Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
междунар.расчеты и валютные операци.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
319.49 Кб
Скачать

15.Характеристика розрахунків з використанням чеків, векселів, пластикових карток.

У розрахунках як торговельного, так і неторговельного характеру широко використо-вуються чеки, векселі та пластикові картки. Векселі та чеки застосовуються як самостійні засоби платежу, так і в поєднанні з іншими формами міжнародних розрахунків.

Фірмові чеки виписуються на чекових бланках клієнтами банку. Проте такі чеки не дають повної гарантії отримання коштів. У зв'язку з цим зросло використання банківських чеків, ризик невиплати за таким чеком надзвичайно малий, окрім того, виплату грошей за таким чеком не можна припинити. Банківські чеки виписуються і підписуються банком від імені клієнта. За дору­ченням клієнта банк може або видати йому чек для пересилання бенефіціару, або сам відіслати чек отримувачу коштів.

У розрахунках неторговельного характеру викорис­товуються дорожні та єврочеки.

Дорожній чек, або туристичний, — це платіжне доручення (наказ) виплатити зазначену у чеку суму власнику, підпис якого є на дорожньому чеку у момент його продажу. У момент пред'яв­лення чека до оплати власник знову ставить свій підпис на доро­жньому чеку і лише при ідентичності підписів проводиться його оплата.

У більшості європейських країн використовуються єврочеки. Єврочек це чек, який приймається до оплати у країні — учасниці

У практиці міжнародних розрахунків приватного характеру дедалі більшого значення набувають пластикові картки. Цей метод платежу може бути реалізований лише у спеціально обладнаних місцях. Пластикові картки бувають двох видів: дебетні та кредитні.

Як уже зазначалося, у системі міжнародних розрахунків одним з основних інструментів є вексель. Найважливіші питання, які стосуються обігу векселя на території різних держав, вирішуються на основі норм колізійного права, що визначають, закон якої держави повинен застосовуватися до певних правовідносин міжнародного характеру

Векселі виписуються в одному примірнику, проте можливе іс­нування випадків, коли експортер відсилає тратту разом з товар­ними документами, котрі, звичайно, виготовляються у двох-трьох примірниках. У такому разі вексель також виписується в кількох примірниках.

Використання векселів може бути передбачено, а в деяких випадках і визначатися як обов'язкова умова при використанні акредитивної та інкасової форми розрахунків. При інкасовій та акредитивній формах розрахунків використання тратти повинної бути передбачено угодою між партнерами. Вексель може бути виписаний у будь-якій валюті, проте здебільшого він виписується у валюті країни платежу. Разом з тим вексельні закони містять спеціальні пункти відносно оплати век­селя, сума якого виражена в іноземній валюті (іноземній валюті для місця оплати векселя).

Для визначення вартості іноземного векселя необхідно знати:

  • суму векселя;

  • строк векселя;

  • день продажу векселя;

  • курс векселя;

  • облікову ставку за місцем платежу.

16. Документарний акредитив у міжнародних розрахунках, його форми.

Документарний акредитив — це угода, згідно з якою банк зобов'язується на прохання клієнта здійснити оплату документів третій особі (бенефіціару), на користь якої відкрито акредитив.

Специфічність акредитивної форми розрахунків обумовлена цілою низкою умов та вимог, які мають бути виконані торговельними партнерами, а також банками. Комерційні банки з простого переказника грошових коштів, якими вони є при використанні відкритого рахунку та авансових платежів, перетво-рюються у заінтересованих учасників розраху-нкової операції поряд із зовнішньоторго-вельними контрагентами.

До 80% платежів у світовій торгівлі здійснюється за допомо­гою акредитива. Це пов'язано з тим, що з усіх форм міжнародних розрахунків документарний акредитив є найменш ризикованим та найбільш дійовим інструментом забезпечення платежівУ практиці міжнародних розрахунків розрізняють такі основні форми акредитива:

відкличний;

безвідкличний;

непідтверджений та підтверджений;

непокритий та покритий.

Відкличний акредитив у будь-який час може бути змінений або анульований банком-емітентом за вказівкою сторони, яка да­ла наказ на відкриття акредитива навіть без попереднього повідомлення бенефіціара.

Безвідкличний акредитив дає бенефіціару високий ступінь гарантії того, що його поставки і послуги будуть оплачені, як тільки він виконає умови акредитива.

При безвідкличному непідтвердженому акредитиві банк-кореспондент лише авізує бенефіціару відкриття акредитива. У цьому разі він не бере ніякого власного зобов'язання щодо платежу і, таким чином, не зобов'язаний його проводити по документах, які надані бенефіціаром, за свій рахунок.

При безвідкличному підтвердженому акредитиві банк-ко­респондент підтверджує бенефіціару акредитив. Тим самим він зобов'язується здійснити платіж за документами, відповідними акредитиву і поданими в строк.

Документарні акредитиви можуть бути покритими і непокритими.

Непокритими вважаються такі акредитиви, які підтверджуються банками без попередньо зарезервованих ними коштів клієнтів на своїх рахунках для оплати товару (послуги) за акредити­вом. Такі акредитиви використову-ються тоді, коли банки довіряють один одному та своїм клієнтам, а ризики, пов'язані з пере-казуванням коштів, мінімальні.

Покритими вважаються акредитиви, при відкритті яких банк-емітент попередньо надає в розпорядження виконуючого банку валютні кошти (покриття), що належать імпортеру, на суму акредитива на термін дії зобов'язань банку-емітента з умовою можливості їх використання для платежів за акредитивом. Покриття може надаватися кількома способами:

  • кредитуванням на суму акредитива кореспондентського ра­хунку виконуючого банку в банку-емітенті або іншому банку;

  • наданням виконуючому банку права списати всю суму акре­дитива з рахунку банку-емітента, що ведеться в ньому;

  • відкриттям банком-емітентом страхових депозитів або депозитів покриття у виконуючому банку.