Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1- 60.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
698.88 Кб
Скачать

50.Діагностика необоротних активів підприємства

Основні коефіцієнтів, що характеризують майновий стан підприємства

Для аналізу майна підприємства можуть застосовуватися фінансові коефіцієнти:

■коефіцієнтзносу основних засобів; ■коефіцієнт відновлення основних засобів;

коефіцієнт вибуття основних засобів;

■активна частина основних засобів.

Ці коефіцієнти розраховуються за такими формулами:

Коефіцієнт зносу основних засобів

Зф

Кзф = ,

Бфде: Зф - знос основних фондів; Бф - балансова вартість основних фондів. Коефіцієнт відновлення:

Бп

Квід = ,

Бк

де: Бп - балансова вартість основних засобів,що надійшли за період; Бк - балансова вартість основних засобів на кінець періоду.

Коефіцієнт вибуття:

Бв

Квиб = Би

де: Бв - балансова вартість основних засобів,що вибули за період; Бн - балансовавартість основних засобів на початок періоду.

Активна частина основних засобів:

Ва

Ачф = ,

Бф

51. Сутність та основні функціональні складові економічної безпеки підприємства

Економічна безпека підприємства - це такий стан всіх видів ресурсів підприємства та складових його потенціалу, за яких гарантується найбільш ефективне їх використання та розвиток, запобігання внутрішнім і зовнішнім негативним впливам з метою досягнення стратегічної місії підприємства.

Джерелами негативних впливів на економічну без пеку можуть бути:

    1. свідомі чи несвідомі дії окремих посадових осіб і суб'єктів господарювання (органів державної влади, міжнародних організацій, підприємств (організацій)-конкурентів;

    2. збіг об'єктивних обставин (стан фінансової кон'юнктури на ринках даного підприємства, наукові відкриття та технологічні розробки, форс-мажорні обставини тощо).

Залежно від суб'єктної обумовленості негативні впливи на економічну безпеку можуть мати об'єктивний і суб'єктивний характер. Об'єктивними вважаються такі негативні впливи, які виникають не з волі конкретного підприємства або його окремих працівників. Суб'єктивні впливи мають місце внаслідок неефективної роботи підприємства в цілому або окремих його працівників (передовсім керівників і функціональних менеджерів) в тому числі, навмисної.

Головна мета економічної безпеки підприємства полягає в тім. щоб гарантувати його стабільне та максимально ефективне функціонування тепер і високий потенціал розвитку в майбутньому. До основних функціональних цілей економічної безпеки належать:

забезпечення високої фінансової ефективності роботи, фінансової стійкості та незалежності підприємства, запобігання банкрутству;

забезпечення технологічної незалежності та досягнення високої конкурентоспроможності технічного потенціалу підприємства;

досягнення високої ефективності менеджменту, оптимальної та ефективної організаційної структури управління підприємством;

досягнення високого рівня кваліфікації персоналу та його інтелектуального потенціалу, належної ефективності корпоративних НДЦКР;

Внутрішні складові:

  1. Фінансова складова - забезпечує фінансову стійкість підприємства, запобігання розкраданню коштів та банкрутству. Найбільш важливою задачею цієї складової є мінімізація фінансових ризиків та запобігання банкрутству.

  2. Техніко-технологічна - забезпечує високий ступінь техніко-технологічного потенціалу підприємства.

  3. Кадрова - характеризує кадрову забезпеченність підприємства. Стабільність трудового ресурсу, рівень кваліфікації.

4.Інтелектуальна - забезпечує збереження та розвиток інтелектуального потенціалу підприємства, ефективне

Зовнішні складові:

    1. Ринкова забезпечує моніторинг ринків та факторів впливу на них з метою збереження або збільшення частки підприємства на ринку.

    2. Інфраструктура - забезпечує незалежність підприємства від негативного впливу інфраструктурних змін: транспорт, мережі живлення енергією.

    3. Інтерфейсна - забезпечує моніторинг зв'язків з контрагентами на ринку (постачальниками, покупцями).

    4. Структурно-корпоративна - забезпечує високий рівень захисту корпоративних, майнових і немайнових прав підприємства за рахунок вертикальної та горизонтальної інтеграції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]