Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соціологія шпори.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
92.84 Кб
Скачать

57.Соціальна роль і соціальний статус

58.Феноменологічна соціологія

Основоположником феноменологічної соціології є Альфред Шюц, який спирався на феноменологічну філософію Е.Гуссерля і філософську антропологію О.Шпенглера.

Соціальний світ, на думку А. Шюца, не тільки інтерсуб’єктивний, але являє собою втілення міжсуб’єктної взаємодії людей у досвіді їхнього повсякденного життя, але і є світом значень. У процесі міжсуб’єктивної взаємодій людей, завдяки світу значень, виникає розходження між індивідуально - унікальними і типовими явищами соціальної реальності. Над першим рядом значень, що виникають у повсякденному досвіді індивідів, і конструкцій повсякденної свідомості надбудовуються теоретичні конструкції суспільних наук, що є конструкціями другого рівня.

Перед соціологічною феноменологією виникає першорядна проблема: як можливо сформувати об'єктивно вірну і перевірену теорію на основі суб’єктивнозначущих структур інтерсуб’єктивного соціального світу, тобто проблема об'єктивності ідеальних конструкцій другого ряду і їхньої адекватності інтерсуб’єктивному світу соціальної реальності. Ця проблема може бути дозволена, вважає А.Щюц, завдяки тому, що виконання вимог логічної послідовності гарантує об'єктивний характер ідеальних об'єктів, сконструйованих соціологом. А виконання вимоги адекватності гарантується сумісністю теоретичних конструкцій суспільної науки з конструкціями повсякденної свідомості, конструкціями повсякденного життя. Це можливо в тому випадку, коли ми не обмежуємо наше розуміння почуттєвим сприйняттям об'єктів соціальної реальності, а включаємо в нього досвідчені форми, за допомогою яких повсякденна свідомість у повсякденному житті розуміє людські дії і їхні результати з погляду основних мотивів і цілей таких дій.

59.Основні етапи процесу соціологізації.

Соціалізація(С) – процес включення індивіда до соц. структури суспільства. У С 2 етапи:1)первинна С (її агенти – сімя, родичі, однолітки, - виконують багато функцій, які є взаємозамінними і безоплатними. Первинна С завершується узагальненим іншим.);2)вторинна С (здійснюється соц. інститутами освіти, економіки, політики. Функції агентів є вузькоспеціалізованими та не є взаємозамінними,соц. агенти отримують плату. Вторинна С передбачає, що індивід сам в змозі себе ідентифікувати).

Конвенційна модель С Л. Колберга виділяє такі стадії С:1)народження-2р.;2)2-4р.;3)4-7р.;4)7-12,5р.;5)12,5-15,5р.;6)15,5-18,5р.;7)після 21,5р..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]