Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
86-105.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
588.29 Кб
Скачать

22. Охарактеризувати проблеми розвитку і розміщення продуктивних сил Західного економічного макрорайону.

Західний економічний макрорайон розташований, головним чином, на Правобережній Україні, включаючи її північну та центральну частини. Це найбільший з трьох макрорайонів країни. Макрорайон включає 4 економічних райони - Київський (або Столичний), Карпатський, Північно-Західний та Подільський, до складу яких входить 13 областей, тобто більше половини їхньої загальної кількості в Україні.

Район вцілому характеризується:

  • сприятливим геополітичним та транспортно-географічним положенням, високим рівнем господарської освоєності території; кращою, порівняно з іншими макрорайонами, забезпеченістю трудовими ресурсами;

  • потужним і різноманітним природно-ресурсним потенціалом;

  • великим і розгалуженим за структурою виробничим потенціалом;

- значною територіальною диференціацією економічних і соціальних умов при перевазі областей із середнім та нижчим за середній рівнем соціально-економічного розвитку.

Природно-ресурсний потенціал дуже значний, представлений усіма видами ресурсів. Основні природні ресурси: мінеральні, земельні, рекреаційні, а також лісові та водні. Особливе значення мають цінні земельні й агрокліматичні ресурси.

Саме в цьому макрорайоні позитивний водний баланс і найбі­льші запаси не тільки поверхневих, але й підземних вод України. Тут зосереджено майже всі лісові ресурси України, які мають експлуатаційне значення. Вони розміщені у двох районах розвитку лісопромислового комплексу: Поліському і Карпатському.

У районі провідну роль відіграють такі спеціа­лізовані АПК: зернопромисловий, бурякоцукровий, картопле-крохмально-спиртовий, плодоовочеконсервний, а також молоко- і м’ясопромисловий.

Західний макрорайон має великий науково-технічний потенці­ал. Тут працює більше 100 вищих і майже 300 середніх навчальних закладів.

Макрорайон дуже неоднорідний щодо природних, економічних, соціальних, етнічних, навіть істо­ричних і конфесійних умов. Тому проблеми розвитку й розмі­щення продуктивних сил, трансформації структури виробництва різні в кожному економічному районі. До спільних проблем роз­витку Західного макрорайону потрібно віднести:

  1. посилення збалансованості соціально-економічного і еко­логічного розвитку;

  2. модернізацію технологій, що застосовуються в усіх галу­зях господарства;

3)перебудову структури виробництва з випереджаючим розвитком найбільш наукомістких галузей третинної і четвертинної сфери із забезпеченням її відповідності інтегральному потенціалу;

  1. розбудову виробничої, комунікаційно-інформаційної, со­ціальної інфраструктури;

  2. технічне переозброєння промисловості, сільського госпо­дарства, будівництва;

  3. розширення зовнішньої функції і частки її в експортному секторі країни;

  1. інтенсивний розвиток рекреаційного комплексу в усіх економічних районах;

  2. модернізацію транспортної системи району для її інтег­рування в загальноєвропейську;

  1. збільшення власної бази паливно-енергетичних ресурсів;

  1. екологізацію господарства та розвиток екологічної ін­фраструктури;

  2. пріоритетний розвиток основних центрів просторового каркаса зростання продуктивних сил району.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]