Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
междунар.расчеты и валютные операци.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
319.49 Кб
Скачать

35.Умови здійснення банками валютних операцій.

36.Валютний курс як елемент системи банківських операцій у іноземній валюті.

37. Сутність міжбанківського ринку депозитних операцій в іноземній валюті.

Ринок депозитних операцій в іноземній валюті — це сукупність операцій щодо розміщення вільних грошових залишків, а також залучення коштів в іноземній валюті на різні строки під певний процент.

Основними і найактивнішими учасниками ринку є комерційні банки (тому цей ринок і називається міжбанківським), вони здій-1 снюють депозитні операції для підтримання короткострокової лік-1 відності, а також із метою одержання прибутку, проте центральні | банки держав, позабанківські фінансово-кредитні установи та [ транснаціональні корпорації також можуть здійснювати операції на цьому ринку.

Заведено виділяти ринок грошей (money market) — це ринок депозитів терміном від одного дня до одного року та ринок капі­талів (capital market), на якому кошти розміщуються та залуча­ються на довгостроковій основі. Як правило, такі депозити офор-млюються борговими зобов'язаннями (депозитними сертифіка­тами, облігаціями тощо).

В українській банківській практиці існують поняття «міжбанківський кредит» та «міжбанківський депозит», хоча по суті ці операції є однаковими — тимчасове розміщення/залучення коштів в іншому банку. У світовій банківській практиці для міжнарод­них позичкових операцій використовують термін «депозити», які поділяються на

• депозити залучені — залучення коштів в іноземній валюті;

• депозити розміщені — надання позик в іноземній валюті.

Основна частина депозитних угод укладається в доларах США, британських фунтах стерлінгів, євро, швейцарських франках та японських єнах, але це не означає, що ринок міжбанківських ва­лютних депозитів обмежений зазначеними валютами. Регулювання депозитних операцій на валютному ринку здійснюється в межах законодавств країн, банки яких укладають уго­ди. Так, в Україні регулювання залучення та розміщення міжбан­ківських депозитів (у тому числі й депозитів у іноземній валюті), регулюється Положенням Національного банку України «Про кредитування» та Інструкцією «Про порядок регулювання та ана­лізу діяльності комерційних банків».

38. Види депозитних угод та їх валютування.

З'ясовуючи питання про депозити, слід розрізняти такі поняття:

Дата укладення угоди — це дата, коли банки домовляються "ро здійснення депозитної операції.

Дата валютування (value date) — дата зарахування суми де­позиту на кореспондентський рахунок банку. Для поточних операцій дата валютування відрізняється від дати укладення угоди яа два робочі дні.

«спот» (spot). На умовах спот банки здійснюють депозитні операції тривалістю більш одного дня, поточні конверсійні операції та клієнтські платежі.

Дата закінчення депозиту (maturity) — це дата повернення коштів. У разі розміщення депозиту на термін, що кратний тижню. дата закінчення депозиту припадатиме на той самий день тижня, що й дата валютування.

У світовій практиці також використовуються стандартні позначення строку депозитних операцій Наприклад, місячний депозит в американських доларах позначається USD 1m.

За термінами дії розрізняють депозити трьох видів:

• депозити до запитання — кошти розміщуються на невизна-чений термін, але повернення можливе в будь-який час за умов попереднього повідомлення;

• короткострокові одноденні депозити. До них належать депо­зити типу «овернайт», «том-некст», «спот-некст»;

• депозити на фіксований термін. Ці депозити розміщуються на визначений термін і, як правило, на стандартні строки (один тиждень, один, три, шість та 12 місяців)