Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція № 9. Ходова система. РОБОЧІ ПРОЦЕСИ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
23.81 Mб
Скачать

1.6. Аналіз конструкції ходової системи

Мета аналізу конструкції ходової системи є визначення найбільш оптимального варіанта конструкції ходової системи, який забезпечує з’єднання в єдине ціле рами ( кузова ), механізмів керування, підвіски, мостів, коліс та забезпечує передачу всіх сил і моментів від коліс до рами (кузова) або навпаки, при руху автомобіля прямо, на повороті дороги або при зупинці та гальмуванні.

При аналізу конструкції ходової системи враховуються конструктивні параметри автомобіля, вимоги до ходової системи, які перераховані раніше

( Пункт ’’Вимоги до ходової системи “) та результати розрахунків.

Складові аналізу конструкції ходової системи

  1. Відповідність призначенню.

  2. Ефективність застосування компонувальної схеми.

  3. Кількість відказів на 1000 автомобілів (10, 100 тисяч кілометрів ).

  4. Пробіг до капітального ремонту.

5. Питома металоємність.

6. Наявність систем автоматичного електронного керування рухом та ходовою системою.

7. Застосування в ходовій системі елементів конструкції, наприклад AHC – active height control (активна система регулювання висоти підвіски), AVS – active variable suspension (активна система керування одночасно всіма колесами та жорсткістю підвіски), або інших, які дають можливість автомобілю автоматично адаптуватися до умов руху та забезпечують задану плавність ходу, постійну взаємодію коліс з дорогою, виключають клювки, присідання, галопування, надмірні крени, тощо.

  1. Використання в конструкції ходової системи деталей, матеріалів, які істотно підвищують надійність та довговічність роботи.

  2. Собівартість виготовлення.

  3. Технологічність виготовлення.

  4. Забезпечення необхідних динамічних характеристик.

  5. Коефіцієнт корисної дії.

  6. Періодичність та простота технічного обслуговування.

  7. Застосування новітніх технологій.

20.Споживча вартість елементів ходової системи.

Проводячи аналіз конструкції ходової системи, визначають відповідність призначенню, плавності, комфортабельності, безпеці руху, тобто тим вимогам, які були закладенні в завданні на створення даної ходової системи. При проведенні аналізу робиться визначення відповідності стандартам кожного елемента ходової системи або робиться порівняння з кращими аналогами, враховується загальна кількість позитивних та негативних сторін робочих процесів ходової системи та похідних від них, а також застосування в зразку новітніх технологій та перспективність використання.

Аналіз компонувальних схем

Компонувальні схеми ходових систем автомобілів – аналізуються за конструкцією несучої системи, підвіски, мостів та їх масою, застосуванням автоматичних систем керування, навантаженням на колеса, типом приводу коліс ведучих мостів, тощо. При проведенні аналізу робляться висновки, як та чи інша схема впливає на плавність ходу, забезпечення постійної взаємодії коліс з дорогою, зменшення ваги не підресорених мас, ефективному розподілу мас на колеса, прохідність та можливість застосування автоматичних систем керування ходовою системою. Особлива увага, при проведенні аналізу, приділяється забезпеченню безпеки руху.