Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соціологія шпори.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
92.84 Кб
Скачать

7.Основні трактування предмета соціології

Предмет соціології – це концептуальна схема соціальної реальності у якій її головні елементи зведені в систему і логічно виводяться одні з одних. Львівський соціолог Наталія Черниш пропонує наступне визначення:

Соціологія – наука про становлення та функціонування соціальних спільнот, між якими складаються певні соціальні відносини та взаємодія, а також про соціальну людину – творця цих соціальних спільнот і головного суб`єкта історичного розвитку.

Оскільки в соціології існує багато шкіл і напрямків, кожен із відомих вчених-соціологів по-своєму трактує предмет соціології, тому однозначно сформулювати визначення предмета соціології справа непроста. Ентоні Гідденс вважає, що “Соціологія – наука про соціальне життя людини, груп і суспільств”;

на думку Пітіріма Сорокіна “Соціологія це наука, яка вивчає життя і діяльність людей, котрі живуть у суспільстві, а також результати їхньої спільної діяльності”.

Ноел Смелзер визначав предмет соціології як наукове вивчення суспільства і соціальних відносин”. Він виділив дві предметних зони – мікросоціологію і макросоціологію. Дослідник в області мікросоціології фокусує свою увагу на індивідах, їх поведінці, мотивах і тих сенсах, які люди вкладають у взаємодію. Макросоціологія описує крупні закономірності у розвитку суспільства, взаємодію основних елементів суспільної системи.

8.Соціальний статус і соціальна роль

Соціальний статус—певна позиція особи в соціальній структурі групи і суспільства, пов`язана з іншими позиціями через систему прав і обов`язків.

Кожна людина має багато статусів, позаяк є членом багатьох груп. Але в статусному наборі обов`язково виділяється ГОЛОВНИЙ. Для мужчин він найчастіше є пов`язаний із місце роботи (директор, президент, шофер), а для жінок – із сім`єю (мама, дружина). Часто домінуючим статусом є вік, котрий визначає очікувану поведінку його носіїв і ймовірну реакцію інших.

Статуси є вроджені (мужчина, негр, українець) і ті, що досягаються (студент, шофер, батько).

Незбігання статусів:

1.високий в одній соціальній групі і низький – в іншій. Високооплачуваний банкір вірогідно, але не обов’язково матиме високий статус у власній родині або у групі футболістів- аматорів;

2.коли права і обовязки одного статусу суперечать виконанню обовязків іншого (статус хорошої матері і дружини і ефективного працівника).

Соціальна роль — модель поведінки, орієнтована на даний статус. Її ще називають динамічною стороною статусу. Якщо статус вказує на позицію індивіда всередині групи, то роль – на поведінку властиву даному статусові.

Соціальна роль неможлива без ОЧІКУВАНЬ членів групи поведінки, повязаної з певним статусом. Напр. учитель повинен себе поводити як учитель, а не як клоун чи міліціонер.

РОЛЬОВИЙ НАБІР. Кожен статус включає в себе ряд ролей (викладач – наставник молоді — автор статей – фахівець в своїй галузі – колега – адміністратор і т. ін.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]