Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінаналіз.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1 Mб
Скачать

Висновки і пропозиції

Отже, було проведено фінансовий аналіз Вижницького держспецлісгоспу АПК.

В першому розділі було розглянуто зміст та завдання фінансової роботи на підприємстві, посадові обов’язки бухгалтера на Вижницькому держспецлісгоспі АПК. Було побудовано схематичну структуру бухгалтерії досліджуваного підприємства. Також в ході аналізу були розглянуті основні економічні показники підприємства, їх динаміка та фактори, які спричинили їх зміну.

В результаті оцінки активів Вижницького держспецлісгоспу АПК були виявлені деякі проблеми – це наявність на підприємстві великої суми дебіторської заборгованості та готової продукції, яка не була реалізована. Дебіторська заборгованість підприємством може бути використана для погашення своїх поточних зобов’язань. Для того, щоб завжди готову продукцію можна було б реалізувати, підприємству необхідно знайти постійних споживачів їхньої продукції та укласти з ними договір. Для того, щоб зацікавити клієнтів, можна надати деяку знижку в ціні продукції.

В ході аналізу пасивів Вижницького держспецлісгоспу АПК виявлено, що воно не залучає довгострокові позики. Підприємство може їх залучити, з умовою ефективного їх використання, для нарощування виробництва та прибутку.

В результаті аналізу оборотних активів підприємства було виявлено збільшення суми виробничих запасів у 2009 році порівняно із 2008 роком. Проте, оборотність їх скоротилася, що свідчить про негативну сторону діяльності досліджуваного підприємства. Підприємству необхідно встановити оптимальні нормативи використання матеріалів, слідкувати за належним використанням запасів на підприємстві, запобігати їх розтрачанню та псуванню. На підприємстві виявлено значну суму дебіторської заборгованості незабезпеченої векселями, тому необхідно створювати резерв сумнівних боргів, оскільки існує ймовірність неповернення коштів.

В ході аналізу капіталу на підприємстві було виявлено зниження рентабельності власного капіталу. Для підвищення цього показника можна застосувати довгострокові кредити. Повернення цих кредитів передбачається, спершу, з примножених коштів в ході використання позики.

В результаті аналізу руху грошових коштів, було виявлено зниження чистого грошового потоку у 2009 році порівняно із 2008 роком. Для запобігання такої ситуації підприємству необхідно зменшити суму дебіторської заборгованості, не відволікати грошові кошти у зайві матеріальні запаси.

В результаті аналізу ліквідності та платоспроможності Вижницького держспецлісгоспу АПК виявлено тенденцію погіршення цих показників. Для покращення платоспроможності на підприємстві необхідно покращувати якість продукції, налагоджувати зв’язки з постійними покупцями, зменшувати суму дебіторської заборгованості, розрахувати оптимальні нормативи випуску продукції з матеріалів.

В результаті аналізу кредитоспроможності Вижницького держспецлісгоспу АПК було виявлено деяке зниження цього показника у 2009 році порівняно з 2008 роком. Проте, тип позичальника не змінився, і становить клас А.

В ході аналізу ділової активності виявлено тенденцію до зниження активності підприємства у 2009 році порівняно із 2008 роком. Цьому сприяє зниження оборотності оборотних активів на підприємстві, тому йому необхідно робити все можливе для прискорення оборотності активів.

Рентабельність роботи підприємства знизилася у 2009 році порівняно із 2008 роком. Підприємству необхідно контролювати за використанням як оборотних, так і необоротних засобів з метою підвищення їх ефективності та прибутковості підприємства.

Інтегральна рейтингова оцінка досліджуваного підприємства за 2008 рік становить (5+11)/2=8; у 2009 році – (7+11)/2=9. Тобто, за інтегрованим показником рейтингової оцінки рейтинг Вижницького держспецлісгоспу АПК у 2009 році знизився на 1-цю порівняно із 2008 роком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]