Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхові послуги.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
828.42 Кб
Скачать

7. Прямий продаж страхових послуг: переваги і недоліки.

Оскільки для реалізації страхових послуг страховику завжди треба прикладати досить значних зусиль, то страхові компанії завжди приділяють особливу увагу організації і вдосконаленню системи продажу страхових послуг.

В залежності від форм зв’язку із страхувальником, виділяють такі системи продажу:

  1. Безпосередній (прямий) продаж страхових послуг у страхових компаніях і її філіях;

  2. Продаж через посередників (агентів, брокерів) або альтернативну систему розповсюдження.

У практиці дуже часто страховики використовують комбіновані системи продажу.

Прямий продаж вважається неефективним, бо він дуже затратний і потребує наявності широкої мережі пунктів продажу. Утримання цих філій потребує значних коштів, бо вони повинні бути оснащені технікою, треба платити з/п. З іншого боку через це не дає змоги страховій компанії розширитись по всій території країни. У тому числі страхові послуги зосереджуються у тому місці, де знаходиться страхова компанія.

8. Продаж страхових послуг через страхових посередників: переваги і недоліки.

Страхові компанії завжди приділяють особливу увагу організації і вдосконаленню системи продажу страхових послуг.

Виділяють системи продажу:

  1. Безпосередній (прямий) продаж страхових послуг у страхових компаніях і її філіях;

  2. Продаж через посередників (агентів, брокерів) або альтернативну систему розповсюдження;

  3. Комбінована

Прямий продаж є найб поширеною сис-мою, він здійснюється безпосередньо персоналом СК і потребує наявності широкої мережі пунктів продажу. Він вваж-ся більш дорогим (менш ефективним), ніж продаж через посередників.

Якщо йдеться про прямий продаж, то виникають філії і підрозділи (останні права продажу не мають). Утримання цих філій потребує значних коштів, бо вони повинні бути оснащені технікою, треба платити з/п. З іншого боку через це не дає змоги страховій компанії розширитись по всій території країни. У тому числі страхові послуги зосереджуються у тому місці, де знаходиться страхова компанія.

Продаж через страхових посередників є більш ефективним з точки зору економії коштів і з точки зору можливості розповсюджувати поліс по всій території.

Продаж через посередників здійснюється на комісійних засадах і цей продаж підвищує оперативність розповсюдження страхових послуг, бо страховий агент або брокер допомагає географічно наблизити страхувальника до страховика. В Україні поки продаж через посередників нерозвинутий, хоча існує декілька брокерських фірм.

Альтернативними розповсюджувачами є: тур бюро, відділи зв'язку, автостоянки, супермаркети

Іноді розповсюдження через стр агентів набуває достатньо складної стр-ри. Відкрив-ся генеральне агенство, признач-ся генер агент, що залучає до роботи ін агентів, а ті в свою чергу – субагентів, які працюють в заг ланцюжку. Така сис-ма дозволяє без зайвих витрат забезп-ти свою присутність по всій території країни і проводити свій бізнес більш гнучко і мобільно. Вона економить порівняно з тим, якби відкривала філії.