Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінаналіз.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1 Mб
Скачать

Розділ 1 значення і теоретичні основи фінансового аналізу

Фінансовий аналіз – це процес дослідження фінансового стану і основних результатів фінансово-господарської діяльності підприємства з метою виявлення резервів підвищення його ринкової вартості та забезпечення ефективного розвитку, це засіб накопичення, трансформації й використання інформації фінансового характеру.

Фінансовий аналіз є основою для управління фінансами підприємства. В узагальненому вигляді він включає в себе три голов­ні елементи:

1) оцінка фінансових потреб підприємства;

2) розподіл потоків грошових коштів залежно від конкретних планів підприємства, визначення додаткових обсягів залучення фінансових ресурсів та каналів їх одержання - кредити, пошук внутрішніх резервів, додатковий випуск акцій, облігацій;

3) забезпечення системи фінансової звітності, яка б об’єктив­но відображувала процеси та забезпечувала контроль за фінансовим станом підприємства.

Отже, фінансовий аналіз має важливе значення в економічній діяльності підприємства, оскільки дає змогу:

1) вишукувати резерви поліпшення фінансового стану підприємства;

2) об’єктивно оцінювати раціональність використання усіх видів фінансових ресурсів;

3) своєчасно вживати заходів, спрямованих на підвищення платоспроможності, ліквідності та фінансової стійкості підприємства;

4) забезпечувати оптимальний виробничий та соціальний розвиток колективу за рахунок використання виявлених у результаті аналізу резервів;

5) забезпечити розробку плану фінансового оздоровлення підприємства.

Фінансову роботу на Вижницькому держспецлісгоспу АПК організовує головний бухгалтер (Чорнейчук Людмила Іванівна), якому підпорядковуються заступник головного бухгалтера, бухгалтер по реалізації, бухгалтер по матеріалах, бухгалтер по заробітній платі, бухгалтер касир. Організаційна структура бухгалтерії подана в додатку 2. Вони керуються в своїй діяльності посадовою інструкцією бухгалтера (Додаток 3). Згідно цієї інструкції бухгалтер повинен вести бухгалтерський облік, здійснювати аналіз первинних документів, відображати в бухгалтерському обліку операції, пов’язані з рухом грошових ресурсів та товарно-матеріальних цінностей, складати калькуляції собівартості продукції, здійснювати нарахування та переведення платежів до державного бюджету та ін. Бухгалтер несе відповідальність за якість та своєчасність виконання покладених на нього завдань.

Основні показники діяльності Вижницького держспецлісгоспу АПК подані в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Аналіз і динаміка основних показників фінансової діяльності Вижницького держспецлісгоспу АПК за 2008-2009 роки

Показник

за 2008 рік

за 2009 рік

Відхилення:

+,-

%

Вартість основних засобів

446

453

7

1,6

Вартість оборотних активів

1106

1409

303

27,4

Статутний капітал

156

150

-6

-3,8

Довгострокові зобов’язання

-

-

-

-

Поточні зобов’язання

1567,5

1939

371,5

23,7

Виручка від реалізації товарів, робіт, послуг

5532

5361

-171

-3,1

Собівартість реалізованої продукції

4790

4541

-249

-5,2

Власний капітал

212

199,5

-12,5

-5,9

Чистий прибуток

46

2

-44

-95,6

З даних таблиці видно, що вартість основних засобів у 2009 році порівняно із 2008 роком збільшилася на 7 тис. грн. або на 1,6%. Це є позитивно, оскільки нові основні засоби дадуть змогу більше виробляти продукції або покращити її якість. Проте, збільшення вартості основних засобів не призвело до збільшення виручки на підприємстві, а навпаки, вона у 2009 році скоротилася на 171 тис. грн. або 3,1% порівняно із 2008 роком. Вартість оборотних активів зросла на 303 тис. грн. Проте, вона збільшилася переважно через зростання дебіторської заборгованості. Це є негативно, оскільки підприємство вчасно не отримує кошти і не може інвестувати їх у виробництво. Але дебіторську заборгованість можна використати для погашення своїх поточних зобов’язань, які у 2009 році теж зросли порівняно із 2008 роком. І становлять 1939 тис. грн. Статутний капітал у 2009 році теж зменшився на 6 тис грн. або на 3,8%. Тоді як власний капітал зменшився на 5,9%. Довгострокових зобов’язань на підприємстві немає як у 2008 році, так і у 2009 році. З однієї сторони це є позитивно, оскільки підприємству не потрібно буде повертати борги, але, якщо ефективно використовувати позикові кошти, можна розширити своє виробництво та збільшити прибуток. Позитивним є те, що собівартість продукції скоротилася у 2009 році на 5,2%, але таке скорочення не відбулося за рахунок раціональнішого використання ресурсів. Внаслідок цього сума чистого прибутку скоротилася аж на 95,6%.

Аналіз Вижницького держспецлісгоспу АПК буде здійснюватися в такій послідовності:

  1. аналіз майна підприємства (аналіз майна в цілому, аналіз необоротних активів, аналіз основних засобів);

  2. аналіз оборотних активів (аналіз складу та структури оборотних активів в цілому, аналіз запасів, виробничих запасів, дебіторської та кредиторської заборгованість);

  3. аналіз джерел формування капіталу підприємства;

  4. аналіз грошових потоків підприємства;

  5. аналіз ліквідності та платоспроможності;

  6. аналіз фінансової стійкості підприємства;

  7. аналіз кредитоспроможності підприємства;

  8. аналіз ділової активності підприємства;

  9. аналіз прибутковості та рентабельності підприємства;

  10. аналіз інвестиційної діяльності підприємства та комплексне оцінювання фінансового стану підприємства.

В ході аналізу будуть використовуватися такі прийоми: горизонтальний, вертикальний, трендовий, порівняльний та факторний.

На підприємстві використовується як формалізовані (метод розробки системи показників, метод порівнянь, побудови аналітичних таблиць) так і неформалізовані методи (балансовий, метод фінансових обчислень) фінансового аналізу.

Отже, в розділі було розглянуто зміст та завдання фінансової роботи на підприємстві, посадові обов’язки бухгалтера на Вижницькому держспецлісгоспі АПК. Було побудовано схематичну структуру бухгалтерії досліджуваного підприємства. Також в ході аналізу були розглянуті основні економічні показники підприємства, їх динаміка та фактори, які спричинили їх зміну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]