Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори УО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
211.97 Кб
Скачать

12.Уо в сист. Стратегіч. Менеджменту.

Як відомо, стратегіч. УО пов'яз. із процесом стратегіч. менеджменту. Стратегіч. менеджмент - це формув. стабільної конку­рентної позиції, в якій конкурентні переваги компанії забезпечують їй постійний успіх. Ефективний стратегіч. менеджмент потребує надійного інформац. забезпеч.. Обл. сист. може забезпеч. потреби стратегіч. менеджменту в різний спосіб, зокрема за рах.:використ. даних обл. для аналізу ринків, на яких діятиме компанія; надання ключової інформації, пов'язаної з обраними стратегіями;забезпеч. зворот. зв'язку для моніторингу досягну­тих результатів та їх узгодження зі стратегічними цілями; надання інформац. щодо довгострок. наслідків різних напрямів діяльності.Гол. завд. УО є, над. інформац., необхід. для реалізації стратегії п-ства та моніторингу її конкурентоспромож.. Тому вибір стратегії безпосеред. впливає на систему УО.

13. Суть витрат

В-ти - це вартісний вираз використаних у процесі діяльності п-ва матеріальних, труд., фінанси, та ін.. ресурсів. Обєкт в-т - це будь-який елемент, такий як продукт, клієнт, бізнес-процес, діяльність, проект тощо, для якого в-ти вимірюються і не який відносяться. Віднесення в-т на продукти, послуги чи ін.. об'єкти уваги менеджерів є однією з найбільш важливих цілей інф. системи УО. Зростання точності віднесення в-т створює більш якісну інф., яка потім може бути використана для прийняття більш j ефективних управл. Рішень Упр-ння в-ми – це вміння економити ресурси і максиміз. віддачу від них. Упр-ння в-ми це: 1) знання того, де, коли і в яких обставинах витрач. ресурси п-ва; 2) прогноз того, де, коли і в яких обсягах необх. додат. ресурси; 3)вміння забезп. максим. високий рівень віддачі від викор. ресурсів. Інф. про в-ти, надана менеджерам системою УО є ключовою для прийняття ними рішень щодо: випуск якої продукції продовжити, а якої зупинити; виробляти сам ост. чи купувати окремі комплектуючі; чи змінювати технологію вироб. тощо.

14. Хар-ка нормативного методу О. в-т та калькулюв. собівар. продукції

Головна мета нормативного обліку витрат – це контроль шляхом порівняння фактичних та планових результатів, виявленні значних відхилень та їх усунень. У світовій практиці така сис-ма називається стандарт-костинг. Стандарт- це к-сть необхідних для в-ництва одиниці продукції матер. та трудов. витрат, кост- це грошове вираження виробничих витрат на виготовлення одиниці продукції. . Сис-ма обліку та калькулювання за нормати. витратами базується на використанні нормативн. методу в-ництва. Сис-ма обліку та калькулювання нормат. витрат включає:-розробку нормат. стандартів, витрат на споживання всіх видів ресурсів; -складання калькуляції собівартості продукції за нормами і облік фактичних витрат із визначенням відхилень від норматив. кошторису. Практично сис-му обліку калькуляції нормат. витрат доцільно використовувати на п-ствах, де виробничі процеси постійно повторюються і де існує чітко виражена залежність між вхідними ресурсами та виходом продукції. Нормативн. метод обліку широко застосовується на п-ствах обробних галузей промисловості(машино-буд, меблевої, швейної, харчов. та ін.), які здійснюють масове та серійне в-ництво різноманітн. та складн. продукції з великою к-кістю деталей та вузлів.Суть нормат. обліку в-т і калькулювання собівартості про-ції розкривається на основі таких особливостей: -наявність норм. спож. ресурсів і облік цін на ці ресурси -відображ. фактичн. витрат з розподілом їх на в-ти за нормами та відхил. від норм.

- операт. обліку відхилень від норм спожив. ресурсів з деталіз. за місцем виникнення причин і винуватців цих відхилень для управління витратами - системний облік змін і норм для перев. обґрунтування поточного рівня норм і контролю економ. ефективності, здійснення організац-технічних заходів. - формування звітів про витрати та деталізація даних при виявл. відхилення з урахуванням конкретних чинників і винуватців цих відхилень - можливість здійсн. контролю безпосередньо в процесі в-ництва, що дає змогу оперативно впливати на виробничий процес.

15. Професійні організації та етичні норми фахівців з УОУО не регламент. і не регул. держ. органами. Його принципи і методи розроб. профес. організаціями бух-рів. Однією з таких організ. є Міжнародна федерація бухгалтерів (МФБ). Створений нею спец. комітет розробив і видав ряд положень та досліджень з УО, призначених для гармонізації методів і прийомів УО в різних п-вах і країнах. Вони мають рекомендаційний хар-р. Разом з цим рекомендації з практики УО розробляють професійні організації бух-рів окремих країн (США, Великої Британії та ін.).Згідно з кодексом етики бух-рів, який був прийн. в Росії, бух-ри у своїй роботі керуються наступними етичними нормами:1)відданість справі; 2) добровільність і бескористність;3)відповідальність перед суспільством; 4)відкритість і чесність; 5)ощадливість у відношенні до засобів; 6)дотримання законів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]