позбавлення правопорушника певних благ. Розрізняють такі основні види юридичної відповідальності: дисциплінарна, цивільна, адміністративна, кримінальна.

Мета юридичної відповідальності – вияв її соціальної необхідності та ефективності.

Розрізняють такі види мети юридичної відповідальності: загальну превенцію правопорушення; покарання правопорушника; вплив на свідомість правопорушника; моральну перебудову особи.

Принципи юридичної відповідальності — це незаперечні вихідні вимоги, що ставляться до правопорушників і дозволяють забезпечувати правопорядок у суспільстві.

Юридична відповідальність ґрунтується на принципах:

1) законності

2) обґрунтованості

3) доцільності

4) невідворотності

5) своєчасності

6) справедливості

Законності-юридична відповідальність може застосовуватись тілки на підставі закону і у строгій відповідності до закону.

Невідворотності-немає юридичної відповідальності без правопорушення так само як немає правопорушення без юридичної відповідальності.

Доцільності-накладення покарання в кожному конкретному випадку повинно забезпечувати реалізацію цілей юридичної відповідальності.

обґрунтованості — виражається в: установленні самого факту вчиненого правопорушником про­типравного діяння як об'єктивної істини; встановленні інших юридичне значущих фактів, пов'язаних з висновками про факт і суб'єкта правопорушення;

своєчасності — означає можливість притягнення правопорушника до відповідальності протягом строку давності, тобто проміжку часу, не занадто віддаленого від факту правопорушення.

24.Види юридичної відповідальності. Заходи юридичної відповідальності.

Види юридичної відповідальності

Конституційна - настає за порушення норм Конституції України.

Матеріальна- настає за вчинене майнове правопорушення, шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації робітниками та службовцями при виконанні ними своїх трудових обов'язків.

Дисциплінарна — накладається адміністрацією підприємств, установ, організацій внаслідок вчинення дисциплінарних проступків.

Адміністративна - накладається за адміністративні правопорушення органами державного управління до осіб, що не підпорядковані їм по службі на підставі кодексу про Адміністративне правопорушення.

Цивільна - настає з моменту правопорушення — невиконання договірного зобов'язання майнового характеру у встановлений строк або виконання неналежним чином на підставі цивільного законодавства.

Кримінальна - настає за вчинення злочинів, вичерпний перелік яких міститься в КК кодексі.

Юридична відповідальність поділяється на перспективну (позитивну) і ретроспективну (негативну).

Позитивна юридична відповідальність - сумлінне виконання своїх обов'язків перед громадянським суспільством, правовою державою, колективом людей та окремою особою.

Ретроспективна юридична відповідальність - специфічні правовідносини між державою і правопорушником внаслідок державно-правового примусу, що характеризуються засудженням протиправного діяння і суб'єкта правопорушення,

Ознаки ретроспективної юридичної відповідальності:

державно-правовий примус; негативна реакція держави на правопорушення і суб'єкта, що винний у його скоєнні; обов'язок правопорушника перетерпіти несприятливі наслідки за свою протиправну поведінку.