Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори УО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
211.97 Кб
Скачать

19. Мета та напрямки класифікації в-т

Класиф. необхідна для розподілу в-т за групами так, щоб сформувати в системі УО інф. в корисній для управління формі. Класиф. в-т: 1) за участю в діял. п-ва. операційні, фінанси., інфестиц., надзвич.; 2) за видами в-т: матер. в-ти, витрати на оплату праці, амортизація, відрах, на соц.. зах., ін.. в-ти; І 3) за участю в процесі вироб: вироб., адмін. ., в-ти на збут; 4) J за повнотою віднес. на об'єкт: вичерпані, невичерпані; 5) за ! способом включ, до собів.: прямі, непрямі; за хар-ром участі у вироб процесі: основні, накладні; 6) за складом: одноелементні, комплексні; 7) за використ. для потреб прийн. рішень: релевантні, не релевантні, диференціальні; 8) за ознакою зв'язку з обсягом вироб.: постійні, змінні, змішані; 9) за методами обчисл.: маржинальні, інкрементні, середні; 10) за можливістю встановл. нормативів: нормовані, ненормовані; 11) за порядком обчислення: нормативні, фактичні; 12) за рівнем контрольованості: контрольовані, не контрольовані.

20. Класиф. І облік відхил. Від норм, їх аналіз і управл. За умови застос. Нормат. Методу кальк. Собів. Прод.

Управл. за відхил. – це практика, коли вивч. лише незвично погані чи гарні результати діяльності. Класиф. відхилень: 1) залежно від місця виявл.: залежні від діял. вироб. підрозділів, незалежні від діял. підрозд.; 2) за хар-ром оформл.: документ. оформл., розраховані (на основі розрах. визнач відхил. непрямих в-т), не враховані; 3) за суб’єктивністю оцінки: позитивні відхилення, негативні відхилення; 4) для прийн. управл. рішень: суттєві, несуттєві.

Методи виявл. відхилень: 1) документування; 2) метод партіонного розкрою (використ. у тому разі, коли з 1 матеріалу виробл. д-ка деталей або заготовок одночасно; 3) метод техніко-ек. розрах.; 4) порівн.. факт. велич. затрат з нормативн.

21. Порядок формув. Собівар. Та визнач. Фін. Результатів за методом директ-костинг

Суть с-ми директ-костинг полягає в тому, що тільки змінні вироб. в-ти відносяться на продукт. Постійні в-ти, понесені за період, вваж. вичерпними в-ми цього періоду та спис. повністю за рах. доходів поточного періоду. Етапи обліку за с-мою директ-костинг: 1. встанов. обсягу вироб. готової продукції і змінними в-ми. Відображ. рівність вироб. окремих видів продукції. 2) узагальнені непрямі (постійні) в-ти зіставляються із внеском отриманим від реаліз. кожного виду продукції. Результати відображ. рівність усього вироб. і реаліз. Ця с-ма орієнтована на реаліз., чим більший обсяг реаліз., тим більше прибутку отримає п-во. С-ма калькулюв. змінних в-т дозволяє визнач. маржинальний дохід, який широко застосов. для аналізу прибутку та прийн. упр-ких рішень. Маржинальний дохід – це різниця між доходом від реаліз. продук. та змінні в-ти п-ва. Маржин. дохід = постійні в-ти + прибуток. Директ-костинг має такі особливості: 1) облік і планув. собівр. продук. здійсн. тільки за змінними в-ми, при чому постійні в-ти спис. безпосер. на фін. результ.; 2) оцінка залишків готової продук. і незаверш. вироб. провод. лише за змінними в-ми; 3) існує можливість визнач. взаємозвяз. і взаємозалежн. між обсягом вироб., в-ми і прибутком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]