Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція № 9. Ходова система. РОБОЧІ ПРОЦЕСИ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
23.81 Mб
Скачать

4. Амортизатори

4.1. Призначення – слугують як гасильний пристрій коливань автомобіля та допомагають зменшити боковий крен, змінити висоту розташування підресорених частин автомобіля тобто дозволяють автомобілю адаптуватися до умов руху.

4.2. Вимоги – простота та технологічність виготовлення, надійність та довговічність, простота обслуговування, можливість використання в автоматичних системах керування рухом.

4.3. Класифікація – за способом дії: одно або двох сторонньої дії, за конструкцією: телескопічні або важільні, за робочим тілом: рідинні або газові, магнітні.

На сучасних автомобілях широко застосовують гідравлічні телескопічні амортизатори, які прості у виготовлені, мають велику довговічність і забезпечують стабільність характеристики у діапазоні частот коливань до 20 Гц.

4.4. Робочі процеси та основи розрахунків

Рис 59. Орієнтовні характеристики амортизаторів.

Опір амортизатора

коефіцієнт опору.

- швидкість переміщення поршня амортизатора.

показник степеня. При =1 характеристика амортизатора лінійна,

при >1,0 – прогресивна, при <1,0 – регресивна.

За співвідношенням коефіцієнтів на ходах стиску і відбою амортизатори можуть бути двосторонньої дії з симетричною чи несиметричною характеристикою або односторонньої дії.

Найбільш поширені амортизатори двох сторонньої дії з несимметричною характеристикою і розвантажувальними клапанами.

Рис 60. Характеристика амортизатора двосторонньої дії.

Проектуючи автомобіль і добираючи амортизатори, виконують гідравлічний розрахунок дроселюючої системи і вибирають розміри перехідних перерізів з

ГОСТ 11728-73 добирають базові розміри амортизатора – діаметр та хід поршня. Оскільки механічна енергія коливань, яка поглинається амортизатором, перетворюється в теплову, то амортизатор нагрівається під час руху. Тому габаритні розміри амортизатора уточнюють виходячи з умови забезпечення його нормального теплового режиму. Обгрунтування вибору амортизатора завершують розрахунком на міцність його деталей. Правильність добору амортизатора і його відповідність характеристиці пружних властивостей підвіски перевіряють експериментально.

3.6. Аналіз конструкції підвіски

Мета аналізу конструкції підвіски є визначення оптимального варіанту конструкції підвіски для пружного з’єднання несучої системи автомобіля з колесами та забезпечення плавного руху .

При аналізу конструкції підвіски враховуються конструктивні параметри автомобіля, вимоги до підвіски, які перераховані раніше Пункт ’’Вимоги до підвіски“) та результати розрахунків.

Незалежні пружинні підвіски застосовуються в більшості легкових автомобілів, забезпечують непогані пружні характеристики підвіски та зменшують вагу непіресорених мас. Застосування балансирної підвіски в трьох осних автомобілях високої прохідності дозволяє в два раза зменшити вертикальне переміщення кузова.

При встановленні пневматичних, гідравлічних, гідропневматичних підвісок є можливість регулювати висоту долу та застосовувати автоматичні системи керування, які дозволяють стабілізувати положення кузова та виключати

( зменшити ) крени, клювки, присідання, тощо ( адаптивні підвіски ).