Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори УО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
211.97 Кб
Скачать

44. Методика розподілу в-т обслуговуючих підрозділів

Обслуговуючий (допоміжний) підрозділ – це підрозділ, діяльн. якого безпосередньо повяз. з наданням послуг ін. (обслугов. та вироб.) підрозділам. Прикладом обслугов. підрозділів є ремонтний цех, відділ персоналу тощо. Для розподілу заг. в-т між підрозділами.ю як правило, для кожної статті або групи статей, визнач. відповідну базу розподілу. Коли всі накладні в-ти розподілено між підрозділами, здійсн. розподіл в-т обслугов. підрозділів між вироб. підрозділами на основі к-ті наданих послуг. Розподіл в-т обслугов. підрозділів ускладнюєт.. якщо вони надають взаємні послуги один одному, а не тільки вироб. підрозділам. У цьому разі можуть викор. різні методи розподілу в-т: 1) прямого розподілу; 2)послідовного розподілу; 3)розподілу взаємних послуг; 4)одночасного розподілу.

45. Порядок формув. Собівар. Та визнач. Фін. Результатів за методом абзоршенг-костинг

Суть с-ми абзорпшен-костинг полягає у включенні до собіварт. об'єкта обліку усіх в-т, пов'язаних з виробництвом та реалізацією продукції, незалежно від їх поділу на постійні й змінні, прямі та непрямі. Отже, методика обліку та калькулюв. собіварт. продукції за повними в-ми включає такі основні етапи: 1. віднесення на собівар. вироб. продукції прямих матеріальних і трудових в-т з відрахуваннями на соцстрах., а також усю суму загальновиробничих в-т; 2, розподіл виробничих в-т між готовою продукцією та незавершеним виробництвом; 3. калькулюв. собіварт. реалізов. продукції та оцінка залишків готової продукції; 4. віднесення адміністративних в-т і в-т на збут на фінансові результати періоду.Наведена с-ма обліку та калькулюв. собіварт. продукції найчастіше використав. на вітчизняних п-вах. Здебільшого застосов. для складання фін. звітності. Ключовою метою є надання інформ. про повну собіварт. продукції.Недоліком цієї с-ми є те, що до собіварт. продукції включаються як змінні в-ти, які безпосередньо пов'язані з виробн.., так і постійні в-ти, які пов'язані із ф-нням п-ва загалом. В такому випадку, при скороченні обсягів виробництва собіварт. продукції буде зростати. Що в свою чергу призведе до збільш. ціни на продукцію та зменшення її конкурентоздатності.

Доцільно використав. с-му калькулюв. собіварт. продукції за повними в-ми для п-в, які виробляють лише один продукт.

46. Аналіз релевантності інфор. Для прийн. Рішень щодо оптимізації запасів п-ва

Виробничі й торгівельні підприємства зазвичай інвестують значні кошти відповідно у виробничі й товарні запаси. Це зумовлено різними причинами, а зокрема: - віддаленістю поста-чальника і неможливістю доставки необхідних сировини,матеріалів або товару в момент,коли у них виникне потреба;-очікуваним підвищенням цін на сировину, матеріали або товари;-ризиком нестачі ресурсів у разі раптового зростання попиту.У зв’язку цим система планування й ко-нтроль придбання, виробництва та реалізації за-пасів значною мірою визначають успіх підпри-ємства, особливо за умов нестабільної економ-іки та жорсткої конкуренції. Виходячи з цього, основною метою управління запасами є своєча-сні поставки запасів і мінімізація витрат,повяза –них із замовленням і зберіганням їх.Одним з найпоширеніших методів управління запасами є метод економічного розміру замовлення – це кількість замовлених запасів,що забезпечує оп-тимальну комбінацію витрат на придбання та зберігання їх. Для визначення оптимального рівня замовлення запасів треба враховувати ре-левантні витрати на придбання та зберігання їх.Витрати, пов’язані з запасами включають:-витрати на закупку; - в-ти на замовлення; - в-ти на зберігання; - можливі в-ти внаслідок браку запасів.В- ти на закупку запасів не є релевантн-ими,бо в-ти на придбан. 1-ці запасу не змінюєт-ться. В-ти на замовлення запасів охоплюють витрати на оформлення документів і здійснення розрахунків, пов’язаних із замовленням.До ви-трат на зберігання належать в-ти повяз. Зі збері-ганням матеріалів. В-ти через нестачу запасів-можливі втрати через відсутність достатньої к-сті запасів для задоволення виробничих потреб або потреб клієнта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]