Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхові послуги.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
828.42 Кб
Скачать

103.Страхування відповідальності позичальника за непогашення кредиту.

Особливістю цих договорів є їх трьохсторонній характер. В укладанні приймає участь СК, страхувальник і кредитор. Страхувальником може бути юридична особа або дієздатний громадянин, які виступають позичальниками.

Об’єктом страхування є відповідальність позичальника перед кредитором у зв’язку із неповерненням кредиту згідно з умовами кредитного договору. Договір страхування укладається на той же строк, що й кредитна угода. Для вирішення питання щодо прийняття ризику на страхування страхувальник разом із заявою подає страховику такі документи: копію кредитного договору; установчі документи; баланс підприємства на останню звітну дату із відміткою податкової адміністрації або аудиторським висновком; техніко-економічне обгрунтування ефективності використання кредиту; договори, контракти на постачання, реалізацію продукції, що підтверджують цільовий характер кредиту; поручительства, гарантії третіх осіб, та ін.

На підставі поданих документів страховик протягом 5 днів проводить андеррайтинг.

Страхова сума за договором визначається і дорівнює в межах суми кредиту і % по кредиту. Страховим випадком, при настанні якого страховик здійснює виплату є відсутність у страхувальника коштів, необхідних для повернення кредитору суми заборгованості та % у розмірі і у строки, визначені у кредитному договорі.

Розмір тарифу залежить від: розміру страхової суми; характеру діяльності страхувальника і кредитора; призначення і умови використання кредиту; фінансового стану страхувальника; характеру забезпечення кредиту; строку дії договору страхування.

Страхова премія може бути сплачена як одноразово, так і у розстрочку .

При настанні страхового випадку (неможливість розрахуватися з банком) страхувальник зобов’язаний повідомити про це страховика не пізніше як за три дні до настання строку остаточного платежу по кредитному договору шляхом подання письмової заяви. Одночасно з цією заявою страхувальник подає документи, що підтверджують факт настання страхового випадку.

За умов підтвердження страхового випадку страховик складє акт про його настання, протягом 5-7 днів сплачує страхове відшкодування. Розмір відшкодування визначається залишком заборгованості по кредиту і відсотками.

Страховик має право відмовити у сплаті, якщо: під час укладання договору страхувальник приховав суттєві моменти кредитної угоди, які впливають на ступніь ризику; страхувальник несвоєчасно повідомив страховика про настання страхового випадку без поважних причини або створював страховику перешкоди у визначенні обставин страхового випадку; та ін.

104.Страхування недоотримання прибутку (доходів) та інших фінансових ризиків.

Одним з найпошир видів страх-ня фін ризиків є страх-ня від страт прибутку (доходів). Це страх-ня є формою страх захисту гос-х суб-в від втрат майб користі. Випадкова втрата очікув приб може настати передусім з причин випадкового спаду або зупинки вир-го пр-су. До збитків у цьому випадку (страх відповід-ть) віднос: втрата майб користі (приб), пост витрати вир-ва, витрати, пов'яз з пр-сом повернення вир-ого пр-су до попер визначеної прогр-ми. Крім того, якщо уповільн або зупинка вир-го пр-су настало внасл непередбачув випадку, то обсяг збитків зростає за рах витрат, які здійснненні з метою протистояння наслідкам цього випадку. Страх-ня від втрати прибутку є комплементарним до багатьох баз видів страхня. Найпошир базою для приєднання є страхня від ризику вогню., крім того: страх від втрати приб через аварію машин; через перенесення строків початку вир-го пр-су, пов-не з модернізац чи реконстр вир об'єкта.

Крім того, втрата приб може статися, коли настане страх вип у кооперанта даного ГС. Постач-к, що зазнав майн втрат, може не виконати договору про постачання, а це призве до тих самих втрат у СГ, як і при вимуш перерві у вир-ві через пошкодж майна.

Страхова сума визнач-ся в розмірі прибутку-брутто (передбач приб+пост витрати). Обсяз збитку залеж не стільки від розміру знищень, скільки івд перерви вир-ої дія-ті (терміну відшкодування-строк, протягом якого накопич-ся негативні результати). Страх тариф враховує ім-ть настання таких ризиків: 1) базового ризику (пошкодж або знищ майнов засобів); 2) ризику сповільн або зупин вир-го пр-су. Крім цього при розр-ку страх-го тариву врахов-ся: сезонність вир-ва, термін відшкодування, хар-р конкуренції в даній галузі, частка власної участі у фін-ні ризику втрати приб (напр 5 днів, а з 6 дня - страховик).