Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори УО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
211.97 Кб
Скачать

41.Поняття про обєкти в-т, обєкти калькулювання та калькуляційні одиниці.

Обєктом витрат є предмет або сегмент діял, що потребує окремого вимірювання пов’язаних з ним витрат. Обєктом витрат може бути: вибір, послуга, замовник, регіон, канал збуту,підрозділ. Калькулювання –це процес визначення собівартості певного об’єкта ви-т. Калькуляційні одиниці є вимірником об’єкта калькулювання. Калькуляційна одиниця дає можливість розрахувати в-ти за кожною статею окремо і в цілому на одиницю об’єкта виміру. Калькуляційна одиниця повинна відображати якісну одиницю певної якості, споживчу вартість, бути економічно однорідною та забезпечувати зіставлення калькуляцій однакових видів об’єкта ви-т, також бути стійкою у часі, бути корисною для планування та управління.

42. Взаємозв’язок та відмінності фін. Обліку(фо) та уо

1) мета обліку. та користувачі інфор.: ФО- зовн. та внутр. користувачі, які отрим необх. інфор. про діяльн. п-ва через с-му фін. звітності. Підготовка звітності є основ. і кінцевою метою ; УО- внутр.. користувачі здійсн. щоденне керівн. діяльн. п-ва, що потребує прийняття великої к-ті нестандартних рішень, а це потребує спец. інфор. здатної задавольнити ці потреби; 2) джерела інформ.: ФО- перв. док кум, до яких ставиться низка умов, суть яких зводить до набуття юрид. Сили. УО-будь-яке усне чи письмове повідомлення, що містить доречну інфор.; 3) обов’язковість ведення ФО є обов’язковим , УО не є обов’язковим, рішення про його ведення є прерогативою керівництва п-ва; 4) свобода вибору технологій: ФО- ведеться у суворій відповідності до принципів БО. УО- упр-кий апарат може застосув. будь-які правила О., залежно від корисності для ефективності упр-ння; 5) одиниці виміру: ФО- у грош. вимірнику ;ФО- у грош., трудов. і натурал. вимірниках; 6) форма звітності ФО-регламентована, УО- нерегламентована; 7) конфіденційність інфор. :ФО- інфор. має відкритий хар-тер ; УО інфор. має закритий хар-тер і є комерційною таємницею.

43.Методи обліку в-т та калькул. Собів. Продук.

Методи кялькулюв. собів, прод. 1)по передільний (попроцесний) метод - всі в-ти відобр в поточ. обліку не за видами прод., що вигот., а за переділами процесу вироб. У зв'язку з тим, що в таких виробництвах процес ств. гот. прод склад, з к-гох послідов технолог, закінчених переділів виник, необх. визнач, соб. не лише гот. прод., а й напівфабрикатів особливо за умови що частина має бути реалізована.2)позамовний метод - суть полягає в тому, що всі прямі основні в-ти облік в розрізі встановлених статей за і окремими вироб. замовл., які видають на заздалегідь визначену к-сть даного виду прод. Решта в-т облік, за місцями їх виник, і включ, до собів окремих замовлень від по в до встановленої бази їх розподілу.3)собів. за видами діял.(АВС) передбач, визначення повних в-т як суми прямих в-т + в-ти на здійснення оп., повяз. з якісними змінами та технологічним забезпеч., що є необх для доведення прод. до покупця. Найдоцільніше цей метод викор. для виробництв, в яких значну питому займають непрямі накладні в-ти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]