Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа для украинского ф-танужний варіант.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
473.6 Кб
Скачать

Іу. Зміст програми. Модуль і. Історія філософії.

Змістовий модуль 1.

Смисловий простір філософського знання. Стародавня філософія.

Тема 1. Предмет філософії і її роль у житті людини та суспільства.

1. Світогляд і його структура.

2. Історичні типи світогляду: міф, релігія, філософія.

3. Предмет, методи, структура та функції філософії.

Світогляд як духовно-практичний спосіб освоєння світу і форма визначення в ньому місця людини. Філософія як світогляд. Філософія, її плюралізм і зв’язок з життям.

Суще в цілому як предмет філософії. Історичність філософії. Специфіка філософського освоєння дійсності. Основні типи філософствування: матеріалізм, ідеалізм. Коло філософських проблем. Основні самостійні дисципліни філософського знання.

Функції філософії та її роль у культурі.

Ключові слова

Світогляд, світовідчуття, світосприйняття, світорозуміння, міфологія, релігія, філософія, рефлексія, мудрість, методологія, універсалізм, субстанція, матеріалізм, ідеалізм, монізм, дуалізм, плюралізм, філософська антропологія, етика, естетика, онтологія, логіка, гносеологія, аксіологія, праксеологія, філософія історії, історія філософії, соціальна філософія.

Тема 2. Стародавня філософія.

1. Давньоіндійська та давньокитайська філософія.

2. Антична філософія: а/ докласична (VII – V ст.. до н.е.); б/ класична (V – ІV ст. до н.е.); філософія еллінізму (ІV ст. до н.е. – V ст. н.е.).

Особливості виникнення і розвитку філософії Сходу. Ведичні джерела давньоіндійської філософії. Проблема буття, людини і суспільства у філософії джайнізму та буддизму. Вчення буддизму про 5 факторів існування, 4 благородні істини і вісім моральних заповітів для входження до нірвани.

Особливості давньокитайської філософії. Філософія даосизму. Онтологічні, моральні і соціальні погляди конфуціанців.

Основні риси і періодизація античної філософії. Принцип космоцентризму. Мілетська школа(Фалес), піфагорійці та елеати (Парменід) про буття; діалектика Геракліта, атомізм Демокріта; софісти (Протагор).

Сократ – основоположникник класичної грецької філософії,філософської антропології та автономної етики. Вчення про самопізнання; метод іронії, маєвтики. Вчення Платона про світ ідей, благо, пізнання, діалектику, суспільство та ідеальну державу.

Метафізика Арістотеля. Онтологічні, гносеологічні, логічні, соціально-політичні, антропологічні, психологічні, етичні та естетичні погляди.

Елліністична філософія: етика епікуреїзму і стоїцизму, скептицизм Пірронівської школи. Цицерон – представник римської еклектики. Плотін – засновник неоплатонізму.

Ключові слова

Джайнізм, буддизм, Веди, астіка, настіка. Дао, даосизм, конфуціанство, порядок, ритуал ,обов’язок, етикет.

Космоцентризм, першоначало (архе), апейрон, логос, буття, атомізм , діалектика, розум (ноезис), розсудок (діанойа); софістика, іронія, маєвтика, анамнезис, ідеальна держава; перипатетики, силогізм, метафізика, матерія, форма, ентелехія, телеологія, деміург.

Еллінізм , атараксія, епікуреїзм, скептицизм, стоїцизм, еклектицизм, неоплатонізм, еманація, екстаз, фатум, гедонізм.

Змістовий модуль 2

Філософія середньовічного геоцентризму і ренесансного антропоцентризму.