Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
86-105.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
588.29 Кб
Скачать

53. Галузева структура та територіальна організація апк України.

АПК-це складний комплекс виробництва, що об¢єднує різні галузі народного господарства. До його складу входять 3 основні сфери: Сільськогосподарське виробництво – рослинництво і тваринництво, що створюють сировинну базу АПК. Галузі, що створюють матеріально-технічні засоби для галузей АПК. Це – сільськогосподарське машинобудування, виробництво засобів захисту рослин, мінеральних добрив, комбікормова і мікробіологічна промисловість, виробництво тари, спеціального устаткування і приладів для АПК та ін.Галузі, що забезпечують переробку сільськогосподарської продукції (харчова, легка). Крім цих основних сфер, до АПК входять виробнича і соціальна інфраструктури. За виробничою ознакою до складу АПК входять продовольчий комплекс і непродовольчий.

Під територіально-функціональною структурою АПК розуміють сукупність взаємопов'язаних територіальних частин (утворень, елементів). У науковій літературі існує кілька підходів до їх виділення. Перший з них базується на виділенні локальних, регіональних і народногосподарського АПК. При цьому враховують адміністративно-територіальний поділ країни. Інший підхід до виділення елементів територіальної структури АПК полягає у врахуванні виробничо-технологічних зв'язків підприємств, що переробляють сільськогосподарську сировину, тобто переробні підприємства розглядаються як територіальні інтегратори агропромислових зв'язків, як функціональна першооснова АПК.

54. Галузева структура та особливості розміщення сільського господарства в Україні.

У високорозвинутих країнах зростає частка переробної сфери сільського господарства і знижується питома вага власне сільського господарства (рослинництва і тваринництва).

У країнах з перехідною економікою частка сільського господарства значно вища, ніж у країнах Заходу, що відображає слабкий розвиток переробної сфери, у тому числі харчової промисловості.У країнах, що розвиваються, переважає традиційне (дрібнотоварне) сільське господарство. Особливості розміщення галузей рослинництваГоловною галуззю рослинництва є вирощування зернових культур. Зернові культури вирощуються майже повсюдно і займають 1/2 всіх оброблюваних площ. Однак різке зростання світового валового збору зерна відбулося перш за все за рахунок збільшення виробництва зернових у Китаї, Індії, країнах Пів-денно-Східної Азії. Проте, і сьогодні розвинуті країни виробляють понад ЗО % валового збору зерна у світі.Пшеницю вирощують майже в 70 країнах.Зони розміщення с/г: Полісся Молочно-м’ясне і м’ясне скотарство, (свинарство, напівгрубововнове вівчарство). Цукрові буряки, хміль, овочі і плоди, горох, картопля.Лісостеп М’ясомолочне скотарство, свинарство, вівчарство, птахівництво. Цукрові буряки, зерно, картопля, садівництво (соняшник), гречка, кукурудза, просо, рис, сорго, горохПівнічний і центральний Степ М’ясомолочне скотарство, свинарство, вівчарство, птахівництво Озима пшениця, соняшник, цукрові буряки, південні коноплі, рицин, ефіроолійні культури, гречка, кукурудза, сорго

Південний Степ М’ясомолочне скотарство, свинарство, тонкорунне вівчарство, птахівництво Озима пшениця, соняшник, південні коноплі, овочі і баштанні культури, рис, виноград, кукурудза, сорго

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]