Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
34.73 Кб
Скачать

22

Вступ

Я, Румянцева Галина Андріївна, студентка IV курсу Деснянського економіко – правового технікуму при МАУП. За направленням технікуму проходила практику у Печерському районному суді міста Києва, де реалізувала свої теоретичні навички, які здобула під час навчання в навчальному закладі, втіливши їх в практичній діяльності.

Прибувши на місце практики, я звернулася до керівника аппарату суду, який доручив мені допомагати в роботі помічника Гуцинюка Ярослава Івановича - судді Царевич Оксани Ігорівни. Я працювала у кабінеті разом із помічниками суддів та секретарями судового засідання, з якими мені дуже легко вдалося знайти спільну мову.

Під час проходження практики я детально ознайомилася з діяльністю такого органу державної влади, як Печерський районний суд міста Києва, також ближче ознайомився з обов’язками працівників суду і на протязі строку проходження практики виконувала ці обов’язки.

Під час практики, з 16 квітня по 25 червня 2012 року, я отримала практичні навички, з метою подальшого застосування їх в своїй юридичній діяльності, оскільки в майбутньому я мрію стати юристом, який чесно і сумлінно буде виконувати свої обов’язки.

Також практика в Печерському районному суді міста Києва

дала змогу реалізувати мені такі завдання, як:

• ознайомлення з формуванням судової практики з огляду справ певної юрисдикції;

• ознайомлення з організацією обліку щодо здійснення судочинства по основним та додатковим напрямкам обліку;

• вивчення та аналіз загальних показників звітності Шевченківського районного суду.

На мою думку всі навички, які я здобула у суді, знадобляться в моїй майбутній юридичній практиці.

РОЗДІЛ 1. Діяльність судового органу.

1. Характеристика напрямків діяльності суду.

Судова влада в Україні відповідно до конституційних засад поділу влади здійснюється незалежними та безсторонніми судами, утвореними згідно із законом. Судову владу реалізовують професійні судді та, у визначених законом випадках, народні засідателі і присяжні шляхом здійснення правосуддя в рамках відповідних судових процедур, ч.2 статті 1 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Судову систему України складають суди загальної юрисдикції та суд конституційної юрисдикції.

Суди загальної юрисдикції утворюють єдину систему судів. Єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні є Конституційний Суд України. Судова система забезпечує доступність правосуддя для кожної особи в порядку, встановленому Конституцією та законами України. Створення надзвичайних та особливих судів не допускається. Порядок організації і діяльності Конституційного Суду України встановлюється Конституцією України та Законом України “Про Конституційний Суд України” .

За час проходження практики, я дізналася, що Печерський суд діє як суд першої інстанції у межах району у місті Києві і посідає важливе місце в судовій системі України. У суді розглядаються цивільні, трудові, сімейні, жітлові, земельні, адміністративні, кримінальні справи та справи про адміністративні правопорушення. Склад суддів що працюють у Печерському районному суді м. Києва становить 25 чоловік

Основними реквізитами є: Печерський районний суд м. Києва

вул. Хрещатик, 42-а , м. Київ.

Усі види судочинства Печерським судом здійснюються відповідно до Закону України «Про судоустрій та статус суддів» а також: цивільне судочинство відповідно до Цивільно-процесуального кодексу України, адміністративне – відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України, кримінальне – відповідно до Кримінально – процесуального кодексу України, судочинство у справах про адміністративне правопорушення - відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Також за час проходження практики, я дізналася, що судочинство у справах про адміністративне правопорушення здійснюють усі судді.

2. Взаємовідносини Державної судової адміністрації з судовими органами щодо яких вона здійснює організації з судовими органами щодо яких вона здійснює організаційне забезпечення.

Специфіка відправлення правосуддя породжує низку особливостей у взаємовідносинах органів виконавчої влади з судовою системою. Згідно зі ст. 129 Конституції України судді під час здійснення правосуддя незалежні й підкоряються лише закону. Додержуючись цього принципу, органи юстиції та державна судова адміністрація координують роботу з проведення судової реформи й створюють належні умови для функціонування й діяльності судів. При цьому названі органи не мають права втручатися в оперативну діяльність судів, нав'язувати свою думку з приводу законності й обґрунтованості рішень (вироків) суду.

Мін'юст України організовує виконання замовлення на підготовку спеціалістів апарату судів, подає Президентові України пропозиції, щодо утворення та ліквідації судів загальної юрисдикції, призначає членів кваліфікаційних комісій суддів і Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Міністр юстиції України входить за посадою в спеціальний конституційний орган — Вищу раду юстиції. Закон України «Про Вищу раду юстиції» ухвалено 15 січня 1998 р.[1]. Основним призначенням Вищої ради юстиції є формування високо-професійного суддівського корпусу та забезпечення функціонування судової влади. Крім цього, вона є єдиним органом, якому ст. 131 Конституції України надано право здійснювати дисциплінарне провадження стосовно суддів Верховного Суду України й суддів вищих спеціалізованих судів.

Державна судова адміністрація України є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом. Її основним завданням є забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції. Державна судова адміністрація України та її територіальні управління здійснюють організаційне й ресурсне забезпечення діяльності судової системи, створюють необхідні умови для підвищення кваліфікації суддів і працівників апаратів судів, організовують роботу з ведення судової статистики, діловодства та архіву, здійснюють заходи щодо забезпечення незалежності суддів, їх соціального захисту тощо.

РОЗДІЛ 2. Цивільне судочинство

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]