Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teor_1-4.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
18.88 Mб
Скачать

3.7 Визначення основних розмірів та маси маховика

Конструктивно маховик може буди виготовленим у вигляді суцільного диска (рисунок 3.3.а), або обода зі спицями (рисунок 3.3.б).

Рисунок 3.3 – Конструктивна форма маховика

Якщо діаметр маховика D<0.3м, то рекомендується його виконувати у вигляді суцільного диска. Зовнішній діаметр такого маховика можна визначити за формулою:

, (3.17)

де В=В/D – відносна ширина маховика, яку рекомендується приймати в межах В=0.2...0.4;  - густина матеріалу маховика (для сталевих - =7800кг/м3, для чавунних - =7100кг/м3).

Масу маховика у вигляді суцільного диска (рисунок 3.3.а) визначають за формулою

. (3.18)

Маховик, розміри якого передбачаються за зовнішнім діаметром D>0.3м, рекомендується виконувати у вигляді масивного обода (кільця). Зовнішній діаметр такого маховика (рисунок 3.3.б) визначається за формулою

(3.19)

де Н = D1/D – відношення внутрішнього діаметра кільця до зовнішнього, яке рекомендується приймати в межах Н=0.6....0.8.

Отримане за формулами (3.17) і (3.18) розрахункове значення зовнішнього діаметра D маховика округляють до найближчого більшого цілого числа (рекомендується приймати із стандартного ряду лінійних розмірів). Після чого визначають ширину обода В=В D і розраховують масу обода маховика:

. (3.20)

Необхідно враховувати при виборі конструктивної форми маховика, що при одному і тому ж моменті інерції, маса маховика у вигляді обода наближено в 1.5 рази менша, ніж маса маховика у вигляді суцільного диска.

При кінцевому прийнятті конструктивних розмірів маховика слід брати до уваги такі рекомендації: зовнішній діаметр маховика, якщо він встановлений на валу кривошипа, не повинен перевищувати радіус кривошипа більше ніж в 2-3 рази. Поперечний переріз обода маховика приймають у вигляді прямокутника (рисунок 3.3.б), в якому:

В=2/3h*, (3.21)

де h* - висота прямокутника (кільця). Висоту обода маховика, знаючи його масу, можна розрахувати за формулою:

. (3.22)

Діаметр отвору d для посадки маховика на вал та діаметр ступиці dcт розраховуємо за емпіричними формулами:

; (3.23)

. (3.24)

Крім того зовнішній діаметр обода маховика перевіряють із умови обмеження колової швидкості через розрив маховика за формулою

, (3.25)

де М-кутова швидкість вала, на якому встановлено маховик, в с-1; vдоп-допустима колова швидкість обода маховика в м/с (для чавунних маховиків vдоп=40м/с, для сталевих - vдоп=100м/с).

Момент інерції та маса маховика залежать від розміщення його в кінематичному ланцюзі привода машини. Маховик може бути розташованим: а) безпосередньо на валу ведучої ланки (кривошипа) механізму; б) на одному із валів привода між виконавчим механізмом і двигуном; в) на валу електродвигуна.

У випадку посадки маховика на кривошипному валі, момент інерції (розрахований за формулою (3.16)), маса і габаритні розміри його будуть найбільшими і можуть перевищити допустимі межі.

Для зменшення моменту інерції та маси маховика його доцільно розмістити на ланці, яка обертається з більшою кутовою швидкістю, ніж кривошип (наприклад, на валі електродвигуна). Тоді момент інерції маховика Імі, встановлений на і-й ланці (із умови збереження енергії рівності кінетичної енергії), визначається за формулою

,

де 1-кутова швидкість кривошипа; м-кутова швидкість ланки, на якій встановлено маховик.

Конкретно для випадку, коли маховик встановлено на валі електродвигуна, момент інерції Іm1 його розраховують за формулою:

, (3.26)

де Uзаг=(дв/1) - загальне передаточне відношення від двигуна до кривошипа.

Отже, при посадці маховика на швидкохідному валі його момент інерції зменшується обернено пропорційно квадрату передаточного відношення привода. Відповідно стануть менші габаритні розміри і маса маховика.

Проте є інші міркування. Зубчасті колеса передаточних механізмів погано сприймають ударні навантаження, які виникають під час роботи важільних механізмів (молотів, пресів, компресорів, насосів тощо). В цьому разі маховик вже краще встановити на валі вхідної ланки важільного механізму (на валі кривошипа). При цьому інертність маси маховика в значній мірі запобігне передачі ударних навантажень на передаточні механізми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]