Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори УО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
211.97 Кб
Скачать

47. Суть собі варт, та завдання калькул. Собів. Прод.

Собів. - це сума в-т, віднесених на варт, певного об'єкта в-т відповідно до чітко визначеної мети УО. Калькулюв - це процес визнання собів. певного об'єкта в-т. Обєктом в-т є 1 предмет або сегмент діял., що потребує окремого вимірювання пов'язаних з ним в-т. З бєктами в-т та калькул. тісно пов'язані калькул. одиниці, які є вимірниками об'єкта калькулюв. Калькул. од. дає можливість розрах. в-ти за кожною статею окремо і в цілому При виборі кальк. од. врахов. технолог, особлив. якісні та кількісні параметри.Калькул. од. можна обєднати в такі групи: 1) натурально- кількісні; 2) умовно-натуральні; 3) вартісні; 4) умовно калкуляц. од., які хар-ть вміст корисної речов в прод.; 5) од. роботи персоналу або обладнання. Отже, калькулюв. собів. необх для того, щоб можна було здійснити шіанув. обсягів вироб. прод. в ціло му по п-ву та на рівні структ. підрозд.

48. Суть уо

УО - це обслуговуюча сфера діял., яка продукує необх. та адекватну потребам менеджменту п-ва інф. для прийняття обумовлених рішень при аналізі альтернативних варіанів дій

Предметом УО є закупівельна, виробнича, збутова, інцест. діял. п-ва загалом і її окремих структ. підрозділів. Обєкгами УО є показники, які характеризують діяльн (доходи, витрати, ін..), окреме управл. завдання, окрема сфера діяльн.

Система УО повинна відповідати таким принципам: безперервність діял., орієнт. обліку на досягн. стратег, цілей; використ. єдиних одиниць виміру; оцінка результ. діяльн.; багато раз. використ. первин і проміжкової інф.; періодичність; економічність.

49. С-ма стандарт-костинг(СК): особливості О. в-т та калькулюв. собівар. продукції

Стандарт – цек-ть необх. для вироб. продук. матер. та трудових в-т, кост- це грош. вираж. виробничих в-т на вигот. од. продук. Головною метою СК є контроль шляхом порівняння факт. і план. результ.. вияв. значних відхилень та їх усунення.

С-ма О. і калькул. в-т СК включ.: 1)розробку стандартів на спожив. всіх видів ресурсів; 2)склад. калькул. собі вар. продук. за стандартами і О. факт. в-т із визнач. відхилень від стандартів і кошторисів.

СК доцільно викор. на п-вах, де вироб. процеси постійно повторюються, і де існує чітко вираж. залежність між вхідними ресурсами та виходом продук. Особливості О. в-т та калькул. собі вар. продук. за СК: 1) наявність стандартів спожитих ресурсів; 2)відображ. факт. в-т з розподілом їх на в-ти за стандартами та за відхил. від стандартів; 3)можливість здійсн. контролю безпосередньо в процесі вироб., що дає змогу оперативно вплину на вироб. процес.

50. Оцінка діяльності центрів відповідальності

Оцінку діяльності центрів витрат здійсн. на підставі результатів викон. бюджетів цих центрів. Для оцінки діяльн. центрів технологічних в-т використ. стандартні в-ти (в-ти, необх. для вироб. певної продук. або послуг за нормальних умов діяльн. С-ма калькул. стандартних в-т - це с-ма обліку, яка використ. стандартні в-и для: 1. контролю в-т, 2. прийняття рішень щодо цін. 3.оцінка викон. бюджетів,4.усвідомлення в-т,5.упр-ння за відхиленнями. Оцінка д-сті центрів прибутку залежить від досягнення або перевищення бюджетного прибутку. ЇЇ зазвичай здійсн. на підставі сегментного звіту про прибуток (- звіт про прибуток, що відображає доходи, витрати і фін. рез. діяльності п-ства в цілому та його основних сегментів.) Оскільки центр прибутку узагальнює доходи та в-ти різних центрів доходів та в-т,відмінність бюдж прибутку від факт можна пояснити на основі аналізу відхилень в-т і доходів. Центри інвестицій - це центр відповідальності, керівник якого контролює в-ти, доходи та інвестиції в активи центру. Найпоширеніший показник для оцінки діяльн. центрів інвестицій – це прибутковість інвестицій. Прибутковість інвестицій - це відношення прибутку до інвестованого капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]