Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шайда.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
64.51 Кб
Скачать

Івасенко А. А.

581 Група

Індивідуальне №3

Впродовж останніх років Польща стала одним з основних економічних партнерів України в світі. Крім підтримки українських ініціатив в рамках ЄС і ООН, реалізації спільних економічних програм, українсько-польська співпраця зробила можливим ширше залучення польських інвестицій в українську економіку. В 2000 році, коли ще прем'єр Віктор Ющенко розглянув і підтримав пропозицію польської державної компанії Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo S. А. (аналога російського ВАТ “Газпром”) і НАК “Нафтогаз України”, було створене спільне підприємство ЗАТДевон”, завданнями якого були геологічне вивчення, розвідка і експлуатація родовищ нафти і газу, зокрема, Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища в Краснокутському районі Харківської області.

Великий досвід геологорозвідувальних робіт українського підприємства і стабільне фінансування з боку польського інвестора, здавалося б, не провіщали якихось проблем з подальшою діяльністю цих компаній в Україні. Але, в 2004 році відбулася подія, яка, як з'ясувалося пізніше, повністю змінила долю успішної компанії - був створений Державний комітет природних ресурсів України. На підставі декількох ухвал Кабінету міністрів України і указів Президента України Держкомприродресурсів одержав широкі повноваження по видачі і анулюванню ліцензій на проведення геологорозвідувальних робіт. Чим і скористалися деякі державні урядовці, що повірили в свою безкарність і очікували, що стара влада протримається ще як мінімум 5 років. Новий орган також отримав контроль над Національною акціонерною компанією “Надра України”. У лютому 2004 року Кабінет Віктора Януковича своєю ухвалою передав Державному комітету природних ресурсів управління корпоративні права цієї компанії.

Керівниками нового комітету стали політики з неоднозначною репутацією. Очолив Держкомприродресурсів Микола Злочевський, який на той час вже був успішним бізнесменом. Заступником глави Держкомприродресурсів був призначений Сергій Гошовський, який ще в 2000 році виступив ініціатором створення НАК “Надра України” і став першим керівником. І от при безпосередній участі глави комітету Миколи Злочевського і його заступника Сергія Гошовського, Держкомприродресурсів починає досить несподівану роботу по анулюванню ліцензій, виданих державним підприємствам, і їх передачі в руки новостворених комерційних структур. В результаті цих дій, крім “Полтаванафтогазгеології” в другій половині 2004 року, в самий розпал президентської кампанії, з ринку фактично були вигнані такі державні підприємства як ДК “Укргазвидобування”, ДАТ “Чорноморнафтогаз”, “Кримгеологія” і деякі інші. 1 вересня глава комітету Микола Злочевський підписує наказ про анулювання ліцензії, що давала “Полтаванафтогазгеології” право на подальше освоєння Сахалінського родовища. Як причина називалося “порушення вимог користування надрами”. Подібне рішення викликало подив в “Полтаванафтогазгеології”. По-перше, ніякі конкретні порушення вказані не були. По-друге, ні в Законі “Про нафту і газ”, ні в затвердженому Кабміном “Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами” формулювання “порушення вимог користування надрами” не фігурує в переліку причин для анулювання ліцензій. Позбавлення дозволу, виданого “Полтаванафтагазгеології”, залишило “за бортом” і оператора родовища, пов'язаного з нею договором про спільну діяльність - ЗАТ “Девон”, що вклало в родовище мільйони інвестицій.

У свою чергу, перелік компаній, яким були видані ліцензії на експлуатацію надр в 2004 році, здивував навіть бувалих податківців. Згідно інформації з податкової бази Києва, співзасновником деяких таких компаній виявився… сам глава Держкомприродресурсів Микола Злочевський. Більше того, ліцензія “Полтаванафтогазгеології” була передана загадковому ЗАТ “Нафтовидобувна компанія “Укрнафтобуріння”, досвід роботи якої в геологорозвідувальній і видобувній галузі обчислювався трьома днями (“Укрнафтобуріння” було зареєстроване в листопаді 2004 року).

Отже, з чим же зіткнувся польсько-український “Девон” на українському ринку – з неохайністю державного урядовця, який спробував привласнити частину українських надр напередодні президентських виборів, або із звичною недбалістю і халатністю державного апарату

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]