Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори УО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
211.97 Кб
Скачать

51. Методика складання та взаємоузгодж. Операційних бюджетів

Операц. бюджети – це сукупність бюджетів, які відображу. доходи та в-ти п-ва. Операц. бюджети склад. з: 1) бюджетів продаж – набіл. складний аспект бюджетування, оскільки містить значну частку суб’єктивізму. Він має відображу. обсяг реаліз. продук. в натур. і вартіс. показниках. Для визнач. можливого рівня продаж викор. експертний чи статис. метод. При цьому слід зауважити. що навіть, незначні відхилення факт. обсягу продаж від запланов. можуть призвести до суттєвих змін більшості показників зведених бюджетів порівняно з їх факт. величиною. 2)бюджети вироб. – це план випеску продук. в натур. од. на бюджет періоду. Він визнач. обсяг ресурсів, необх. для забезпеч. безперебійності процесу виготов. продук. відповідно до запланов. обсягу продаж. Цей бюджет формулюєт. на підставі даних бюджету продаж з урах. зміни залишку готової продук. 3)бюджети операц. в-т – охоплюють в-ти, повяз. з упр-кою та збутовою діяльн. Мета бюджетув. таких в-т – оцінка їх велич. відповідно до заплан. рівня вироб. і продажу для досяг. стратег. цілей. 4)бюджет звіту про фін. результ. – показує, які доходи отрим. п-вом за звіт період, і які в-ти передбач. понести для забезпеч. запланов. рівня діяльн.

52. Мета та методи аналізу взаємозв’язку в-ти, обсяг діяльності, прибуток

Аналіз взаємозв’язку витрат обсягу діяльності та прибутку(СVP) є ефективним засобом планування та прийняття рішень. Оскільки СVP – аналіз робить наголос на взаємозв’язку витрат, обсягу реалізації і ціни він об’єднує всю фінансову інформацію підприємства. СVP аналіз може бути цінним інструментом для визначення ступеня та обсягу економічних проблем, що постають на підприємство і необхідні для формування та адекватного управлінського рішення..СVP аналіз - це метод системного дослідження взаємозв’язку та прибутку підприємства з метою визначення: 1.бсягу продаж, що забезпечить відшкодування всіх витрат і отримання бажаного прибутку; 2.величини прибутку за певного обсягу продаж;

3.впливу зміни величини витрат, обсягу та ціни реалізації на прибуток підприємства; 4.оптимальної структури витрат..СVP аналіз здійснюється за допомогою таких методів:

1.математичні методи: -метод рівняння -маржинальний дохід

2.графічні методи: -графік беззбитковості -графік взаємозв’язку обсяг-прибуток

53. Уо в с-мі розрахунків (інтергована та автономна с-ма)

Організ. УО на п-вах здійсн. залежно від ступеня централізації, специфіки діяльн.. потреб упр-ння та ін.. чинників. У міжнародній практиці існує 2 варіанти організ. УО: 1) автономна с-ма – УО має повністю виділятися і фін. за доп. рах.-екранів. Тобто йдеться про створ. спец. плану рах. для с-ми УО. 2) інтегрована с-ма – рах. ФО кореспонд. з рах. УО в межех однієї с-ми, а в заг. плані рах. виділ. спец. розділ, що містить рах. УО. Отже, перший підхід передбачає побудову так званої інте­грованої (однокругової,) с-ми БО, хар-ми рисами якої є механізм прямої кореспонденції рах. упр-го і фін. обліку в межах єдиної с-ми рах. В даному випадку узгодження двох облікових с-м відбувається шляхом використ. контрольних рах., наприклад, рах. фін. результатів. Ін. підхід поля­гає у створенні двокругової бух-кої с-ми із замкненими автономними фін. та упр-кою обліковими с-ми, зв´язок між якими забезпечується використ. парних (дзер­кальних) контрольних рах. з однаковими назвами.

54. Упр-ння на основі аналізу діяльн. (АВС-калькул.)

Упр-ння на основі аналізу діяльн. здійсн. за доп. таного методу калькул. собівар. як АВС-калькул. АВС-калькулювання ‒ це метод калькул., що передбачає спочатку групування накладних в-т за основними видами діяльн., а потім розподіл їх між видами продукції, виходячи з того, які види діяльн. потрібні для виготов. цієї продукції. ABC-метод базується на тому, що продукція - не причина виник. в-т, а причина опера.(робіт), у результаті яких і виник. в-ти.АВС-калькул. не тільки надає інфор. про собівар. продук., але також доп. менеджерам зниж. споживання ресурсів. Метод ABC може безпосередньо сприяти цьому шляхом посилення контролю за ін. опер., що викликає виникнення накладних в-ат. Даний метод також забезпечує і контролює взаємозв'язок між тими, хто веде госп. діяльн. (або виконує певні ф-ції), і тими, хто використ. продук., отриману в резул. діяльн.перших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]