Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соціологія шпори.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
92.84 Кб
Скачать

13.О.Конт – основоположник соціології

Огюст Конт (1798-1857) найбільш яскраво обгрунтував необхідність соціології і саме цей французький вчений вважається її засновником. У Ш томі своєї 5- томної праці «Курс позитивної філософії», опублікованому у 1839 році він вперше вжив термін «соціологя» і висунув завдання вивчати суспільство на науковому грунті. Він вважав, що з допомогою науки можна виявити приховані закони, за якими розвивається суспільство, так само, як вивчивши закони фізики, можна передбачити протікання різних фізичних процесів.

Конт спочатку разробляв "соціальну фізику", вважаючи, що справжня наука повинна переймати у природничих наук їх об’єктивність, яка грунтується на методиці спостереження і експерименту. Ті проблеми, які неможливо ні підтвердити, ні заперечити, опираючись на факти, не повинні вивчатися соціологією.

Огюст Конт поділяв соціологію на:

- соціальну статику вивчає умови і закони функціонування суспільної системи. В цьому розділі досліджуються основні суспільні інститути – сім’я, держава, релігія з точки зору їх ролі в установленні суспільної згоди і солідарності, т. зв. консенсусу.

- соціальну динаміку – розглядає теорію суспільного прогресу, вирішальним фактором якого, на думку Конта, виступає розумовий розвиток людства.

Конт вважав, що людство у своєму інтелектуальному розвитку проходить три стадії: теологічну, метафізичну і позитивну.

На теологічній стадії люди пояснюють усі явища, виходячи із релігійних уявлень.

На метафізичній стадії – послуговуючись філософськими абстракціями і умоглядними конструкціями.

На позитивній стадії – людина перестає оперувати абстрактними сутностями, відмовляється від з`ясування першопричини явищ і обмежується спостереженням за ними, фіксуванням постійних взаємозв`язків між явищами.

Перехід від однієї стадії до іншої здійснюється в різних науках послідовно, але не одночасно. Чим простішим є об’єкт вивчення – тим швидше там встановлюється позитивне мислення Огюст Конт вважав, що позитивне мислення послідовно встановлювалося спершу у математиці, потім – у фізиці, далі – в астрономії – хімії – біології, і врешті-решт – у соціології. Позитивізм у соціології Конт пов’язував не лише із методами вивчення суспільства, але й методами його перебудови. Соціологія повинна протиставити теоріям революцій соціологічну теорію, яка дозволяє проводити зміни в суспільстві еволюційним шляхом, із врахуванням інтересів усіх суспільних груп.

Виходячи їз своєї концепції про те, що соціологія є теоретичною основою практичного впливу на суспільство, Огюст Конт в пізніший період свого життя багато уваги приділяв формуванню суспільного ідеалу. Це, без сумніву, суперечило його ж теорії про те, що вчений повинен спиратися тільки на досвід і спостереження. Його соціологія в цей період стає все менш подібна на об’єктивну науку, “позитивну фізику”, все більше перетворюючись на “позитивну віру”.

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]