Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
междунар.расчеты и валютные операци.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
319.49 Кб
Скачать

39.Процентні ставки на ринку міжбанківських депозитів у іноземній валюті.

Процентна ставка це ціна ресурсів. Розміщуючи вільні ресурси на грошовому ринку, їх власники намагаються отримати дохід, крім того, плата за користування ресурсами має включати:

компенсацію кредитного ризику;

компенсацію за відволікання ліквідних коштів;

•компенсацію за відкладений час одержання доходу:.

Розрізняють номінальну та реальну процентні ставки. Реальна процентна ставка являє собою номінальну ставку (тобто ставку, що склалася на ринку), скореговану на процент інфляції.

На рівень вільного від ризику ринкового процента, крім інфляції та інфляційного очікування, впливає ціла низка інших чинників:

грошово-кредитна політика центрального банку:;

потреби уряду в кредитних ресурсах

коштів (у країнах з розвинутою ринковою економікою вкладення коштів у державні цінні папери вважаються безризикованими);

при значному дефіциті бюджету уряд підвищуватиме процент­ні ставки, щоб збільшити обсяги залучених коштів;

стан платіжного балансу країни.;

попит на грошовому ринку, а також рівень економічної активності:

очікування на ринку

рівень процентних ставок на світових фінансових ринках.

Процентна ставка може оути фіксованою (Гіхео) та плаваючою (floating).

Фіксована процентна ставка встановлюється при розміщен­ні/залученні депозиту та залишається незмінною на весь період депозиту. Така ставка завжди використовується при коротко­строкових угодах.

Плаваюча процентна ставка може змінюватися протягом дії депозиту. Найчастіше плаваючі ставки за депозитами валютного ринку прив'язуються до ставки LIBOR. Вона являє собою середню ставку, за якою найбільші британські банки кредитують першокласних позичальників на міжбанківському ринку (London Interbank Offered Rate). Ця ставка фіксується на 11,00 год кожно­го дня. Існує також ставка LIBID (London Interbank Bid Rate), тобто ставка залучення коштів першокласними банками. Ставки

40.Котирування процентних ставок на ринку депозитних операцій, сторони котирування.

Зазвичай депозитна ставка подається у вигляді двостороннього котирування: ставка залучення — bid, тобто та ставка, під яку банк, що здійснює котирування, залучає ресурси на певний пері-,од, та ставка розміщення — offer (ask), за якою банк пропонує ресурси на певний період.

Банк, що здійснює котирування, бере на себе зобов'язання залучити або розмістити депозит під дану процентну ставку. Якщо ж він установлює довідкові ставки, то він має попереджати своїх контрагентів, що цей рівень ставок є індикативним (тобто лише Довідковим). Інакше ставки, що були прокотирувані, розглядаються як тверді умови, обов'язкові для виконання.

Різниця між ставками bid та offer називається спредом (spread), Вона є джерелом прибутку банку, що здійснює котирування.

На розмір спреду та значення ставок bid та offer впливають такі чинники:

статус банку, що здійснює котирування:;

статус банку, що запитує котирування',;

потреба в залученні або розміщенні ресурсів',;

валюта депозиту;

сума депозиту.