Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ-Parus-Огляд+.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
106.5 Кб
Скачать

Огляд технологічних можливостей „Системи управління парус”

Корпорація ПАРУС одна з лідируючих в СНД фірм в області розробки й впровадження комплексних систем автоматизації фінансово-господарчої діяльності підприємств. Фірма була заснована в 1990 році в Росії і в 1992 р. на Україні і за декілька років виросла до масштабів корпорації.

„Система управління ПАРУС”, призначена для крупних, а також середніх фірм, автоматизує управління всіма сферами фінансово-господарської діяльності підприємства. Функціональні можливості системи охоплюють фінанси і бухгалтерський облік, маркетинг і логістику, виробничу діяльність, управління кадрами і розрахунок заробітної плати. На базі „ПАРУСа” будуються автоматизовані робочі місця менеджерів і співробітників різних підрозділів і служб: фінансових, планових і економічних; маркетинга, постачання, виробництва, складування та збуту; бухгалтерії і персоналу; АСУ і ІТ.

„ПАРУС” є типовою (тиражируемой) основою, для побудови корпоративної інформаційної системи підприємства. Подібні системи орієнтовані на підтримку всіх етапів діяльності підприємства і повинні функціонувати багато років. Тому користувачів все в більшій мірі цікавить оптимізація витрат не лише на придбання і впровадження, але і експлуатацію з подальшим масштабуванням інформаційної системи.

Багаторічний досвід автоматизації і оптимізації процесів управління підприємством, накопичений „Корпорацією ПАРУС”, показує, що з взаємодіючих складових, що визначають успіх використання системи на етапі зростання Вашого бізнесу, вирішальною є її технологічність. Недостатня увага до цього фактора – при виборі системи – може привести до серйозних ускладнень в майбутньому:

  • Успішний проект на 40 робочих місць не масштабується на 200 робочих місць; або ваш бізнес підійшов до моменту якісного стрибка, коли на передній план виходять нові задачі управління складною територіально-розподіленою корпоративною структурою, організації ефективної взаємодії багатьох юридичних осіб, обліку змін прав власності.

  • Потік документів, що мають опрацьовувати співробітники вашого підприємства є занадто великим. Кількість трансакцій, що постійно збільшується, починає суттєво гальмувати роботу. Використання все більш потужного апаратного забезпечення не вирішує проблеми (Зауваження: перехід на нову комп’ютерну платформу, в більшості випадків збільшує працездатність не більше ніж вдвічі).

  • При децентралізованій обробці даних відмінності в методології управління на підприємствах-філіалах призводять до критичних помилок в бізнесі. Якщо на вашому підприємстві вже налагоджено використання АСУ і інших спеціалізованих програмних продуктів, що успішно враховують особливості вашого бізнесу, але виникає необхідність створення системи, що об’єднує різнорідну інформацію в єдиній базі даних для оптимізації взаємодії різних бізнес-напрямків і організаційних структур.

  • Ускладнений перенос БД на нову платформу.

  • Поновлення системи в холдингу: висока трудомісткість („обхід робочих місць”) і необхідність зупинки частини процесів веде до прямих збитків.

  • Необхідність перевода робочих місць на Інтернет-інтерфейс призводить до необхідності розробки додатку заново.

  • Потрібна оперативна інформація для прийняття управлінських рішень і прогнозні дані для попередження можливих несприятливих ситуацій.

  • Час, необхідний для перебудови управління вашим підприємством в умовах зовнішнього середовища, що постійно змінюється, співмірний або перевищує період, за який відбуваються чергові зміни – виникає необхідність адаптувати управління бізнесом в режимі реального часу, або, навіть, з випередженням.

  • Необхідна система автоматизації управління, що вчасно буде враховувати зміни законодавства.

  • Можливості розширення бізнеса в традиційній для вас області діяльності видаються вичерпаними, ви не встигаєте за динамікою розвитку конкурентного середовища.

Система ПАРУС пропонує сучасне рішення зазначених проблем. В рамках системи ПАРУС забезпечена інтеграція і координація фінансового, логістичного, виробничого і кадрового менеджменту на підприємстві. ПАРУС – це:

  • Типова основа, що тиражується, для побудови корпоративної інформаційної системи (КІС). Інтегрованість з системами інших виробників розширює функціональні можливості Системи ПАРУС, дозволяє враховувати самі різні галузеві особливості підприємств, вирішує проблему адаптації системи західного виробника до українських умов.

  • Автоматизація управління діяльністю підприємства як комплексне рішення, що підтримується розробником на всіх етапах життєвого циклу Системи. Автоматизація відбувається за усіма бізнес-напрямками: маркетингу і логістики, управління фінансами, виробництвом і персоналом.

  • Повна і оперативна інформація для досягнення кінцевого результата, а саме – підвищення ефективності функціонування підприємства.

  • Узгодженість, оптимізація і стандартизація роботи на всіх рівнях управління, у всіх підрозділах і філіалах територіально-розподіленої структури, що гарантує достовірність і відсутність помилок в інформації.

  • Позбавлення рутинної роботи, можливість зосередитися на професійно важливих напрямках для підвищення ефективності праці ваших співробітників.

  • Побудова галузевих рішень з використанням спеціальних аплікацій, за допомогою інтеграції Системи модулями інших виробників, а також – за допомогою налаштування базової частини Системи. Корпорація розробляє нові, абсолютно оригінальні галузеві модулі у відповідності із спеціальними замовленнями клієнтів.

  • Варіант „тонкого клієнта” клієнт-серверної технології, різні технічні варіанти побудови Системи забезпечують розширені можливості масштабування – ключової якості КІС.

  • Відкритість. Система дозволяє адаптувати її у відповідності до вимог замовника, як під час впровадження, так і при експлуатації, не лише за допомогою спеціалістів Корпорації ПАРУС, але й силами звичайних співробітників бізнес-підприємств. Існує можливість розширення у відповідності до власних потреб набору характеристик об’єкту (документу), що регіструється, наборів команд, додавання нових словників для збереження інформації нормативно-довідкового характеру. Засобами ПАРУС-дизайнера можна самостійно будувати нові розділи і модулі.

  • Підтримка зведення звітності будь-якого призначення (не тільки бухгалтерського, але і статистичного і т.п.) і будь-якої структурної складності.

  • Аналітична обробка даних, прогнозування і моделювання. Це дозволяє вищій та середній керуючим ланкам підприємства приймати важливі рішення на базі накопичених об’ємів даних. Така технологія, що робить можливим пошук оптимальних шляхів розвитку, лежить в основі запропонованого в Системі Парус ситуаційного робочого місця для оперативної побудови і відпрацювання сценаріїв можливих дій для швидкого оцінювання проблемних ситуацій.

  • Рішення ПАРУС-ON-LINE, що забезпечує доступ до інтерфейсу Системи віддалених користувачів, що не мають ніяких спеціальних програмно-технічних засобів, окрім звичайного WEB-браузеру і виходу в Інтернет. За допомогою ПАРУС-ON-LINE бізнес організується таким чином, що в базі даних компанії постачальники можуть самостійно реєструвати свої пропозиції по матеріальних ресурсах, а споживачі – свої замовлення на готову продукцію. Процес контакту постачальник-споживач реалізується індивідуально, з урахуванням специфіки кожного окремого випадку. При цьому процес керівництва усіма географічно віддаленими підрозділами зосереджується у головному офісі. Рішення ПАРУС-ON-LINE дозволяє інтегрувати роботу самого широкого кола суб’єктів ринку і забезпечити ведення їх бізнесу в єдиному інформаційному просторі.

  • Індивідуальний підхід до замовлення клієнта за допомогою рішення ПАРУС-CRM (Customer Relationships Management - управління взаємовідносинами з клієнтами). Дане рішення дозволяє максимально спрямувати зусилля компанії на задоволення потреб клієнта. На основі комплексної автоматизації рішення допомагає визначити потенціал від співробітництва з клієнтом, перспективу такого співробітництва і схему роботи з клієнтом. В результаті виникає можливість підняти рівень обслуговування клієнтів, сформувати групу лояльних споживачів і отримати максимальний прибуток від кожної категорії клієнтів, від кожного клієнту окремо.

Система характеризується чітким розмежуванням оперативно-управлінських і бухгалтерсько-облікових задач при повній їх інтеграції на рівні єдиної бази даних і дотримання принципу однократності введення вихідної інформації.

Система управління ПАРУС повністю підтримує класичну модель управління підприємством, а саме: (зокрема, забезпечує:)

  1. Фінансове і матеріальне планування ресурсів підприємства до календарного рівня.

  2. Реєстрацію усіх фактів фінансово-господарської діяльності, що мають місце в процесі функціонування підприємства.

  3. План-факт-аналіз виконання планів з можливістю деталізації виявлених відхилень аж до первинних документів.

  4. Контроль і управління показниками ефективності діяльності підприємства.

В основі Системи лежать такі базові принципи, як:

1) використання засобів ефективної обробки і захисту даних;

2) відкритість системи та незалежність користувача від розробника інформаційної системи;

3) можливість інтеграції з системами і додатками інших виробників.

Система ПАРУС реалізована на базі нових передових ідей з використанням WEB- і OLAP-технологій (On-line analytical processing - діалогова аналітична обробка даних), принципів CRM (Customer Relationships Management - управління взаємовідносинами з клієнтами).

Реалізація концепції „тонкого клієнта” – перспективного варіанта архітектури „клієнт-сервер” на базі Oracle – забезпечує можливість масштабування і безумовну надійність Системи.

В Системі ПАРУС розроблений набір рішень:

  • Для промислових об’єднань, підприємств і виробничих компаній:

- енергетики і електрифікації,

- нафтогазового комплексу,

- зв’язку і телекомунікацій,

- військово-промислового комплексу,

- машинобудівництва, хімічної, харчової, тестильної, деревообробної і інших галузей;

  • Для корпорацій, холдингів і фірм оптової і роздрібної торгівлі, для компаній, що надають різні послуги;

  • Для організацій і установ, що знаходяться на державному бюджеті;

  • Для страхових компаній.

Це може бути не лише типове рішення (рішення, що тиражується), але і проектне рішення (створене на базі рішення, що тиражується) або спеціальне рішення (розроблене на замовлення).

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ

Готові рішення + гнучка настройка

В основу політики Корпорації „ПАРУС” закладена ідеологія надання готових рішень. Шляхом досліджень, аналізу, узагальнення досвіду, численних консультацій з провідними фахівцями „ПАРУС” досяг того, що в переважній більшості випадків, після установки Системи не виникає необхідність виконувати які-небудь її серйозні настройки. Якщо, все ж таки, організація обліку і управління на конкретному виробництві не відповідає тому, що пропонує „Парус”, можна або змінити існуючу систему обліку (скористатися консалтинговими послугами, що часто необхідно внаслідок інформаційного безладу на виробництві), або скористатися засобами гнучкої настройки, що надається Системою „Парус”. Можна легко переналаштувати план рахунків, номенклатур матеріальних цінностей, створити бланки, зразки заповнення документів, правила їх відпрацювання в обліку, одним словом, пристосувати Систему до всіх найважливіших етапів ділового процесу конкретної фірми.

Інтеграція з зовнішніми додатками Microsoft Excel і Seagate Crystal Reports

Система дозволяє формувати велику кількість різноманітної документації. Це не лише первинні документи, але і маса звітів. Перш за все, мова іде про стандартні документи, які зобов’язана готувати бухгалтерія будь-якого підприємства: баланс підприємства, оборотний баланс, головна книга, касова книга, відомості аналітичного обліку (журнали-ордери) і т.д.

Проте, як показує практика, для задоволення зростаючих потреб керівництва в точній і оперативній інформації, стандартних звітів виявляється недостатньо. А тому, розробники Системи передбачили спеціальні засоби: табличні додатки (на базі Microsoft Excel) і генератор звітів, за допомогою яких можна отримувати будь-які звіти, будь-якої форми, що потрібна користувачеві, що відбивають будь-яку інформацію як із журнала обліку господарських операцій, так і з інших облікових регістрів Системи. Звертаємо увагу на те, що інформація може бути виведена безпосередньо в програму Microsoft Excel. А це означає, що крім можливостей самої Системи, для складної обробки цієї інформації можна скористатися всією потужністю універсальних електронних таблиць, вбудованою мовою Visual Basic, стандартними програмами для аналізу інформації, і, звичайно, відмінними можливостями Excel по графічному відображенню даних у вигляді самих різних діаграм. Причому працюючи з Excel, користувач отримує в своє розпорядження додаткові функції, що дозволяють отримати будь-яку інформацію безпосередньо з бази даних Системи.

Мультивалютність

Система Парус дозволяє записати суму кожної проводки, залишків, оборотів і т.д. у вигляді двох сум – суми в іноземній валюті і еквівалентної суми в національній валюті (при розрахунках в національній валюті ці дві суми співпадають). Вид національної валюти можна вказати під час установки Системи. Кількість іноземних валют, що одночасно застосовуються у розрахунках, не обмежена. Система зберігає не лише поточні, але і всі попередні курси валют з моменту початку її експлуатації. На основі історії курсів переоцінюються валютні активи і пасиви, виконується переоцінка товарів.

Можливість глибинного аналізу даних обліку

Вся інформація, що накопичена в базі даних Системи, може бути видана користувачу в будь-який момент в повному обсязі і в формі, зручній для аналізу. Причому, користувачу нема необхідності чекати кінця періоду обліку. А головне, інформація буде абсолютно достовірною і буде відповідати тому, що існує зараз, а не було місяць, тиждень, або навіть день тому назад.

Система Парус має потужні засоби підготовки даних для фінансового аналізу. Так, кожному бухгалтерському рахунку можна поставити у відповідність необмежену кількість аналітичних рахунків за п’ятьма різними ознаками класифікації. Наприклад, затрати можна класифікувати за місцями виникнення, видам продукції і статтям затрат.