Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори УО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
211.97 Кб
Скачать

9. Оцінка діяльн. Центрів відповідальності

Оцінку діяльності центрів витрат здійсн. на підставі результатів викон. бюджетів цих центрів. Для оцінки діяльн. центрів технологічних в-т використ. стандартні в-ти (в-ти, необх. для вироб. певної продук. або послуг за нормальних умов діяльн. С-ма калькул. стандартних в-т - це с-ма обліку, яка використ. стандартні в-и для: 1. контролю в-т, 2. прийняття рішень щодо цін. 3.оцінка викон. бюджетів,4.усвідомлення в-т,5.упр-ння за відхиленнями. Для оцінки діяльн. центру в-т необх зіставити бюджетну й фактичну суму в-т, визнач. відхилення та проаналізувати причини їх виникнення. Оцінка д-сті центрів прибутку залежить від досягнення або перевищення бюджетного прибутку. ЇЇ зазвичай здійсн. на підставі сегментного звіту про прибуток (- звіт про прибуток, що відображає доходи, витрати і фін. рез. діяльності п-ства в цілому та його основних сегментів.) Оскільки центр прибутку узагальнює доходи та в-ти різних центрів доходів та в-т,відмінність бюдж прибутку від факт можна пояснити на основі аналізу відхилень в-т і доходів. Центри інвестицій - це центр відповідальності, керівник якого контролює в-ти, доходи та інвестиції в активи центру. Найпоширеніший показник для оцінки діяльн. центрів інвестицій – це прибутковість інвестицій. Прибутковість інвестицій - це відношення прибутку до інвестованого капіталу.

10. Складання та взаємоузгодженість бюджетів.

Бюджети складаються на тривалий період, щоб показати ефект обраної керівником господарської позиції, і на короткий період щоб оцінки були зроблені з достатньою точністю. Бюждети є операційні складається з:( бюджет продаж, операційних потреб, бюджет звіт про фін.рез, бюджет виробництва) і фінансовий бюджет(бюджет грошових коштів, бюджетний баланс) які складаються на рік з подальшою їх деталізацією на менш тривалі періоди(квартал, місяць). Бюджет капіталь них інвестицій складається на 5-10р. У процесі складання бюджетів п-ва застос різні підходи.

Складання і взаємоузгодження бюджетів здійснюється за принципом:“з верху” “до низу”,“з низу” “до верху”,“з верху” “до низу” Складання основного бюджету починається з вищого рівня правління:1. Бюджетний комітет доводить до кожного бюджетного центру (центру відповідальності) основні показники його діяльності на бюджетний період. 2. Бюджетні центри розроблюють бюджети і подають їх до бюджетного комітету. 3. Бюджетний комітет узгоджує і узагальнює бюджети підрозділів, розробляє основний бюджет, що є основою на бюджетний період. 4. Затверджені бюджети доводяться до бюджетних центрів. Критерії успішного планування: 1. Плани повинні бути правдивими. 2. Плани повинні бути досяжними. 3. Менеджери повинні брати участь у підготовці планів для своїх підрозділів.

11.Види бюджетів (б) п-ства та їх характеристика.

Бюджети класифік. за декількома ознаками: 1)за колом охоплення операц. п-ства та р-нем відповідальності: функціоналі та зведені; 2)за призначенням: операційні, фінансові та бюджети капітальних інвестицій; 3)за часовою ознакою: короткострок. та довгострок.; 4)за методикою складання: стратегічні та безперервні.

Функціонал бюджети-це окремі складові зведеного бюджету, які стос. відповідальності окремого менеджера. Зведений-це узагал. план роб. п-ства, який відображу. майб. операц. всіх його підрозділів протягом бюджет пер., отже це деталізований план на майб. Операц. бюджет-це сукупність бюджетів, які відображу. дох. і витр. п-ства. Фін. Б.-це суку. Б., які містять інформац. про запланов. грош. потоки та фін. стан п-ства. Б. кап. інвестицій-відображ. потреби п-ства у кап. інвестиціях і величину коштів не обхід. для їх здійсн., який охоплює плани інвестицій в осн. зас. або додаткові виробн. лінії. Термін часу на який склад. Б. назив. бюджет пер. Зазвич. Б. склад. на тривалий бюджет. пер, щоб показ. ефектив. обраної кер. госп. позиції, але водночас і досить короткий щоб оцінки були зроб. з точністю. Стратегіч. метод. склад. Б.-відображ. майб опер. на чітко визнач. терм. і р-нь діяльн. Ін. підхід до склад. Б.-формув. безперерв. Б. Цей підхід подовж. часових горизонт. планув. у міру закін. зв. пер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]