Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1- 60.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
698.88 Кб
Скачать

57. Передумови становлення корпоративної культури на підприємстві

Діагностування будь-якого об'єкта потрібно починати з дослідження його наукового значення, яке дає можливість з'ясувати його структуру, сутність, основні структурні елементи. В літературі зустрічається дуже багато різних визначень поняття корпоративної культури. Узагальнючі існуючі підходи, можна дати наступне формулювання корпоративної культури.

Корпоративна культура це система цінностей та переконань, що поділяються усіма працівниками фірми і зумовлюють їх поведінку, характер життєдіяльності організації.

Корпоративна культура - явище складне, багатозначне, багаторівневе, динамічне. До ії складових може бути віднесено все те, що використовується та відновлюється в процесі праці, спілкування.

Сучасні керівники розглядають корпоративну культуру як стратегічний інструмент, що дозволяє орієнтувати всі підрозділи та окремих осіб на загальні цілі, мобілізувати ініціативу співробітників та полегшувати продуктивне спілкування між ними; вони намагаються створити власну корпоративну культуру та тим самим досягти високого рівня культури виробничого спілкування.

Корпоративна культура - в основному невидима частина організації. Це не применшує її впливу на поведінку співробітників, але ускладнює аналіз і керування нею. Вона може бути детально регламентована документами, можуть бути декларовані лише окремі її принципи і, врешті, вона може існувати без будь-яких письмових правил.

Передумовою впровадження на вітчизняних підприємствах досліджень щодо оцінки стану корпоративної культури є, в першу чергу, бажання власників і керівництва задіяти цей важливий важіль для підвищення ефективності управління та збільшення вартості внутрішнього гудвілу, складовою якого безумовно, є корпоративна культура.

Слід заначити, що соціологічні дослідження свідчать про зростання розуміння в ділових колах України необхідності розвитку корпоративної культури на підприємстві. Наші бізнесмени вже здобули певний досвід у впровадженні на своїх фірмах певних зразків корпоративної культури. Проведене опитування стосовно необхідності розвитку корпоративної культури на підприємстві говорить про те що:

  • 55% сучасних українських керівників вважають, що в ідеалі вона має бути на підприємстві;

  • 40% наших підприємців намагаються сформувати її за допомогою західних технологій;

  • 35 % визнають потребу у ній, але для цього в них не вистачає ні часу, ні ресурсів;

  • 25% взагалі вважають її непотрібною.

Аналогічно до наявності широкого спектру підходів до визначення поняття корпоративної культури існує велика кількість підходів до визначення основних характеристик та структури корпоративної культури.

58. Аналіз факторів впливу на формування корпоративної культури.

Перед тим як започаткувати дослідження з метою діагностики та розвитку корпоративної культури на підприємстві слід уяснити фактори внутрішнього та зовнішнього середовища, що сприяють обо гальмують позитивні зміни в корпоративний культурі підприємства. Ці фактори наведені в табл. 10.3.

Сприятливі фактори

Гальмуючі фактори

1. Зростання контактів з зовнішнім середовищем, відкритість до сприйняття нових ідей

1. Зосередження на внутрішніх процедурах і правилах підприємства

2. Вивчення та аналіз потреб клієнтів

2. Незрозумілі, не прозорі критерії оцінки успіху підприємства та мотивації працівників.

3. Дослідження й аналіз дій і досягнень конкурентів

3. Домінуюча позиція підприємства на ринку і пов'язаний з цим застій або позиціонування підпри ємства як «дійної корови».

4. Залучення відомих зовнішніх консультантів.

4. Низький управлінський рівень. Відсутність ротації керівних ланок.

5. Навчання працівників та керівників за межами підприємства.

5. Несприйняття ініциативи працівників в питаннях корпоративної культури

6. Тиск з боку засновників на вдосконалення і розвиток корпоративної культури, забезпечення достатнього рівня мотивації.

б.Інтуітивний підбір кадрів, заснований на суб'єктивних критеріях оцінки.

7. Наявність значних ресурсів у підприємства, частитна яких може направлятись на розвиток корпоративної культури

7. Відсутність відповідних ресурсів на розвиток корпоративної культури, що визначає існування останньої на латентному рівні

8. Великий життєвий цикл підприємства, що забезпечує стабільні умови для розвитку корпоративної культури

8. Короткий життєвий цикл підприємства, відсутність корпоративних традицій.

9. Динамічний, чітко структурований ринок

9. Введення обмежень в кадровій політиці за суб'єктивними ознаками (політичні, релігійні, мовні переваги)

10. Постійний контроль з боку керівництва за станом корпоративної культури, застосування різних практичних методів пропаганди всіх корпоративних досягнень

11. Об'єктивний підбір кадрів. Прозорі критерії кадрового та професійного зростання.

Табл.10.3 Фактори, що сприяють або гальмують розвиток корпоративної культури на підприємстві.

Крім зазначених в Табл.10.3., стан корпоративної культури формують ряд факторів якість впливу яких не може бути визначена однозначно (позитивно чи негативно). До цієї групи можна віднести:

1. національний культурний стереотип і менталітет;

2. політична ситуація в державі;

3. законодавче поле;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]