Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори УО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
211.97 Кб
Скачать

22.Аналіз релевантності інформ. Для прийн. Поточних упр-ких рішень

Значну частину робочого часу менеджер страхової компанії витрачає на прийняття різних управлінських рішень. Процес підготовки і прийняття рішення містить п’ять етапів: 1. Вибір мети (постановка проблеми); 2. Визначення можливих варіантів дій; 3. Збирання даних про альтернативи; 4. Аналіз кількісних показників з урахуванням якісних факторів; 5. Прийняття рішення. Завданням бухгалтера є забезпечення менеджера такою інформацією. Облікова інформація, що використовується для прийняття управлінських рішень, мусить бути релевантною, своєчасною, достовірною. Релевантність означає, що дані обліку мають задовольняти конкретні інформаційні потреби користувачів. Релевантною є тільки та інформація, що може бути оперативно передана менеджерові, оскільки з часом вона втрачає свою цінність. Таким чином, роль бухгалтера в процесі підготовки рішення полягає в своєчасному забезпечені менеджера достовірною та релевантною інформацією. Різні типи управлінських рішень потребують різних даних.

23. Концепція центрів та о. Відповідальності

Центри відповідальності та облік за центрами відпов-ті запроваджують на п-вах із децентралізацією управління. Центр від-ті-це структурний підрозділ в якому керівник структ підрозділу несе відповідальність за результати д-ті срукт-го підрозділу, які він контролює. Ефект. система обліку за центр відпов-ті ґрунтується на таких принципах: 1) керівник структ підрозділу несе від-ть лише за ту д-ть, яку він має можливість контролювати; 2) керівники струх-х підрозд приймають участь у плануванні д-ті свого структ підрозділу; 3) є сис-ма заохоч працівників побудована на даних обліку; 4) регулярна звітність ЦВ на основі якої оцінюється д-ть ЦВ. При цьому з сист обліку: 1)аналіт обл ведеться за ЦВ-ті; 2) бюджет скл для кожного ЦВ; 3) звітність по кожному ЦВ; 4) визначення відхилень та оцінка д-ті по кожному ЦВ; 5) фін-й результат п-ва- це алгебраїчна сума результатів ЦВ.

24. Суть і завд. Внутр.. Контролю.

Внутрішній контроль, як функція управління, є засобом зворотного зв'язку між об'єктом управління й органом управління, інформуючи про дійсний стан об'єкта і фактичне виконання управлінських рішень. Внутрішній контроль — це процес, який забезпечує відповідність функціонування конкретного об'єкта прийнятим управлінським рішенням і спрямований на успішне досягнення поставленої мети. Завдання контролю.Як функція управління, внутрішній контроль виконує такі завдання:дає інформацію щодо процесів, які відбуваються в суб'єкта господарювання;- допомагає приймати найдоцільніші рішення із загальних і спеціальних питань розвитку підприємства;- дає можливість судити про правильність прийнятих рішень, своєчасність і результативність їх виконання;

- дає змогу своєчасно виявити й усунути ті умови і фактори, які не сприяють ефективному веденню виробництва і досягненню поставленої мети;

- дає змогу скоригувати діяльність суб'єкта господарювання або окремих його виробничих підрозділів;- дає можливість установити, які саме служби і підрозділи підприємства, а також напрями його діяльності сприяють досягненню поставленої мети і підвищенню результативності діяльності підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]