Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінаналіз.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1 Mб
Скачать

Розділ 7 аналіз ліквідності і платоспроможності підприємства

Ліквідність – це здатність підприємства перетворювати свої активи в гроші для покриття зобов’язань в міру настання їх строків та швидкість здійснення цього.

Ліквідність балансу виражається в ступені покриття боргових зобов’язань підприємства його активами, строк перетворення яких у грошову готівку відповідає строку погашення платіжних зобов’язань. Ліквідність балансу досягається встановленням рівності між зобов’язаннями підприємства та його активами.

Ліквідність підприємства характеризує наявність у нього оборотних коштів у розмірі, теоретично достатньому для погашення короткострокових зобов’язань навіть з порушенням строків погашення, які передбачені контрактом. Зміст визначення полягає в тому, що якщо процеси виробництва і реалізації продук­ції відбуваються в нормальному режимі, то грошових коштів, які надходять від покупців продукції, буде достатньо для розрахунків з кредиторами, тобто розрахунків за поточними зобов’язан­нями. Застереження про порушення строків погашення означає, що в принципі не є винятком збої в надходженні грошових коштів від дебіторів, однак у будь-якому разі ці кошти надійдуть і їх буде достатньо для розрахунків з кредиторами.

Ліквідність підприємства можна оцінити за допомогою наступних показників:

  1. коефіцієнт загальної ліквідності, розраховується як відношення суми оборотних активів підприємства до поточних зобов’язань;

  2. коефіцієнт проміжної ліквідності, розраховується як відношення суми грошових коштів, поточних фінансових інвестицій, дебіторської заборгованості та векселів одержаних до суми поточних зобов’язань;

  3. коефіцієнт абсолютної ліквідності, розраховується як відношення суми грошових коштів та поточних фінансових інвестицій до поточних зобов’язань;

  4. коефіцієнт поточної заборгованості – розраховується як відношення поточних зобов’язань до загальної суми зобов’язань;

  5. тривалість обороту дебіторської заборгованості;

  6. тривалість обороту кредиторської заборгованості;

  7. тривалість обороту запасів.

За ступенем ліквідності статті активів умовно можна розподілити на чотири групи:

- Перша група (А1) — це абсолютно ліквідні активи, такі як грошові кошти та короткострокові фінансові вкладення.

- Друга група (А2) — активи, що швидко реалізуються. Це готова продукція, відвантажені товари і дебіторська заборгованість. Ліквідність таких активів різна і залежить від низки факторів: своєчасності відвантаження продукції, оформлення банківських документів, швидкості платіжного документообороту в банках, попиту на продукцію та її конкурентоспроможності, місцезнаходження контрагентів та їх платоспроможності, умов надання комерційних кредитів покупцям, форм розрахунків тощо.

Слід зауважити, що основним компонентом цієї групи є дебіторська заборгованість. З метою підвищення ліквідності підприємство деякою мірою може управляти активами другої групи, зокрема змінюючи строки кредитування покупців.

- Третя група (А3) — це активи, що повільно реалізуються. До них належать виробничі запаси та незавершене виробництво.

- Четверта група (А4) — це активи, що важко реалізуються. До них відносять основні засоби, нематеріальні активи, довгострокові вкладення, незавершене будівництво.

Оскільки в складі короткострокових пасивів можна виділити зобов’язання різного ступеня строковості, то одним зі способів оцінки ліквідності на стадії попереднього аналізу є зіставлення певних елементів активу з елементами пасиву.

У зв’язку з цим усі зобов’язання підприємства залежно від строковості їх погашення поділяють на чотири групи:

- Перша група (П1) — найбільш строкові зобов’язання (кредиторська заборгованість та кредити банку, строк повернення яких настав).

- Друга група (П2) — середньострокові зобов’язання (короткострокові кредити банку).

- Третя група 3) — довгострокові зобов’язання (довгострокові кредити банку та позики).

- Четверта група (П4) — власний (акціонерний) капітал, що постійно є в розпорядженні підприємства.

Баланс вважають абсолютно ліквідним, якщо: А1 ≥ П1; А2 ≥ П2; А3 ≥ П3; А4 ≤ П4. При цьому, якщо виконуються перші три обов’язкові умови ліквідності А1 ≥ П1; А2 ≥ П2; А3 ≥ П3, тобто поточні активи перевищують зовнішні зобов’язання підприємства, то виконується і остання нерівність А4 ≤ П4, яка має балансуючий характер та підтверджує наявність у суб’єкта господарювання власних оборотних коштів і означає дотримання мінімальної умови фінансової стійкості.

Платоспроможність підприємства характеризується його можливістю і здатністю своєчасно й повністю виконувати свої фінансові зобов’язання перед внутрішніми та зовнішніми партнерами, а також державою. Основними ознаками платоспроможності є: наявність у достатньому обсязі коштів на поточному рахунку; відсутність простроченої кредиторської заборгованості.

Оцінка платоспроможності необхідна не тільки для підприємства з метою аналізу й прогнозування його подальшої фінансової діяльності, а й для його зовнішніх партнерів і потенційних інвесторів. Як правило, досліджують поточну і перспективну платоспроможність.

Поточна платоспроможність характеризує поточний стан розрахунків на підприємстві та аналізується на основі даних про його фінансові потоки: приток грошових коштів має забезпечити покриття поточних зобов’язань господарюючого суб’єкта.

Перспективна платоспроможність визначає можливість підприємства у майбутньому розраховуватися за своїми короткостроковими боргами і досліджується переважно за допомогою показників ліквідності. Саме від рівня ліквідності залежить як перспективна, так і поточна платоспроможність. Отже, ліквідність і платоспроможність не тотожні, хоча й дуже близькі поняття, причому ліквідність є більш місткою категорією, ніж платоспроможність.

Результат аналізу ліквідності балансу Вижницького держспецлісгоспу АПК за 2008-2009 роки подано в таблиці 7.1.

Таблиця 7.1

Аналіз ліквідності балансу Вижницького держспецлісгоспу АПК за 2008-2009 роки

Група активів

2008 р.

2009 р.

Група пасивів

2008 р.

2009 р.

А1

48

0

П1

1928

1950

А2

496

633

П2

0

0

А3

899

742

П3

0

0

А4

720

739

П4

235

164

Як бачимо з даних таблиці абсолютна ліквідність балансу за 2008 рік порушується за рахунок першої і четвертої груп активу. У 2009 році така ж сама ситуація. Тому баланс як у 2008 році, так і у 2009 році не є абсолютно ліквідним.

Показники ліквідності Вижницького держспецлісгоспу подані в таблиці 7.2.

Таблиця 7.2

Аналіз показників ліквідності Вижницького держспецлісгоспу АПК за 2008-2009 роки

Показник

2008 р.

2009 р.

Відхилення

Коефіцієнт загальної ліквідності

0,748

0,705

-0,043

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

0,02

-

-0,02

Коефіцієнт проміжної ліквідності

0,282

0,325

0,043

Коефіцієнт поточної заборгованості

1

1

0

Тривалість обороту дебіторської заборгованості

28

38

10

Тривалість обороту кредиторської заборгованості

102

130

28

Тривалість обороту запасів

42

55

13

Коефіцієнт загальної ліквідності як у 2008 році, так і у 2009 році відхиляється від нормативного значення (1), але цей показник у 2009 році скоротився ще на 0,043. Це означає, що у 2008 та у 2009 роках сума поточних зобов’язань перевищує суму оборотних активів, тобто підприємство не зможе погасити свої поточні зобов’язання лише за рахунок оборотних активів. Коефіцієнт абсолютної ліквідності у 2008 році дорівнює 0,02 при нормативному значенні 0,2. Проте цей показник у 2009 році дорівнює нулю, оскільки на кінець 2009 року грошових коштів на підприємстві не було. Коефіцієнт проміжної ліквідності у 2009 році підвищився на 0,043. Проте він далеко не такий як нормативне значення (0,7 – 0,8). Підвищення цього показника відбулося за рахунок збільшення дебіторської заборгованості. Коефіцієнт поточної заборгованості як у 2008 так і у 2009 роках дорівнює 1. Це означає, що на підприємстві не має довгострокових зобов’язань. Тривалість обороту дебіторської заборгованості у 2009 році збільшився на 10 днів. Це означає, що у 2009 році період погашення дебіторської заборгованості збільшився. Така зміна відбулася за рахунок збільшення суми дебіторської заборгованості. Період погашення підприємством кредиторської заборгованості у 2009 році збільшився на 28 днів. Таку зміну зумовило збільшення суми зобов’язань на підприємстві та зменшення виручки. Тривалість обороту запасів збільшилася на 13 днів за рахунок збільшення суми запасів та зменшення виручки від реалізації продукції.

Платоспроможність підприємства можна дослідити за допомогою таких показників: показників ліквідності, коефіцієнту співвідношення довгострокових зобов’язань до акціонерного капіталу, коефіцієнту співвідношення надходжень готівки від операцій до довгострокових зобов’язань, коефіцієнту співвідношення прибутку до сплати податків та виплачених відсотків по кредитах до виплачених відсотків по кредитах, коефіцієнту співвідношення суми надходжень від операцій та виплачених відсотків по кредитах до суми виплачених відсотків по кредитах, коефіцієнту співвідношення прибутку до сплати податків та суми постійних витрат до суми постійних витрат, коефіцієнту співвідношення активів до довгострокових зобов’язань та ін.

Оскільки на Вижницькому держспецлісгоспі АПК відсутні довгострокові зобов’язання, то багато показників не можливо розрахувати.

Проаналізовані показники платоспроможності Вижницького держспецлісгоспу АПК за 2008-2009 роки подані в таблиці 7.3.

Таблиця 7.3

Аналіз показників платоспроможності Вижницького держспецлісгоспу АПК за 2008-2009 роки

Показник

2008 р.

2009 р.

Відхилення

Коефіцієнт зміни ліквідаційної вартості

-

0,6

-

Коефіцієнт співвідношення нерозподіленого прибутку до середньої суми активів

0,028

0,018

-0,01

Коефіцієнт відновлення платоспроможності

0,402

0,331

-

Коефіцієнт втрати платоспроможності

0,388

0,342

-

Як видно з даних таблиці, коефіцієнт зміни ліквідаційної вартість підприємства у 2009 році становить 0,6. Це тому, що ліквідаційна вартість підприємства на початок 2008 року становила 1082,5 тис. грн., а на початок 2009 року ця сума збільшилася до 1803 тис. грн. Це відбулося за рахунок збільшення вартості оборотних активів та необоротних активів. Коефіцієнт співвідношення нерозподіленого прибутку до середньої суми активів у 2009 році зменшився на 0,01. Таке зменшення зумовило скорочення самого нерозподіленого прибутку та незначне збільшення суми активів. Коефіцієнт відновлення платоспроможності у 2008 та 2009 роках становить менше 1. Це говорить про те, що підприємство не має можливості відновити платоспроможність за 6 місяців. Коефіцієнт втрати платоспроможності у 2008 та 2009 роках дорівнює менше 1. Це свідчить про те, що на підприємстві існує тенденція до втрати платоспроможності протягом 3-ох місяців.

Основними напрямками підвищення ліквідності та платоспроможності підприємства є наступні:

  1. правильний розрахунок планових обсягів реалізації, собівартості продукції;

  2. виконання підприємством планових завдань по асортименту та якості продукції;

  3. зниження собівартості продукції;

  4. налагодження зв’язків з постійними покупцями продукції;

  5. зменшення дебіторської заборгованості;

  6. підвищення оборотності капіталу.

В результаті аналізу ліквідності та платоспроможності Вижницького держспецлісгоспу АПК виявлено тенденцію погіршення цих показників. Для покращення платоспроможності на підприємстві необхідно покращувати якість продукції, налагоджувати зв’язки з постійними покупцями, зменшувати суму дебіторської заборгованості, розрахувати оптимальні нормативи випуску продукції з матеріалів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]