Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEC_AKU_U.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
663.55 Кб
Скачать

3.3. Банкрутство підприємства

На перший погляд може здатися, що у більшості випадків урегулювання зобов’язань підприємств повинно бути неформальним, оскільки така процедура відбувається швидше і є менш дорогою, ніж формальна. Однак часто на шляху неформального урегулювання зобов’язань виникають дві проблеми: проблема пулу вимог і проблема стороннього спостерігача.

Проблема пулу вимог, полягає у тому, що в умовах відсутності захисту підприємства з боку закону про банкрутство, деякі кредитори будуть мати стимул вимагати термінового погашення кредитів, навіть якщо це призведе до ліквідації підприємства. У законі про банкрутство у США проблема пулу вимог вирішується за допомогою введення положення про автоматичне призупинення вимог кредиторів. Це положення не дозволяє кредиторам вимагати від підприємства першочергового виконання зобов’язань перед ними.

Хоча процедура банкрутства дає підприємству шанс вирішити проблеми, що є, без загрози втрати активів, керівництво у цьому випадку втрачає свободу управління активами. По-перше, закон про банкрутство вимагає від підприємства-боржника, щоб воно запитувало дозволу суду на виконання операцій з активами. По-друге, закон надає право подавати прохання до суду про блокування практично будь-яких дій, які підприємство може зробити, знаходячись у стані банкрутства. Таким чином, законодавство перешкоджає переводу активів підприємства в інші структури, якщо це може нанести шкоди кредиторам.

Проблема стороннього спостерігача. При неформальному вирішенні проблеми потрібен такий план урегулювання зобов’язань підприємства, який би влаштував кожного кредитора. Деякі кредитори («сторонні спостерігачі») можуть претендувати на повну вартість своїх вимог на відміну від інших кредиторів. Тому проблема «стороннього спостерігача» суттєво утруднює реструктуризацію заборгованості підприємства.

Рішення даної проблеми при формальній процедурі банкрутства полегшується можливістю суду з справ банкрутства розподілити кредиторів за класами. Вважається,що кожен клас прийняв план урегулювання зобов’язань підприємства, якщо дві треті суми заборгованості і половина кредиторів класу, що пред’являють вимоги, голосують за план. У цьому випадку план автоматично ухвалюється судом, він вважається справедливим, таким, що можна виконати, і рівноправним за відношенням до незгодних сторін.

3.4. Попереднє банкрутство

Законодавство США передбачає гібридний тип реструктуризації заборгованості, який об’єднує переваги неформального та формального урегулювання зобов’язань підприємства. Цей гібридний тип реструктуризації заборгованості отримав назву попереднього банкрутства (передбанкрутства).

У організації передбанкуртства підприємство-боржник до офіційного звернення до суду отримує згоду усіх або більшості кредиторів на здійснення плану майбутньої реструктуризації заборгованості. Потім цей план подається до суду разом з проханням про захист від кредиторів.

Переваги передбанкрутства перед звичайною неформальною реструктуризацією полягають у наступному: зниження значимості проблеми «сторонніх спостерігачів»; попередження офіційних позовів з боку кредиторів; податкові вигоди, що виникають при офіційному банкрутстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]