Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zoshyt biology-2009-zaochn.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
683.01 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 4 Тема: Гідроліз солей.

Назва досліду

Рівняння реакцій та спостереження

1.

Забарвлення індикаторів

1.Налийте в три пробірки по 1-2 мл будь-якої кислоти і додайте по 2-3 краплини розчину одного з індикаторів: лакмусу, метилового оране-вого і фенолфталеїну. Спосте-рігайте зміну забарвлення, результати запишіть у таблицю №1.

2. Проробіть це ж саме, взявши замість кислоти розчин будь-якого лугу.

3. Проробіть це ж саме, взявши замість лугу воду.

2.

Реакція середовища розчинів солей при гідролізі

1. Із реактивів, що є в лабораторії, підберіть розчини солей, утворених слабкою кислотою і сильною основою, і дослідіть реакцію середовища розчину за допомогою індикаторів. Напишіть молеку-лярні та іонні рівняння реакцій гідролізу взятих солей.

2. Підберіть розчини солей, утворених слабкою основою і сильною кислотою, і дослідіть їх індикаторами. Які іони зумовили зміну забарвлення індикаторів? В результаті якого процесу з'явилися ці іони? Напишіть рівняння реакцій.

3. Яку реакцію на лакмус повинен показати розчин натрій хлориду? Перевірте правильність висновку дослі-дом.

3.

Повний гідроліз

До розчину алюміній сульфату долийте розчин натрій карбонату. Відфільт-руйте осад, який утворився. Доведіть дослідним шляхом, що одержаний осад – це не сіль вугільної кислоти, а алюміній гідроксид. Напишіть реакції утворення алюміній карбонату і його гідролізу.

4.

Вплив температури на ступінь гідролізу

До розчину натрій ацетату долийте 2-3 краплини фенолфталеїну. Відмітьте ін-тенсивність забарвлення. По-ловину одержаного розчину відлийте в другу пробірку і залишіть для порівняння, а розчин, що залишився, нагрійте до кипіння. Як змінюється інтенсивність забарвлення? Поясніть явище, що спостерігається.

Таблиця №1

Середовище

Забарвлення індикатора

Лакмус

Метиловий оранжевий

Фенолфталеїн

Нейтральне

Кисле

Лужне

Висновок:

Лабораторна робота № 5 Тема: Окисно-відновні реакції

Назва досліду

Рівняння реакцій та спостереження

1.

Зміна окисно-відновних властивостей елементів за періодом

У три пробірки з дистильованою водою внесіть: у першу – 0,5 г натрію; у другу - шматочок магнію і нагрійте; у третю пропустіть хлор. Спостерігайте проходження реакцій. Розчини дослідіть лакмусом. Напишіть рівняння реакцій. Зробіть висновок про зміну окисно-відновної здатності елементів за періодом.

2.

Залежність окислювальних властивостей НNО3 від концентрації кислоти і активності металу

У дві пробірки налийте по 1 мл концентрованого розчину НNО3 і вкиньте по шматочку Сu і Zn. Зверніть увагу на колір і запах газів, які виділилася. Складіть рівняння реакцій.

3.

Властивості калій перманганату в залежності від кислотності середовища Налийте у три пробірки по 1 мл калій перманганату. У першу добавте 1 мл розведеної Н2SO4, у другу – води, у третю – 1 мл розчину NаOH. Долийте у кожну з цих пробірок відновник – калій сульфіт. Які зміни ви спостерігаєте? Запишіть рівняння реакцій і зробіть відповідний висновок.

Висновок:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]