Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори УО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
211.97 Кб
Скачать

5. Методика визнач. Еквівал. Од. Гот. Прод. (еогп) та калькюв. Їх собі варт. За умови використ. Методу файфо при по процес. Методі обл.. В-т та кальк. Соб. Прод.

ЕОГП – вимірюв. прод. з врахуванням ступеня їх готовності. К-сть ЕОГП визнач. множенням к-сті оброблених виробів на % їх готовності. Розрахонок к-сті ЕОГП та кальк. їх собів. залежить від методу оцінки запасів, що його використ. При використ. методу ФАЙФО виділ. такі стадії: 1) узагальнення даних про рух фіз.. одиниць: Початк. залишок + Запуск = Випуск + Понаднорм. брак + кінц. запас; 2) обчисл. ЕОГП (Е0): Е0 = Гот. прод. +Еквівал. од. у незаверш. вироб. на кін. пер. – Еквівал. од. у незаверш. вироб. на поч.. пер.; 3) визнач. загал. суми в-т на вироб.: сума в-т незаверш. вироб. на початок пер. та в-т поточ. пер.; 4) розрах. собів. ЕОГП: частка від ділення в-т поточ. пер. на к-сть ЕОГП поточ. пер.; 5) розподіл вироб. в-т: собів. гот. прод. та браку охоплює в-ти незав. вироб. на поточ. пер., в-ти на незав. обробки виробів, незаверш. на поч.. пер., та в-ти поточ. пер. Незаверш. вироб. на кін. пер. охоплює в-ти поточ. пер.

6. Порядок формув. Цільов. Собіварт. За умови застос. Методу таргет-костинг.

Традиц. методи кальк. формують собів. прод. безпосередньо під час здійсн. діял. п-ва та несуть лише інф. навантаж. Одним із суттєвих недоліків традиц. сист. кальк. є те, що вони розгляд. і врахов. лише внутр.. фактори, які вплив. на формув. собів. прод. Сист. кальк. таргет-кост. дозвол. формув. собів. тов.. і водночас управл. в-ми ще на етапі планув. Разом з тим тарг.-кост. дозвол. сфокусув. увагу менеджерів насамперед на зовн. , а потім на внутр.. факторах.

Цільова собів. форм. виходячи з аналізу ринк. ніш розуміння вимог споживачів, а також розробкою можлив. варіантів оптиміз. в-т п-ва і вимог до тов.. Це дозвол. розподіл. в-ти за ф-ціями та провести поук шляхів зниж. варт. ф-цій, визнач. альтерн. варіанти провед. ф-ції, водночас розрах. не лише собів. прод., але і варт. обслг. окремих клієнтів чи ринк. сегментів щодо вибору товару та ринк. стратег. п-ва.

7. Порядок формув. Собів. Та визнач. Фін. Рез. За методом стандарт-костинг

Станд.-кост. виник на поч.. 20ст. в США і почав широко використ. Сист. обліку і кальк. за станд.кост. базується на використ. нормативного методу вироб. і включ.: розробку нормативів в-т на спожив. всіх видів рес., склад. калькул. соб. прод. за нормами і обл.. факт. в-т із визнач. відхил. від нормативів і кошторису.

Факт. собі варт. прод. обчисл. як алгебраїчна сума нормат. в-т, змін норм і відхилень від норм: Факт. собів. = Поточні в-ти за встан. нормами ± відхилення від діючих норм ± зміни діючих норм в-т ± не врахов. відхилення від норм.

8. Облік в-т та безперервне вдосконалення діяльності (кайзенг-костинг).

Кейзен-костинг це процес зниження ви-т в продовж виробничої стадії життєвого циклу продукції шляхом безперервного пошуку поліпшень. Ідея такого підходу полягає у тому що: удосконалення є метою і відповідальність кожного працівника за безперервний пошук поліпшень; завдяки не великим але безперервним зусиллям кожного працівника можна досягти зниження ви-т. Норма цільового зниження ви-т –це співвідношення суми цільового зниження ви-т і суми базових в-т. Сума цільового зниження ви-т= Сума базових в-тна 1-цю прод.*конвертована к-сть продукції поточного року*норму цільового зниження ви-т. Норма цільового зниження для кожної статті в-т щороку є постійною, вносяться лише незначні зміни за винятком транспортних та енергетичних в-т діагнозом зміни як може бути значним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]