Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхові послуги.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
828.42 Кб
Скачать

135.Організація роботи страховика по визначенню суми збитку і страхового відшкодування по страхуванню будівель, що належать громадянам. Порядок виплати страхового відшкодування.

Розмір збитку та страхового відшкодування визначається на підставі страхового акта. В складанні акту беруть участь стр-ник або повнолітній член його родини, стр-вик, двоє свідків та винна особа (якщо така є).

Етапи визначення суми збитку та стр-го відшкодування:

  • установлення факту загибелі або пошкодження будівель;

  • визначення причини завданого збитку та вирішення питання про наявність стр-го або нестр-го випадку;

  • визначення ступеня знищення або пошкодження будівель.

При оцінювані ступеня знищення або пошкодження розрізняють тотальний та частковий збиток.

Тотальний збиток, або знищення будівлі, констатується тоді, коли вартість відновлювальних робіт з урахуванням вартості залишків та витрат, понесених стр-ником з метою запобігання збиткам або їх зменшення, перевищує дійсну вартість будівлі.

Розмір тотального збитку визначається:

  • при повному знищенні будівлі без залишків буд-них матеріалів, придатних для буд-ва;

  • якщо будівлю знищено, але є залишки будівельних матеріалів, придатних для буд-ва, тоді сума збитку обчислюється: Збитки = первісна вартість будівлі – сума зносу + витрати з рятування будівлі – вартість залишків, придатних для буд-ва.

При частковому збитку основою для визначення витрат є вартість відновлення будівлі з урахуванням суми зносу та вартості залишків від пошкоджених конструктивних елементів. Метод розрахунку вартості відновлення стр-вик обирає самостійно з огляду на характер, ступінь та обсяг пошкоджень, складність конструкцій даної будівлі та наявність відповідної технічної та оцінної документації.

Сума страхового відшкодування визначається: Відшкодування = Сума збитку  Страхова сума за договором / страхова оцінка.

Не відшкодовується. Стр-ня будівель не передбачає відшкодування збитків, що виникли через гниття, знос, ураження домовим грибком; конструктивні недоліки будівель, які були відомі стр-ві до настання стр-го випадку; навмисні дії стр-ка; ведення військових дій, виникнення громадських заворушень, конфіскація майна, екологічні катастрофи.

136.Страхування тварин, що належать громадянам.

Ст. тварин - вид май-го стр-я, який забезпечує стр-й захист власникам на випадок загибелі тварин. Нині цей вид ст.не набув належного розвитку на вітчизняному ст. р-ку. Особливість стр-я тварин повязана зі строками від-ті страховика. Ризики пов’язані зі стр-ям тварин можна поділити на 4 групи:1.Стр-я на випадок загибелі або падежу тварин від хвороб чи стихійного лиха; нещасних випадків (замерзання, дії електричного струму і т.д.);2.Стр-я на випадок вимушеного забою тварини, якщо вона травмована через нещасний випадок і це унеможливлює подальше її використання.3.Стр-я на випадок лікування тварини від хвороби чи травми, одержаної внаслідок нещасного випадку. У даному разі йдеться про непрямі збитки у вигляді додаткових витрат на утримання тварин.4.Стр-я на випадок викрадення або навмисних дій 3-х осіб. Договір стр-я укладається на підставі усної або письмової заяви страхувальника, як правило строком на 1 рік, з обов’язковим оглядом тварин, за умови стр-я всіх наявних у господарстві тварин даного виду.

Стр. захист тварин обмеж-ся тнритор-ю, обумовл., як місце стр., тобто за адресою, визнач-ю у стр. свідотцтві. Якщо тварини не перебув. за місцем стр., стр. захит припин. Страхова сума встановлюється на кожну тварину окремо, при чому їх максимальний розмір не може перевищувати ринкової вартості тварини (страхова оцінка). Для всіх тварин одного виду та вікової групи страхова сума має бути однаковою.Використовуються різні тарифні ставки, розмір яких може становити 1 - 10% від стр-ї суми. Водноча стр-я великої рогатої худоби здійснюється за граничними розмірами стр-х тарифів - від 2 до 5% від стр-ї суми; зі стр-я коней - відповідно від 3 до 7%.Страховий платіж страхувальник може сплатити готівкою, представникові страховика одночасно з укладанням договору або безготівково через бухгалтерію під-ва, де він працює, на рахунок страховика в установі банку. Коли стр-й платіж становить значну суму, страхувальникові надається право внести стр-й платіж в 2 або 3 строки.